Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin hotărâre CJC dă bani asociaţiilor şi cluburilor sportive care i-au adus lui Constantinescu cel mai nou dosar la DNA

ro

19 Mar, 2015 23:59 2858 Marime text
 
Consiliul Judeţean Constanţa se reuneşte în şedinţă extraordinară luni, 23 martie de la ora 14.00. Aşa cum a declarat recent pentru ZIUA de Constanţa vicepreşedintele CJC cu atribuţii de preşedinte, Cristinel Dragomir, pe ordinea de zi se regăsesc mai multe proiecte de hotărâre privind alocarea de sume prin HCJ-uri mai multor asociaţii şi cluburi sportive. „Dacă până acum nu puteam finanţa aceste cluburi conform Legii 350, odată cu Ordonanţa nr. 2 (n.r. OUG 2/2015) cluburile de performanţă pot fi finanţate în baza Legii Sportului, printr-un contract de finanţare. Deci vor fi ramuri sportive pe care le vom putea susţine financiar direct, cele care se încadrează la sportul de performanţă, iar altele vor fi în continuare sprijinite prin sume de bani acordate în baza legii 350. Fiecare club va prezenta suma necesară desfăşurării activităţii, iar începând de săptămâna viitoare vom putea aloca banii“, a declarat miercuri vicepreşedintele Cristinel Dragomir pentru ZIUA de Constanţa.
 
Curtea de Conturi zice că au fost plăţi nelegale. Legea s-a schimbat
Aşadar, luni, mai-marii judeţului se reunesc pentru a repartiza sume de bani necesare susţinerii şi promovării sportului constănţean. Cine sunt însă fericitele echipe sportive? Tocmai asociaţiile şi cluburile sportive de la CJ Constanţa trebuie ar trebui să recupereze în instanţa sumele de bani alocate în urma hotărârilor de Consiliu Judeţean din anii trecuţi, după ce finanţările acordate au fost găsite ca ilegale de inspectorii Curţii de Conturi. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, este cercetat pentru o serie de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cauză în care mai sunt vizaţi şi alţi funcţionari publici din cadrul acestei instituţii. Conform raportului Curţii de Conturi a României, pus la punct în urma controalelor din anul 2013 (în care s-a analizat bugetul anului anterior), s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul CJC au fost finanţate cheltuieli destinate activităţilor sportive cu valoarea de 13.305.000 de lei.
 
Primar condamnat la închisoare pentru banii alocaţi similar Gloriei Buzău
Amintim aici şi faptul că Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat, luna trecută la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNĂ, în iulie 2013. Boşcodeală este suspectat că ar fi acordat nelegal, din banii publici de la bugetul local, peste 1,6 milioane de lei către echipa de fotbal Gloria Buzău. Sentinţa Judecătoriei Braşov nu este însă definitivă. Potrivit procurorilor, în perioada 2002 - 2008, Boşcodeală a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local. Mai multe detalii despre acest lucru puteţi citi în materialul Primarul Buzăului, condamnat: Nicuşor Constantinescu forţează nota? Cercetat pentru plăţi nelegale, acordă în continuare bani unor cluburi sportive
 
Nicuşor Constantinescu, cercetat pentru tentativă de abuz în serviciu
De altfel la doar câteva zile după sentinţa dată lui Boşcodeală, mai-marele CJC, Nicuşor Constantinescu, actualmente suspendat din funcţia de preşedinte este reţinut de DNA şi apoi plasat în arest la domiciliu într-un dosar în care, printre altele, este acuzat de tentativă de abuz în serviciu. În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2012, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice“.
În documentul oficial transmis de DNA se mai arată: „În aceeaşi perioadă, inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii. 
Şi de această dată, finanţarea şi plăţile au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa, numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice“. Comunicatul complet al DNA poate fi citit aici: Oficial DNA: Nicuşor Constantinescu reţinut pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor.
 



Primul club sportiv pe care îl regăsim pe ordinea de zi şi care aşteaptă să primească bani este Clubul de Volei Municipal Tomis Constanţa. Către CVM Tomis Constanţa s-a alocat suma de 1.000.000 de lei, prin Hotărârea de Consiliu Judeţean (HCJ) nr. 24/2012. Pe larg despre constatările Curţii de Conturi în ceea ce priveşte clubul de volei puteţi citi în materialul: „Plăţi nelegale “către sportul constănţean: Strutinsky, „căpitanul “echipei CVM Tomis Constanţa, în „meciurile“ CJC. CJC a aderat ca membru asociat al CVM Tomis în urmă cu exact un an, prin HCJ nr. 40/2014, „având o pondere de 2/3 din numărul voturilor exprimate indiferent de numărul asociaţilor“. Reprezentantul CJC în cadrul clubului sportiv a fost desemnat consilierul judeţean Atanasie Teodorescu, hotărârea fiind adoptată cu 23 de voturi „pentru“ şi 12 „abţineri“.
 
Al treilea proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi prevede repartizarea unei sume din bugetul Judeţului Constantă pe anul 2015 Clubului Sportiv Handbal Club Municipal Constanta. Peste 4.000.000 de lei au fost direcţionaţi în anii trecuţi prin hotărâri de Consiliu Judeţean, fapt pentru care Curtea de Conturi a constatat că s-ar fi făcut plăţi nelegale. Mai multe detalii despre acest subiect pot fi parcurse în materialul HCM Constanţa dispută „un meci“ în instanţă cu CJC. CJC a aderat ca membru asociat al HCM Constanţa în urmă cu exact un an, atunci când a fost adoptată HCJ nr. 43/2014 privind aderarea Judeţului Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa ca membru asociat la Clubul Sportiv Handbal Club Municipal Constanţa. Reprezentantul CJC în cadrul clubului sportiv a fost desemnat, iniţial, consilierul judeţean Panait Anghel, prin HCJ 43/2014. Însă din luna iunie, potrivit HCJ 129/2014, el a fost înlocuit de Constantin Gabriel Diceanu (purtător de cuvânt în cadrul CJC).
 
Nu în ultimul rând, în 2012, prin HCJ nr. 25/2012 Clubului Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constanţa (RCJ Farul) a primit de la CJC 2.000.000 de lei „pentru susţinerea clubului în anul 2012. Banii daţi „grămadă“ rugbyştilor de CJC, motiv de întâlnire în instanţă (documente). CJC a aderat ca membru asociat al RCJ Farul în luna mai 2014, atunci când a fost adoptată HCJ nr. 124/2014 privind aderarea Judeţului Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa ca membru asociat la RCJ Farul Constanţa. Reprezentantul CJC în cadrul clubului sportiv a fost desemnat Florian Constantin.
 
Şi către Clubului Sportiv Universitar Neptun Constanta (n.r. Clubul Sportiv Universitar Neptun al Universităţii Maritime Constanţa, Secţia de handbal feminin) vor fi direcţionaţi luni bani prin hotărâre de Consiliu Judeţean, după ce în 2012 şi în 2013 au fost alocaţi câte 600.000 de lei. De asemenea vor fi alocaţi bani către Clubul Sportiv Top Spin – 08 Constanţa. Clubul a primit şi în 2013 626.500 de lei prin Hotărâre de Consiliu Judeţean. De pe lista cluburilor sportive care vor fi „cadorisite“ cu bani direct de la bugetul judeţean începând de luni se află şi Clubul Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa, clubul de fotbal fanion al oraşului. Chiar la prima şedinţă de CJC din acest an s-a votat pentru aderarea ca membru asociat la Clubul Sportiv „Fotbal Club Farul Constanţa “. Purtătorul de cuvânt al CJ Constanţa, Gabriel Diceanu, a fost desemnat reprezentantul CJC în cadrul CS FC Farul şi a fost delegat să semneze actele adiţionale la actul constitutiv referitor la statutul clubului.

 


De asemenea, tot luni se va discuta şi despre modificarea HCJ 37/2015, privind aprobarea regimului finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului judeţean. În cadrul şedinţei din 12 februarie. Prin Programul Judeţean pentru Susţinerea Sportului de Performanţă, privind aprobarea regimului finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului judeţean, s-a aprobat atunci suma de 12.700.000 de lei, astfel: pentru fotbal - 1.700.000 de lei, pentru handbal masculin - 5.000.000 de lei, pentru handbal feminin - 1.000.000 de lei, pentru volei masculin - 1.900.000 de lei, pentru volei feminin - 600.000 de lei, pentru hipism - 200.000 de lei, pentru tenis de masă - 300.000 de lei, pentru rugby seniori - 2.000.000 de lei. Programul Judeţean pentru Susţinerea şi Promovarea Sportului de Masă este în sumă totală de 2.300.000 de lei, astfel: pentru fotbal - 1.000.000 de lei, pentru rugby - 600.000 de lei, pentru alte activităţi - 700.000 de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii