#Dobrogeaetnică Mesajul prof. Constantin Vitanos, promotorul temei „Etniile împreună pentru Dobrogea!“
24 Nov, 2018 00:00
24 Nov, 2018 00:00
24 Nov, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3820
Marime text
Într-o carte recentă, care există și în librăria „Prăvălia cu cărţi”, a fost abordată tema „România de la «Marea cea mare»; ținutul original - îmbogățește patrimoniul umanității”. Mulți au ridicat semnul întrebării la acest titlu, care li s-a părut cam lung și poate cam pompos. Fără să-l citească, fără să adâncească tematica. Acum, cu îngăduința onoratului auditoriu, pentru câteva minute, să explic numai un element de adevăr din această carte și din ceea ce s-a spus aici și ceea ce știm foarte bine.
Dobrogea este unică în Europa și în lume prin șapte trăsături distincte. O trăsătură distinctă se referă la tema pe care o tratăm astăzi - Dobrogea, mozaic de neamuri și de etnii în toate timpurile, și cu finalitatea că s-a format un specific de conviețuire într-o oarecare armonie, definită de timpuri, tolerându-se unii pe alții. Însă nu numai toleranță, deoarece, dacă numai într-o parte există toleranță, înseamnă o aroganță care se face față de oponent. De aceea Dobrogea a intrat în istorie și în trăsăturile acestea distincte, că este o chestiune reciprocă în forme specifice și cu confruntări de-a lungul timpului, dar armonia care ne-a adus aici, în sensul că mai în zilele noastre au apărut o sumedenie de lucrări, unele mai demult, care clarifică anumite falsuri în istorie, de pildă, turcii și tătarii este ce mi-a venit acum în minte, care au incendiat sau alte asemenea întâmplări care au fost exagerate pe motive politice.
Este foarte bine că ZIUA a ridicat această temă, cu etniile, prin ceremonia religioasă de la biserica noastră, arată că suntem pe un drum bun și că mulțimea persoanelor participante arată de asemenea aderența la tratarea în adevăr nu în alt fel. Se cunoaște că s-a încercat în Europa multiculturalismul, după cum știți prea bine, și este un eșec total. Iar ceea ce s-a întâmplat aici în Dobrogea sigur că ridică semne de întrebare. De ce se întâmplă așa? Care au fost evenimentele care ne-au adus aici? Este mai complex. În final, putem spune, uitându-ne la noi și în sală, că s-a găsit o soluție, și nu de savanți, o soluție care a dat această originalitate, de conviețuire acceptată de toți care erau aici. Unii au plecat în alte părți, după Războiul de Independență - au plecat în Turcia, de exemplu, dar s-au întors în Dobrogea. Se mai pot evidenția niște lucruri aparte... toate neamurile existente aici ne fac cinste tuturor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii