Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:51 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit?

ro

25 Jan, 2025 09:21 363 Marime text
foto: Pixabay
  • Mihaela Bilic explică diferența dintre o farfurie ideală și una de slăbit, evidențiind rolul carbohidraților în creșterea glicemiei și secreția de insulină

Nutriționistul Mihaela Bilic explică diferența dintre o farfurie ideală și una de slăbit. Carbohidrații, în special făinoasele, sunt principalii nutrienți care trebuie limitați atunci când vrem să slăbim, pentru că stimulează secreția de insulină, hormonul responsabil cu îngrășarea. Totuși, eliminarea completă a făinoaselor nu este recomandată, deoarece sunt sursa principală de glucoză, esențială pentru funcționarea creierului și a corpului.

Farfuria ideală:-50% legume, 25% proteine (carne, pește, ou) și 25% făinoase/amidon. Farfuria de slăbit: fără făinoase, doar proteine și legume. Dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie, aceasta devine o farfurie de îngrășat.


Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic 

Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT? 

Când vrem să slăbim, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului

Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav

Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură!


Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?

-o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma 
-3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul 
-un cartof mediu
-o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
- 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat


Cum arată farfuria ideală?
Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon. 

Cum arată farfuria de slăbit?

Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume

Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie?Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat 
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim.


Citește și:

De ce e benefic să pui lapte în ceai. Nutriționistul ne explică
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii