Heka Hospital Constanța oferă soluții eficiente pentru prevenirea infecțiilor, în urma mușcăturii de căpușă
Heka Hospital Constanța oferă soluții eficiente pentru prevenirea infecțiilor, în urma mușcăturii de căpușă
18 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1051
Marime text
- Înțepăturile de căpușe sunt inofensive în cele mai multe cazuri și, în afară de o ușoară iritație sau umflătură specifică, nu apar alte simptome.
- Căpușele pot provoca reacții alergice, umflătură locală, senzație de arsură la locul afectat, chiar dificultăți respiratorii, iar anumite specii de căpușe pot transmite boli atât oamenilor, cât și animalelor de companie
- Compartimentul de Primiri Urgențe Heka Hospital Constanța, disponibil non-stop, este pregătit să intervină pentru extracția corectă a căpușelor și pentru efectuarea de analize necesare
În iunie, perioada de vârf a activității căpușelor, Heka Hospital Constanța oferă soluții eficiente pentru prevenirea infecțiilor.
Compartimentul de Primiri Urgențe, disponibil non-stop, este pregătit să intervină pentru extracția corectă a căpușelor și pentru efectuarea de analize necesare, pentru a asigura rezultate rapide și fiabile.
Aceasta abordare multidisciplinară facilitează tratamentul imediat și preventiv pentru toți cei afectați.
Înțepăturile de căpușe sunt inofensive în cele mai multe cazuri și, în afară de o ușoară iritație sau umflătură specifică, nu apar alte simptome. Cu toate acestea, căpușele pot provoca reacții alergice, umflătură locală, senzație de arsură la locul afectat, chiar dificultăți respiratorii, iar anumite specii de căpușe pot transmite boli atât oamenilor, cât și animalelor de companie. Unele dintre aceste boli reprezintă un pericol dacă nu se acționează promt.
Localizările cele mai frecvent întâlnite ale mușcăturilor de căpușe sunt:
- axile;
- coapse;
- scalp;
- spatele genunchiului;
- în zona sau interiorul ombilicului;
- în jurul taliei;
- în interiorul și în jurul urechilor;
- torace;
- gambe.
În ceea ce privește simptomele, cele mai comune sunt:
- durere sau umflătură la locul mușcăturii;
- erupție cutanată;
- senzație de arsură la locul mușcăturii;
- vezicule;
- dificultăți de respirație, dacă apare o alergie severă.
rintre cele mai cunoscute boli transmise de căpușă se numără:
- Boala Lyme;
- Babesioza (frecvent la animale, foarte rar la om);
- Anaplasmoza;
- Encefalita de căpușă;
- Ehrlichioza;
- Boala cu virus Powassan;
- Boala Borrelia miyamotoi;
- Boala Borrelia mayonii;
- Febra hemoragică de Crimeea-Congo.
Boala Lyme (borelioza)
Boala Lyme este o infecție rară, determinată de Borellia burgdorferi, un microorganism transmis prin intermediul căpușelor. Așadar, nu căpușa în sine și nici toate căpușele nu cauzează boala, ci doar cele care care sunt purtătoare ale acestei bacterii.
Boala Lyme are o manifestare la nivelul mai multor organe, ceea ce îngreunează de multe ori diagnosticul. În funcție de manifestări, se disting 3 stadii:
Stadiul I: apare după 7-10 zile de la mușcătura de căpușă și se caracterizează prin roșeață la nivelul pielii, care devine treptat o pată mare roșie cu zona centrală decolorată și diametrul cuprins între 5-30 cm. Simptomele specifice acestui stadiu se aseamănă cu cele din gripă: stare generală alterată, slăbiciune, febră, dureri musculare, dureri articulare, frisoane și dureri de cap.
Stadiul II: apare la câteva săptămâni până la un an de la infecția inițială și se caracterizează prin: erupții pe piele localizate pe mai multe zone ale corpului, de dimensiuni mici, manifestări neurologice ca meningita, manifestări cardiace cu inflamația mușchiului inimii (miocardită) și inflamația articulațiilor (artită).
Stadiul III: este boala cronică cu artrită Lyme la nivelul articulațiilor mari (șold, genunchi), acrodermatită cronică atrofică (afecțiune în care pielea de la nivelul membrelor inferioare devine subțire, strălucitoare și colorată albăstrui), afectarea sistemului nervos central cu parestezii (amorțire) periferice, tulburări de somn și dispoziție.
Babesioza
Babesioza este o infecție rar întâlnită la oameni, dar care poate pune viața în pericol prin afectarea celulelor roșii din sânge. Babesioza este cauzată de mici paraziți numiți Babesia, iar specia care afectează cel mai adesea oamenii se numește Babesia microti.
Simptomele Babesiozei sunt:
- Dureri de corp;
- Frisoane;
- Oboseală;
- Febră;
- Durere de cap;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Transpiraţie.
Encefalita de căpușă (TBE)
Virusul encefalitei transmise de căpușe (TBE) se răspândește prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul Powassan. Ocazional, acest virus se poate răspândi la oameni și prin consumul de lapte crud sau brânză de capră, oi sau vaci infectate.
În cele mai multe cazuri, pacienții infectați nu prezintă simptome, însă în situațiile în care acestea apar, ele pot să includă:
- senzație de rău general;
- febră;
- dureri de cap;
- dureri musculare;
- vărsături;
- slăbiciune;
- confuzie;
- pierderea coordonării;
- dificultăți de vorbire;
- convulsii.
Febra hemoragică de Crimeea – Congo
Febra hemoragică Crimeea-Congo la om este o boală cauzată de virusul Nairovirus care se transmite prin mușcături, prin contact direct cu sângele sau țesuturile de căpușe infectate, pacienți viremici sau animale viremice.
Simptomele acestei boli includ:
- dureri de cap;
- febră înaltă;
- dureri de spate;
- dureri articulare;
- dureri de stomac;
- vărsături;
- ochi roșii;
- fața înroșită;
- gâtul roșu;
- pete roșii.
Ce trebuie să faci în cazul mușcăturii de căpușe
Primul ajutor
În primul rând, atunci când observi o mușcătură de căpușă trebuie să iei în calcul faptul că trebuie scoasă cât mai repede. Purtând mănuși, prinde căpușa cu o pensetă curată cât mai aproape de piele pentru a-i îndepărta capul și părțile bucale. Dacă rămân unele bucăți, nu încerca să le îndepărtezi, deoarece corpul le va expulza în mod natural.
Trage căpușa direct în afară ușor și constant fără să răsucești. Apoi, curăță și protejează zona, folosind apă caldă și săpun delicat, iar pe zona mușcăturii aplică alcool pentru a preveni infecția. Nu folosi niciodată vaselină, chibrit aprins, gaz, acetonă, petrol sau amoniac pentru a omorî sau a îndepărta căpușa rămasă sub piele. Prin această metodă vei favoriza adâncirea insectei sub piele care va elibera și mai multă salivă şi va crește astfel riscul de transmitere a bolii.
Analize necesare
În cazul în care un pacient a fost mușcat de o căpușă, chiar dacă aceasta a fost scoasă, el trebuie să se prezinte la medic pentru investigații suplimentare. De obicei, aceste investigații includ analize prin prelevarea de probe de sânge.
Tratament
În urma analizelor de sânge și a examenului clinic, medicul va stabili un tratament dacă acesta este necesar. Tratamentul se prescrie în funcție de diagnostic și poate să includă administrarea de antibiotice sau alte medicamente.
Cum poți preveni mușcătura de căpușe
Pentru a preveni mușcătura de căpușe trebuie să eviți zonele împădurite sau cu iarbă deasă. Atunci când acest lucru nu este posibil, este recomandat să iei câteva măsuri de siguranță pentru a reduce riscul de a fi mușcat:
- poartă haine care să acopere o suprafață cât mai mare de piele;
- folosește spray-uri anti-insecte pentru piele;
- protejează curtea prin aplicarea de soluții împotriva insectelor;
- tunde gazonul în mod regulat;
- verifică toate persoanele care au fost în natură, mai ales copiii și câinii;
- fă duș imediat după ce revii acasă.
Citește și
Intervenție în premieră pentru echipa Heka Hospital Constanța! Viața unui pacient de 45 de ani a fost salvată
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii