Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:25 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mare sărbătoare în calendarul creştin-ortodox

ro

10 Feb, 2015 08:36 2261 Marime text
Creştin ortodocşii îi pomenesc azi pe Sfinţi Mucenici Haralambie şi Valentina.

Sfântul Mucenic Haralambie, a trăit în timpul împăratului roman Septimiu Sever (193-211).

La începutul domniei lui Septimiu Sever, persecuția împotriva creștinilor a izbucnit cu violență în Africa. În anii 201-202, el a interzis propaganda creștină; în urma acestei măsuri, au suferit mulți creștini, din toate regiunile imperiului. Unul dintre ei a fost Sfântul Haralambie.

Sfântul Haralambie este cel mai vârstnic mucenic dintre cei cunoscuți de Biserică. A fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică și și-a închinat viața lui Hristos și îndrumării credincioșilor. Pentru că prin fapta și cuvântul său a adus mulți păgâni la creștinism, și-a atras mânia prigonitorilor.

În ciuda vârstei înaintate, de 113 ani, Sfântul Haralambie a fost arestat, torturat și în final condamnat la moarte prin decapitare.
Imediat după martiriul Sfântului Haralambie, creștinii au început să cinstească moaștele sale cu multă credință și evlavie. Minunile Sfântului Haralambie au rămas vii în conștiința creștinilor, de-a lungul veacurilor, istoria consemnând numeroase situații în care oamenii i-au cerut ajutorul în situații grele, iar el i-a ajutat. După cum se spune chiar în acatistul închinat lui, Sfântul Haralambie este "izbăvitor de ciumă și de foamete".

Sfântul Mucenic Haralambie este unul dintre sfinții apropiați și de sufletul românilor, arătându-și mila și ajutorul atunci când pe aceste meleaguri au fost epidemii de ciumă și vremuri de foamete. În popor, Sfântul Haralambie este știut drept ocrotitor nu numai împotriva ciumei, dar și a holerei, de aceea ziua lui era ținută cu evlavie în mai multe zone ale țării.

Citeşte şi Icoană din Ucraina, adusă la biserica Sfântul Mucenic Haralambie din Constanţa

Azi, la invitaţia Arhiepiscopiei Tomisului, Înaltpreasfinţitul Meletie, Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei (Ucraina), şi Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia (Bulgaria), vor fi prezenţi la slujba de hram a bisericii „Sfântul Haralambie” din Constanţa (bulevardul Tomis, nr 301).



IPS Teodosie, împreună cu cei doi ierarhi, va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.00.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii