#citeșteDobrogea Muzeul Topalu, o destinație culturală într-un peisaj idilic
04 Dec, 2024 17:00
04 Dec, 2024 17:00
04 Dec, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2220
Marime text
Istoria Muzeului din Topalu, unicul muzeu de artă din România situat într-un sat
- Principalele repere ale Dobrogei pentru turistul obișnuit sunt Marea Neagră, Delta Dunării și orașele cu vestigii istorice antice, cu restaurantele lor elegante care servesc din bucătăria tradițională și oferă o atmosferă caldă, cu un ușor iz oriental. Dar, Dobrogea este generoasă și ofertantă și în mediul rural. O astfel de bijuterie o reprezintă Muzeul din Topalu. Acesta este considerat primul muzeu de artă deschis într-un sat românesc, ceea ce îl face un exemplu remarcabil al accesului la cultură pentru comunitățile rurale.
Istoria muzeului
Comuna Topalu este situată în vestul Dobrogei, pe malul drept al Dunării, la aproximativ 80 de kilometri de Constanța. Această așezare rurală adăpostește o bijuterie muzeală autentică, înființată la inițiativa unor colectionari.
Muzeul a fost înființat în anul 1960, datorită donației făcute de doctorul Gheorghe Vintilă în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă. Doctorul Vintilă a donat colecția sa personală, formată din aproximativ 228 de opere de artă, incluzând picturi, sculpturi și desene, realizate de mari artiști români.
Părinții săi, Dinu și Sevasta Vintilă, au fost învățători în sat și au avut un rol important în dezvoltarea vieții culturale locale și de promovare a valorilor culturale. Pasiunea pentru cultură a părinților i-a fost transmisă și fiului lor, care, începând cu anul 1920, a colecționat opere de artă, reușind să formeze o valoroasă colecție, reprezentativă pentru arta românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.
Muzeul adăpostește lucrări ale unora dintre cei mai renumiți artiști români, precum: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Camil Ressu și Corneliu Baba, precum și sculpturi semnate de Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Corneliu Mendrea sau Ion Jalea.
În curtea muzeului se găsește mormântul lui Gheorghe Vintilă, conform dorinței acestuia. Este străjuit de bustul său, realizat de bunul său prieten și sfătuitor, sculptorul Oscar Han.
Amplasare și importanță
Clădirea muzeului este chiar casa în care s-a născut și a copilărit donatorul, un element care sporește valoarea emoțională și culturală a locului. Situat într-o zonă rurală, muzeul reprezintă o adevărată comoară culturală, oferind acces la artă de înaltă calitate într-un cadru liniștit, departe de agitația marilor orașe. Casa a fost renovată în acel an, pentruz că era folosită de localnici. Doctorul Vintilă s-a mutat în București, împreună cu părinții, în 1914, iar aceștia au fost inițiatorii Școlii de băieți ”Alexandru Vlahuță”. Doctorul și-a continuat studiile și, din 1920, când era student, a început să achiziționeze lucrări de pictură, aceasta fiind o pasiune a acestuia.
Doctorul Vintilă a reușit să adune o mare colecție formată din 18 lucrări semnate Tonitza, Șirato și Dimitrescu. De la Tonitza a cumpărat tablouri cu specific dobrogean, pentru că și-a dorit ca lucrările să aibă culori calde, nuanțe discrete, dar a vrut și portrete de turci și de tătari, oameni ai locului.
A donat Constanței 50 de tablouri, muzeul devenind o secție a Muzeului de Artă Constanța. În total, aproape 300 de opere de pictură colecționate de doctorul Vintilă de-a lungul a 40 de ani au fost donate celor două muzee.
Muzeul de la Topalu este unicul muzeu de artă din România situat într-un sat, într-o localitate rurală, organizat pe principii muzeistice, după reguli clare, ceea ce denotă faptul că operele nu sunt așezate la întâmplare. Muzeul reprezintă un adevărat colț de cultură într-un loc pitoresc, pe care trebuie negreșit să îl vizitezi și să îl cunoști de aproape.
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citește și:
#citeșteDobrogea Mănăstirea Cocoș, un loc spiritual cu amplasare unică
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii