Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Ciorbă țărănească (rețetă interbelică)

ro

11 Feb, 2022 08:15 2159 Marime text
Se taie 1 kgr. carne de vacă în bucăți potrivite și se pun la fiert cu 3-4 litri de apă.


Când începe să fiarbă, se ia spuma mereu. Se pune sare. Se adaugă apoi o ceapă mijlocie, un morcov, un pătrunjel, o jumătate țelină, toate tăiate mărunt, o mână de fasole țucără tăiată bucăți de 2-3 cm și mai la urmă un sfert de varză mică, 2 cartofi curățați și tăiați mărunt, 2-3 roșii potrivite, sare, o lingură de bulion de roșii. Se lasă să fiarbă cât trebue fără să se sfarme zarzavatul.


Deoparte se fierbe un litru de borș și se strecoară în oala în care fierbe zarzavatul. Se adaugă frunză de leuștean sau de tarhon, de pătrunjel și de mărar. Se gustă de sare, se potrivește de acru mai adăugând la nevoie sare de lămâie topită în apă sau zeamă de lămâie.


Se lasă să mai dea vreo 2 clocote.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Despre GastroArt.ro
 

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).


Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.



Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



Sursa foto și text:  GastroArt.ro


Citește și: 

GastroArt Macaroane (rețetă interbelică)

GastroArt Ciorbă de potroace (rețetă interbelică)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii