GastroArt Tort moca (rețetă interbelică)
GastroArt: Tort moca (rețetă interbelică)
26 Apr, 2022 11:07
ZIUA de Constanta
2203
Marime text
Se încălzește bine un castron ținându-l câteva minute cu apă clocotită pe marginea mașinei. Se șterge să fie perfect uscat. Se pun 5 ouă întregi cu 160 gr. zahăr vanilat și se freacă bine până se face ca o cremă. Se adaugă 140 gr. de făină bine cernută, mestecând-o cu ouăle. Se toarnă compoziția într-o formă unsă cu unt, se coace la foc potrivit cam trei sferturi de oră.
Cât timp se răcește tortul, se pregătește crema de unt și cafea.
Crema: se freacă 200 gr. de unt spumă la care se adaugă 2 gălbenușuri. Se topesc într-un decilitru de cafea concentrată 120 gr. zahăr. După ce s-a răcorit, se toarnă câte o picătură odată peste crema de unt, până ce e cuprinsă toată cafeaua.
După ce s-a răcorit perfect, tortul se taie cu un cuțit bun în trei felii, iar între ele se pune crema, lăsând deoparte ca o lingură pentru garnitură. Tortul se glasează cu glasură de cafea și se garnisește cu crema rămasă pusă într-un cornet. Se mai pun fructe zaharisite sau migdale prăjite.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
Despre GastroArt.ro
Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Sursa: GastroArt
Citește și: GastroArt Mâncare de dovlecei (Reţetă Interbelică)
GastroArt Dovlecei cu smântână (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii