Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Aproape 80% dintre respondenți nu cred că Armata Română ar face față crizei militare din Europa de Est

ro

31 Jan, 2022 00:00 1907 Marime text
  • „Ce armată, oameni buni?”
  • O majoritate covărșitoare, mai precis 78%, a răspuns negativ, iar doar 17% consideră că România este pregătită
 
Așa cum întrebam în urmă cu o săptămână prin intermediul unui sondaj de opinie pe pagina ZIUA de Constanța, am dorit să aflăm care este părerea respondeților cu privire la criza militară ce se conturează în Europa de Est.
 
Contextul venea în concordanță cu faptul că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează o campanie suplimentară de recrutare şi selecţie, pe locurile rămase neîncadrate anul trecut, pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României. Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.

Potrivit MApN, campania de recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari – maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea. Iniţial, în luna iulie a anului trecut, MApN a scos la concurs 775 de locuri de rezervist voluntar şi în alte zone ale ţării, dar 331 s-au ocupat deja.
 
 
În contextul amintit mai sus, cotidianul ZIUA de Constanța a adresat următoarea întrebare: „Credeți că Armata Română ar putea face față unei eventuale crize militare în Europa de Est?”.
 
O majoritate covărșitoare, mai precis 78%, a răspuns negativ, iar doar 17% consideră că România este pregătită. 5% au răspuns cu „Nu știu”. De asemenea, am selectat cele mai importante mesaje transmise pe paginile de socializare cu privire la subiectul amintit și le redăm mai jos:
 
„ Nu știu de ce întrebați ,când știți cu toții răspunsul.... niciodată.cu tehnica rămasă din 45”
„Care armată? Ăștia care sunt deja în sistem au un grad avansat de obezitate și incompetență iar cei care intră în sistem acum, o fac având ca unic obiectiv ieșirea la pensie la 50 de ani. În caz de război real se mai și împușcă în picior. Mai bine cedă…”
 

„Ce armată, oameni buni?Le vor pune,naibii, și femeilor arma in mana, ca să-și apere casele. Asta, dacă ne vor mai lăsa cu ceva proprietăți amărâte.In plus,dacă ar începe vre-un razboi, vor fugi toți "specialii " ca potarnichile, pe unde si-au pus la adăpost banii furați. Doar,n-or să stea să lupte pentru un popor pe care l-au adus la sapă de lemn, din spirit patriotic”
 
„ Mulți habar nu au despre ultimele dotări din armată! Își dau cu părerea doar dintr-o ură politică, care îi macină! Au rămas la ideea inoculata de comuniști, că armata i-a făcut bărbați! Au uitat că au stat mai mult cu mâna pe lopată, decât pe armă ! Excepțiile, stați blânzi! Ne-au băgat în NATO pentru că știau că o să se ajungă la această situație ! Românii știau că NATO este o alianță care ataca lumea! Așa spunea Ceaușescu în discursurile lui, așa mai cred unii dintre comuniștii travestiți în socialiști ! Vom fi ajutați să ne apărăm! Noi nu mai puteam întreține o armată numeroasă și dotată!”
 
„Mi-ar placea, dar sunt circumspect. In jur de 2003-2004, cand s-a desfiintat acest serviciu, pentru securitatea tarii (votat de niste irespnsabili "alesi ai poprului") cei care au terminat pentru ultima oara serviciu militar obligatoriu, au astazi peste 40-45 ani, varsta la care nu prea le mai arde de facut asa zisele concentrari, pentru actualizarea antrenamentului si a armamentului din dotarea armatei. Cei care au dat atunci acel amendament, ca armata este optionala, ar trebui bagati la puscarie pe viata. Au ascultat de ordinele primite de la puterile Europei si au slabit, prin aceasta decizie, securitatea teritoriala a tarii. Acest serviciu militar era obligatoriu de 138 ani si a trebuit sa vina niste iresponsabili la putere, ca sa anuleze ceeea ce A.I. Cuza, in 1868 decreta, pentru securitatea Romaniei”
 
„Din păcate România nu este pregătită din punct de vedere militar sau politic,suntem la pământ din toate punctele de vedere:sanitar,învățământ etc”
 
„Sa reinfiintati stagiul militar chiar si pe durata scurta este necesar ca tineri sa invete tot ce se poate in armata Romana”

 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale
 
Citește și:

Credeți că Armata Română ar putea face față unei eventuale crize militare în Europa de Est?

 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii