#Dobrogea146 Prof. dr. Costin Scurtu, muzeograf la Muzeul Militar Național „Regale Ferdinand I”-Filiala Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei
Cu ocazia aniversării a 146 de ani de la revenirea Dobrogei la România, prof. dr. Costin Scurtu, muzeograf la Muzeul Militar Național „Regale Ferdinand I”-Filiala Constanța și reprezentant al Asociației Culturale „Astra Dobrogeană” a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
„Cultura istorică, diseminată în timpurile moderne, devine o cultură a conștiinței de sine, este prilejul unei „autoreflecții colective” a unui popor, a unei comunități. La rândul lor, identitatea, durata, devenirea, experiența colectivă, cunoașterea de sine se alimentează și se legitimează prin istorie cu toate tragediile și gloriile sale, cu dramele și jertfele ce-i însemnează calea, dar și cu nădejdea neînfrântă și setea de dreptate care îl luminează.La 14 noiembrie 1878, Dobrogea a intrat, oficial, în componența statului român modern. Congresul de Pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, a recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei. Pacea venea după războiul purtat între anii 1877 și 1878 între Imperiul țarist și Imperiul otoman, al cărui principal scop a fost reorganizarea Țărilor Balcanice.Viaţa socială a localităţilor este intim legată de viaţa spirituală, culturală. Cultura tradiţională, obiceiurile constituie un patrimoniu inconfundabil al fiecărei localităţi, zone, regiuni rurale sau urbane. S-a constat căunele tradiţii au dispărut ca efect al „modernizării”. Tot istoria a demonstrat că banii investiți de statul român au făcut ca Dobrogea să devină unul dintre principalele motoare economice ale țării.Dobrogea s-a dovedit un proiect de succes al României.
La mulți ani de Ziua Dobrogei!“
Sursa foto:Muzeul Militar Național „Regale Ferdinand I” - Filiala Constanța
Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea146 La mulți ani, Dobrogea, pământ „grăitor“ de povești milenare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp