Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Tort de nuci (rețetă interbelică)

ro

18 Mar, 2022 15:14 2046 Marime text
Rețetar, imagine cu rol ilustrativ, Sursa: GastroArt

Se bat într-o oală, cu telul de albuș, 10 ouă întregi cu 200 gr. zahăr până se face o cremă. Se adaugă cu încetul 200 gr. nuci pisate, puțină coaje rasă și zeama dela o jumătate lămâie, 2 linguri de pesmet și un vârf de linguriță scorțișoară pisată. Se unge o formă bine cu unt și se coace la cuptor.

Crema

Se pun într-o cratiță 6 gălbenușuri frecate cu 180 gr. zahăr, deasemenea 4 linguri de lapte, 4 batoane de ciocolată tăiată bucăți și un baton de vanilie. Se așează cratița într-un alt vas cu apă la foc și se amestecă până se îngroașe crema atât cât să se țină de lingură. Se freacă spumă 180 gr. de unt și când s-a răcit crema se amestecă cu untul. Cu această cremă umplem tortul.

Altă cremă


Se pun într-o tigaie 150 gr. de zahăr, când începe să se topească se adaugă 150 gr. alune pisate și se ține mestecând mereu, până ce alunele s-au învelit cu zahărul fără ca acesta să se ardă prea tare. Când sunt gata, se răstoarnă pe o placă de marmoră sau masa de aluat unsă cu unt de lemn. După ce s-a răcit, se pisează mărunt în piuliță. Deoparte se pun să fiarbă 150 gr. zahăr cu tot atâta apă. Se face un sirop destul de legat, în care se pun pe rând 8 gălbenușuri și se amestecă câtva timp pe mașină într-o oală cu apă caldă până se îngroașe. După ce s-a răcit, se adaugă 400 gr. unt făcut spumă, un decilitru rom și alune măcinate. Cu aceasta umplem tortul.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.



Credit foto © Dreamstime.com


Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.



În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.


Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.




Sursa foto și text:  GastroArt.ro


 ​Citește și: ​Cremă de vanilie (rețetă interbelică)

Pui cu fasole verde (rețetă interbelică)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii