GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)
GastroArt: Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)
05 Jul, 2022 14:05
ZIUA de Constanta
1905
Marime text
Se freacă bine într-un castron 4 gălbenușe cu 75 gr. de zahăr până se albesc ouăle. Se adaugă 75 gr. făină și 3 albușuri făcute spumă și la urmă o lingură de unt topit. Se așterne într-o tavă o foaie de hârtie albă, se toarnă compopziția, așa ca să fie cam un deget de groasă și egal întinsă. Se coace vreo 10 minute la cuptor la foc bun.
Se întoarce cu tot cu tava pe masa de aluat, lăsând-o așa până se răcește ca să nu se usuce. Când s-a răcorit, se umple cu cremă de unt, se face sul și se taie felii.
Crema de unt: se pune să fiarbă într-o cratiță vreo 3-4 minute un dcl de apă cu 120 gr, zahăr și un baton de vanilie sau coajă de lămâie. Se acoperă și se lasă astfel să stea un sfert de oră. Se freacă într-un castorn 6 gălbenușuri, se adaugă, turnând încetul cu încetul, siropul. Se pune la foc moal și se mestecă într-una cu lingură de lemn. În caz că se face cocoloși, se va trece prin sită fină.
Se frământă puțin ca să se moaie 200 gr. de unt foarte proaspăt cu lingura de lemn nouă. Se împarte în bucăți mai mici care se amestecă cu crema pe jumătate caldă. Se freacă. Crema trebue să fie întrebuințată imediat deoarece se îngroașe și nu se mai poate întinde.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
sursa - gastroart.ro
Despre GastroArt.ro
Prima revistă online dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Citește și:
GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)
GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii