GastroArt Sdrențe de orez (rețetă interbelică)
GastroArt: Sdrențe de orez (rețetă interbelică)
01 Jul, 2022 10:57
ZIUA de Constanta
1562
Marime text
Cantitățile: 150 gr. orez opărit în apă, ½ litru lapte, 100 gr. unt, sare, 2 gălbenușe, zahăr după plac, 25 gr. migdale fierte, 25 gr. stafide.
Se fierbe orezul în lapte îndulcit și se pune la răcit, se freacă untul cu ouăle și gălbenușele până se albesc, se amestecă cu orezul, cu stafidele și cu migdalele. Se rumenește o mămăligă moale și se desprinde de pe oală. Se ia dela foc, se adaugă zahărul și ouăle unul câte unul mestecând mereu.
Se răcește. Se dă drumul cu lingurița în grăsime încinsă, punând câte puțin odată, ca să aibă loc să crească. După ce s-au rumenit, se scot, se presară cu zahăr vaniliat sau se servesc cu sirop de smeură.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
Despre GastroArt.ro
Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Citește și:
GastroArt Pere cu cremă de vanilie (rețetă interbelică)
GastroArt Crap cu roșii (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii