Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 01 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaje de opinie Constănțenii nu și-ar fi dorit un nou împrumut în numele orașului, însă majoritatea din Consiliul Local Municipal l-a votat!

ro

01 Sep, 2024 17:00 188 Marime text
  • Municipiul Constanța va derula din acest an, două împrumuturi pentru cofinanțarea sau susținerea unor proiecte aflate în derulare
  • Votul pentru cel de-al doilea împrumut a fost dat în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal care a avut loc joi, 29 august, printr-o platformă online de videoconferință
  • Acest nou împrumut poate ajunge până la 270 de milioane de lei (n.r. 54 milioane de euro), pentru o perioadă de 12 ani
  • Înaintea aprobării prin votul consilierilor locali al împrumutului de 270 de milioane de lei (n.r. 54 milioane de euro) i-am întrebat pe cititori, în cadrul unui sondaj de opinie dacă „Sunt de acord ca Primăria Constanța să facă un nou împrumut în valoare de 54 de milioane de euro?”
  • Iată ce au răspuns cei 230 de participanți la sondajul de opinie. 60% dintre aceștia au spus un NU categoric unui nou împrumut, 19% dintre respondenți au cerut o consultare a populației înainte de contractarea creditului, 14% s-au declarat de acord cu inițiativa primarului Vergil Chițac
 




Oficial, Municipiul Constanța va derula din acest an, două împrumuturi pentru cofinanțarea sau susținerea unor proiecte aflate în derulare.
Votul pentru cel de-al doilea împrumut a fost dat în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal care a avut loc joi, 29 august, printr-o platformă online de videoconferință. Proiectul a fost inițiat de primarul Vergil Chițac.

Acest nou împrumut poate ajunge până la 270 de milioane de lei (n.r. 54 milioane de euro), pentru o perioadă de 12 ani.
În principal, banii se vor duce pentru reabilitarea unor clădiri rezidențiale, însă marea lor majoritate sunt dedicați proiectul de construire pentru noul CET.

Amintim că acesta nu este singurul împrumut făcut de Primăria Constanța.

În 2023, administrația publică locală a mai contractat un alt credit în valoare de maxim 253.918.900 lei, adică peste 51 de milioane de euro pentru cofinanțarea proiectelor aflate în derulare la vremea respectivă.

Cea mai mare sumă de bani din creditul contractat anul trecut a mers tot către proiectul de construire a noului CET, adică 193 de milioane de lei.

În urma contractării unui împrumut cu o valoare de maxim 253.918.900 de lei, cu o maturitate de maximum 13 ani, serviciul datoriei publice locale totale este estimat, pentru perioada 2023 – 2025, la un nivel care variază între 2,03%, în anul 2023, și 7,23%, în anul 2026, potrivit Primăriei Constanța.

Înaintea aprobării prin votul consilierilor locali al împrumutului de 270 de milioane de lei (n.r. 54 milioane de euro) i-am întrebat pe cititori, în cadrul unui sondaj de opinie dacă „Sunt de acord ca Primăria Constanța să facă un nou împrumut în valoare de 54 de milioane de euro?”



Iată ce au răspuns cei 230 de participanți la sondajul de opinie. 60% dintre aceștia au spus un NU categoric unui nou împrumut, 19% dintre respondenți au cerut o consultare a populației înainte de contractarea creditului, 14% s-au declarat de acord cu inițiativa primarului Vergil Chițac iar 4% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă dacă este bine sau nu să se ia acest nou credit municipal.


PRECIZĂRI

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Sondaje de opinie Sunteți de acord ca Primăria Constanța să facă un nou împrumut în valoare de 54 de milioane de euro? (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii