Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:44 12 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Costinești, stațiunea tineretului

ro

12 Feb, 2025 17:00 345 Marime text
 
  • De-a lungul timpului, s-a transformat dintr-un mic sat pescăresc într-o destinație populară, mai ales pentru tineri și studenți. Da, este vorba despre Costinești, stațiunea care atrăgea ca un magnet tinerii studenți, și nu numai, situație care începe să se repete în prezent, regăsind farmecul stațiunii de altădată.
 
Istoria localității
Încă din perioada antică și medievală zona în care se află așezarea Costinești a fost locuită, având legături cu coloniile grecești de pe țărmul Mării Negre. În perioada medievală, regiunea a fost populată de comunități de tătari, români și turci.
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, localitatea era cunoscută sub numele de Mangeapunar și era populată de germani dobrogeni, coloniști aduși de Imperiul Otoman și mai târziu, de autoritățile române după integrarea Dobrogei în cadrul statului român după Congresul de pace de la Berlin (1878).
În anul 1906 localitatea își schimbarea numele în Costinești. Satul a fost redenumit în onoarea lui Emil Costinescu, un important politician și finanțist român care a contribuit la dezvoltarea economică a Dobrogei.
Emil Costinescu (1844 – 1921) a fost un economist și politician român, care a deținut funcția de ministru de finanțe în guvernele României în intervalele 1902190419071910 și 19141916. A deținut și funcția de  primar al Bucureștiului în perioada februarie 1901 - aprilie 1901. De la numele lui provine și denumirea stațiunii litorale „Costinești”, înființată de acesta prin colonizare cu germani pe o proprietate a sa.

Dezvoltarea ca stațiune turistică
În perioada comunistă, Costinești a devenit o stațiune dedicată în special tineretului, datorită prețurilor accesibile și a atmosferei boeme. A fost construit Complexul Vox Maris, precum și alte hoteluri și campinguri destinate studenților și elevilor.
Simboluri importante ale stațiunii au devenit epava navei Evanghelia (eșuată în 1968) și Obeliscul din centrul plajei. După 1990, Costinești și-a păstrat renumele de „stațiunea tineretului”, atrăgând în continuare numeroși turiști prin cluburi, festivaluri și evenimente culturale. Astăzi, Costinești rămâne una dintre cele mai vibrante destinații de vacanță de pe litoralul românesc, cu o combinație între istorie, tradiție și divertisment modern.
 
Atracțiile stațiunii
Epava Evanghelia este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Costineștiului. Nava grecească Evanghelia, aparținând unui armator faimos, Aristotel Onassis, a eșuat în 1968, aproape de țărm și a rămas acolo până astăzi.Este un loc popular pentru fotografii și scufundări.


Obeliscul din Costinești, simbol al stațiunii, situat în centrul plajei.A fost reconstruit în 2017, după ce versiunea veche fusese afectată de eroziunea mării.Este un punct de întâlnire pentru turiști și gazda unor evenimente estivale.

Lacul Costinești este un lac natural situat în apropierea plajei, unde se pot practica sporturi nautice precum hidrobicicleta sau caiacul.Este un loc liniștit pentru plimbări și relaxare.

Teatrul de Vară Costinești găzduiește spectacole, festivaluri de muzică și stand-up comedy. În trecut, era locul principal al Festivalului de Umor și alte evenimente culturale.
Cluburile și viața de noapte atrag DJ renumiți și oferă petreceri tematice în fiecare seară de vară. În Costinești au loc annual și două festivaluri: BEACH, PLEASE! și  Hustle Festival, primul fiind un festival de hip-hop, iar al doilea de trap.



Datorită atmosferei tinerești și a numeroaselor opțiuni de distracție, Costinești rămâne una dintre cele mai animate stațiuni de pe litoralul românesc, revenind în atenția tineretului, dar și a celor îndrăgostiți de mare.
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrul LiceuluiTeoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Mănăstirea Techirghiol, locul unde Dumnezeu s-a întâlnit cu enoriașii

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari