De ce e benefic să pui lapte în ceai. Nutriționistul ne explică
De ce e benefic să pui lapte în ceai. Nutriționistul ne explică
19 Jan, 2025 15:01
ZIUA de Constanta
169
Marime text
- Adăugarea de lapte neutralizează taninurile, protejând astfel absorbția fierului.
Un obicei aparent ciudat, dar cu explicații nutriționale solide: laptele în ceai reduce efectul taninurilor, compuși care blochează absorbția fierului.
Cercetări încă din 1970 arată că ceaiul băut în timpul mesei poate reduce absorbția fierului cu 10-60%.
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!
Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic
DE CE pun englezii lapte în ceai?
Ca să blocheze efectul taninurilor!
Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.
Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute
Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat
Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!
Citește și:
Cum expunerea la alergeni reduce riscul de alergii la copii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii