Ministerul Sănătății Cazurile de infecții respiratorii, în scădere față de perioada precedentă
Ministerul Sănătății: Cazurile de infecții respiratorii, în scădere față de perioada precedentă
09 Jan, 2025 15:05
ZIUA de Constanta
250
Marime text
- Ministerul Sănătății a făcut publice date referitoare la evoluția virozelor respiratorii de la începutul anului 2025.
În prima saptămână a anului 2025 au fost raportate 44.554 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), față de media de 73.088 a cazurilor din 5 sezoane anterioare.
Potrivit sursei, au fost cu 38.7% mai puține comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 22.1% mai puține cazuri comparativ cu săptămâna anterioară.
Acest lucru este posibil și din cauza subraportărilor din perioada prelungită de zile libere.
Totodată au fost înregistrate 4.694 cazuri de gripă clinică, comparativ cu cele 4.168 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 4.175 înregistrate în săptămâna anterioară și 23 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), comparativ cu 16 în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 21 în săptămâna anterioară.
Nu a fost comunicat nici un alt deces confirmat cu virus gripal.
În acest sezon au fost comunicate 4 decese confirmate cu virus gripal, din care 3 de tip A, subtip H1 (din care 1 co-infecție cu SARS-CoV-2) și 1 tip A, nesubtipat.
Evoluția gripei și a infecțiilor respiratorii acute în România în perioada 30.12.2024 - 05.01.2025
De la începutul sezonului au fost raportate: 356 de cazuri de gripă confirmate de laborator. În cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), metapneumovirusul uman (hMPV) a fost detectat în acest sezon la un singur caz, față de:
- 4 în sezonul 2021-2022
- 6 în sezonul 2022-2023
- 7 în sezonul 2023-2024
Măsuri de prevenire a infecțiilor respiratorii
• Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;
• Respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al
strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea nasului și a gurii în plica cotului în timpul tusei;
• Aerisirea zilnică a încăperilor;
• Evitarea locurilor aglomerate;
• Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili tratamentul și măsurile necesare;
• Evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora;
• Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și față de formele clinice severe ale acesteia, este vaccinarea antigripală care poate fi făcută cât mai rapid în cursul acestei luni.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul infecțiilor respiratorii acute în China, inclusiv cel cauzate de metapneumovirusul uman (hMPV), este în limitele așteptate pentru sezonul de iarnă, fără modele de evoluție neobișnuite.
Autoritățile chineze au confirmat că sistemul sanitar nu este copleșit, iar spitalizările sunt în prezent mai puține decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, nu au fost declarate situații de urgență și, în consecință, nu a trebuit să fie declanșate nici măsuri de răspuns.
Citește și
Sfârșitul dulciurilor și junk food-ului în școli? Ministerul Sănătății vine cu schimbări
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii