UPDATE. Localităţile “fantomă” din Constanţa
UPDATE. Localităţile “fantomă” din ConstanţaHotnews.ro a publicat munca unei echipe de pasionaţi ce au găsit şi au centralizat localităţile fictive din ţară noastră.
Pe această listă a localităţilor “fantomă” se găsesc şi localităţi din judeţul Constanţa.
Una dintre ele este localitatea Grăniceru din oraşul Negru Vodă. Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 - 1959). Pe imaginile satelitare recente, nu au mai putut fi identificate case sau trama stradală, iar perimetrul corespunde unui teren viran.
O altă localitate din judeţul Constanţa ce se regăseşte pe această listă este localitatea Curcani din comuna Cobadin. Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea patru locuitori la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) iar pe ortofotoplanuri se observă o rețea de drumuri și construcții care par să fi fost/să fie un complex agricol/zootehnic. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 100 de bovine, 734 ovine şi 255 de caprine. Cel mai probabil ferma figurează ca fiind localitate, însă fiind o unitate zootehnică nu are locuire permanentă, numărul de locuitori fiind de doar 4, conform recensământului populației din anul 2011. În acest context o fermă nu poate fi considerată a fi o localitate, notează HotNews.ro.
Cea de-a treia şi, se pare, ultima localitate de acest gen din judeţul Constanţa este localitatea Straja din comuna Cumpăna. Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusă prin construcția canalului Dunăre Marea Neagră.
UPDATE, ora 21.40
În ceea ce priveşte localităţile Straja şi Grăniceru, reporterii ZIUA de Constanţa aminteau şi în 2002, că acestea nu mai există.
Citeşte Aplicaţii cu hărţi false
După cum se arată în materialul din 2002, la vremea respectivă, Claudiu Palaz, secretarul general al Prefecturii, a declarat că o localitate poate fi radiată din evidenţele topometrice pe baza de referendum şi de un raport al administraţiei locale, căreia îi este arondată aşezarea în cauza.
Iată că, acest studiu publicat de Hotnews, are la bază recensământul din 2011, dar localităţile încă dăinuie întru veşnică amintire.
Citeşte şi Localităţi dispărute, pe harta turistică a Consiliului Judeţean
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp