Cum expunerea la alergeni reduce riscul de alergii la copii
Cum expunerea la alergeni reduce riscul de alergii la copii
17 Jan, 2025 20:40
ZIUA de Constanta
192
Marime text
- Un studiu citat de Mihaela Bilic arată că expunerea timpurie la alergeni, precum alunele, poate reduce riscul de alergii la copii.
- Cercetările au comparat două grupuri de sugari: unii fără alune în dietă și alții care au consumat alune de la 4 luni.
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui studiu care arată că evitarea alergenilor la copii poate crește riscul de alergii. Într-un experiment, copiii care au consumat alune de la 4 luni au avut cu 80% mai puține alergii la 5 ani, comparativ cu cei privați.
Sistemul imunitar, la vârste mici, se adaptează mai ușor prin expunere. Concluzia: diversitatea alimentară este esențială pentru sănătatea copiilor!
Ce spune Mihaela Bilic
De ce ți-e frică, de aia nu scapi!
Când spui alergii la copii, nu există părinte care să nu înghețe de spaimă…și să nu facă tot ce-i stă în putință ca să evite asta! Doar că atunci când îi pui să trăiască sub un clopot de sticlă și elimini din viața lor orice potențial alergen, copiii devin și mai sensibili
Prevenția în cazul alergiilor se dovedește a fi expunerea, nicidecum evitarea alergenilor.
Oamenii de știință au ajuns la concluzii interesante când au comparat situația din 2 țări: Anglia și Israel. În Anglia copiii sunt de 10 ori mai alergici la alune față de Israel. Curios este faptul că în Anglia medicii pediatri recomandă părinților să evite alunele din nutriția copiilor în primii ani de viață, în timp ce în Israel bebelușii mănâncă peanut butter fără restricții. Concluzia a fost că tocmai această interdicție duce la creșterea riscului de alergie!
Studiul a fost făcut pe 640 de sugari împărțiți în 2 grupe: la primul grup alunele au fost eliminate din dietă în primul an de viață, în timp ce al doilea grup a avut permis consumul lor de la vârsta de 4 luni. După ce copiii au împlinit vârsta de 5 ani, cele două grupuri au fost comparate. S-a constatat o rată redusă de alergie la copii care au mâncat alune de mici, cu 80% mai mică față de cei care n-au mâncat!
Studiul a dovedit că la vârste fragede sistemul nostru imunitar este mai permisiv și mai dispus să facă “cunoștințe noi”, să se împrietenească cu substanțele din mediul exterior și să le accepte. Se crează astfel un mecanism de toleranță: cu cat suntem expuși la mai mulți alergeni alimentari, cu atât suntem mai rezistenți.
Epidemia de alergii cu care ne confruntăm în prezent ar putea fi cauzată de această atitudine greșită față de mâncare. Încă o dovadă ca sănătatea vine din diversitate și trebuie să ne hrănim copiii cu de toate!
Citește și:
Vrei să slăbești și să ai o digestie bună? Iată recomandările nutriționistului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii