Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:41 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Corneliu Stroe ar fi împlinit astăzi 72 de ani

ro

22 Oct, 2021 00:00 2371 Marime text
  • In memoriam Corneliu Stroe, născut în urmă cu 72 de ani
Născut pe 22 octombrie 1949, la București, Corneliu Stroe și-a petrecut copilăria și adolescența în Ardeal, la Mediaș. Acolo a descoperit rock-ul și trupa Beatles, acolo s-a născut pasiunea viitorul baterist pentru muzică și pentru colecţionarea albumelor și revistelor de specialitate. A înființat și o trupă cu trei chitare şi o tobă, pe când era elev la Liceul Româno-German «Stephan Ludwig Roth, reinventând piese în vogă din repertoriul trupelor Rolling Stones, Kings, Monkeys, Beach Boys sau Beatles.
Deși simțea că muzica urma să fie viața lui, a terminat facultatea de istorie și chiar a cochetat o vreme cu arheologia, participând la săpăturile de la termele romane și aflându-se printre cei care au adus la lumină o parte dintre ruinele vechiului Tomis.
 


Orașul de la malul mării a fost, de altfel, locul de unde a pornit prestigioasa sa carieră muzicală. A condus, o vreme, unul dintre cele mai de succes radiouri de după Revoluţie, Radio Contact, primul post cu FM. A dezvoltat mai multe proiecte individuale (CS 3, Aromanian Ethno Band,  Balcanamera) și a colaborat cu mulţi artişti consacraţi din muzica românească, precum Ovidiu Lipan, Vasile Şeicaru, Direcţia 5, Pasărea Colibri, Night Loosers, Johnny Răducanu, Alexandru Andrieş, Hoefer, Mircea Cazan.
 
Dar cel mai cunoscut a devenit alături de Harry Tavitian, cu care a fondat duo-ul „Creativ” o trupă originală de jazz modern, european, care a promovat sonorităţilor folclorice dobrogene multietnice, topite în limbajul jazzului de avangardă.
 
Au cântat împreună aproape trei decenii, au scos două albume la Londra, unul în Germania şi unul în România, și au bătut întreaga Europă, la cele mai importante festivaluri de jazz. Au fost difuzaţi la Europa Liberă şi la Vocea Americii, au apărut în reviste occidentale de specialitate și au reuşit împreună performanţe remarcabile.
 
Din păcate, timpul n-a mai avut răbdare cu talentatul percuționist. Corneliu Stroe s-a stins prematur, în urma unui infarct, pe 11 iunie 2017, la Constanța, orașul unde oamenii l-au iubit și i-au apreciat muzica.
Fiica sa, Roxana, i-a moștenit talentul și pasiunea, a absolvit Conservatorul, a făcut un master la secţia Jazz, a cântat cu nume mari și a ajuns una dintre puţinele chitariste de blues din România.
 
 
Citește și:

In Memoriam Corneliu Stroe, la 70 de ani de la naștere. Grație muzicii sale, spectacolul continuă!
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari