Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică Laudatio comandorul profesor Constantin (Bibi) Costăchescu (1909 - 1982)

ro

24 Nov, 2018 00:00 3035 Marime text
La propunerea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Laudatio a fost citit de căpitan comandor Neacșu Lucian. În galeria dascălilor celei mai vechi instituții de învățământ superior din Dobrogea, Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, comandorul Bibi Costăchescu ocupă un loc deosebit. Memoria vie a celor care au avut privilegiul de a-i fi studenți îl ridică la cote maxime, iar calitatea lui de comandant-erou al submarinului Delfinul l-a făcut legendar. A fost răsplătit pentru faptele sale de arme cu Ordinul “Mihai Viteazul”.
 
S-a născut în casa învățătorilor Olga și Vasile Costăchescu, din Pleșești – Suceava. Primele două clase primare le-a urmat în comuna natală, apoi și-a continuat studiile la Fălticeni, la Iași, Liceul Militar, iar după obținerea bacalaureatului, a optat pentru Școala Navală din Constanța, pe care a absolvit-o în anul 1930, al doilea din promoție, iar Școala de Aplicație a terminat-o pe primul loc. Și-a efectuat practica în calitate de ofițer-elev , la bordul navei-bază Constanța. Apoi a servit ca tânăr ofițer la bordul distrugătoarelor Mărășești, Regina Maria  și  Mărăști, iar în anul 1934, a întreprins un voiaj la bordul cargoului S.M.R. Suceava. După care a fost numit ofițer de clasă și profesor de matematică și navigație, la Școala Navală, predând geometria descriptivă și geometria plană și în spațiu. În continuare, activitatea sa didactică s-a împletit în mod armonios cu cea la bordul navelor. După un  stagiu la nava-bază pentru submarine Constanța, la 1 octombrie 1938 a fost numit comandant-secund al submarinului Delfinul și, mai apoi, comandant al acestuia. În perioada cuprinsă între 15 aprilie – 12 mai 1941, a urmat un curs la Școala submariniștilor de la Gotenhafen (Germania). 
 
Aflat la comanda submarinului, a întreprins 15 cruciere de război, fiind apreciat drept ofițer eminent din toate punctele de vedere (…) face cinste Marinei și submariniștilor. După intrarea Delfinului la reparații, a revenit la Școala Navală, ca profesor cu navigația. Navigație a predate, după anul 1952, la Institutul de Piscicultură din Constanța, iar apoi la Institutul Tehnic din Galați.
 
În anul 1955 a revenit la Constanța, fiind numit șeful Catedrei de Materiale și Muniții de Artilerie din Școala Militară  Superioară de Marină, iar în anul următor i s-a încredințat conducerea Facultății de Navigație din școală. A desfășurat o laborioasă activitate didactică, formând promoții întregi de marinari militari și civili. A colaborat permanent la “Gazeta matematică”, la “Revista matematică”, a întocmit culegeri de problem cu aplicație în navigație. Dar, mai presus de toate, a fost un dascăl minunat. 
 
Iată ce au scris despre comandorul profesor amiralul ing. Ilie Ștefan, promoția 1949 a Școlii Navale: „Printre cei aflați în bancă, ascultându-l cu inima și mintea, eram și eu care i-am devenit un modest urmaș la catedră și la bordul submarinului. Visul din orele de navigație a devenit realitate și-I mulțumesc deopotrivă pentru amândouă“.
 
Comandorul Romeo Hagiac, promoția 1943 a Școlii Navale: „Mărturisesc că profesorul nostru de navigație ne-a impus să muncim. Dar știu că am învățat meserie de la dânsul!“
 
Comandorul Ovidiu Ionescu, promoția 1974 a Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân”:  „Începea fiecare curs  cu un sfat marinăresc sau o zicală marinărească. Punctual, meticulos, autoritar prin profunzimea predării, impunea prin modul în care știa să ne transmit viitorilor ofițeri dragostea pentru, după cum mărturisea, cea mai frumoasă și nobilă meserie“.
 
S-a stins din viață, în urma unui accident, în iulie, 1982. Se odihnește în Cimitirul Central din Constanța.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari