#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (I)
04 Jun, 2024 17:00
04 Jun, 2024 17:00
04 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
3217
Marime text
Strada Mihail Kogălniceanu făcea legătura cu strada ce venea de la gară și se îndrepta către mare, fiind perpendiculară pe aceasta. Se afla în apropierea mării, casele particulare de aici fiind folosite și pentru închiriere în perioada sezonului de venit la băi. Foarte aproape erau plaja Diana, plaja Duduia, plaja Modern și plaja Domnița. Strada făcea parte din secțiunea a II-a. După 1930, strada a fost desființată. Nu mai apare în nomenclatorul străzilor în 1930 și în 1950, dar este prezentă în 1912.
Personalitatea lui Mihail Kogălniceanu și-a pus serios amprenta asupra evoluției statului român și a Dobrogei. Putem spune despre el că a fost omul providențial pentru România, contribuind alături de Alexandru Ioan Cuza la dezvoltarea statului, prin politica reformatoare.
S-a născut la Iași în 1817 și a murit la Paris în 1891. A studiat în țară la pensionul lui Victor Cuénim și la Institutul francez din Miroslava, iar după 1834 va studia la Lunéville din Franța. Peste un an va studia la Berlin, publicând primele scrieri istorice. Va ocupa funcții politice și publice, fiind locotenent-aghiotant al domnitorului din 1838, adică al domnitorului regulamentar Mihail Sturdza. Va edita mai multe reviste și ziare printre care: Alăuta românească, Dacia literară, Arhiva românească, Propășirea etc. Va preda la Academia Mihăileană în 1843, fiind un apreciat publicist, avocat, profesor, tipograf, istoric și îndrumător cultural.
Experiența din străinătate îl determină să se implice și în afaceri, fondând o fabrică de postav la Târgul Neamț. Întemeiază ziarul Steaua Dunării, în 1855 și se află printre fondatorii societății Unirea. Legăturile sale cu masoneria au fost foarte strânse, fiind cunoscute. Va fi membru al adunărilor ad-hoc ales în 1857 și în Adunarea electivă din 1858.
A dorit să participe la alegerile din Moldova pentru funcția de domnitor, dar nu a continuat cursa electorală până la sfârșit, renunțând la acest gând, pentru a-l susține pe Alexandru Ioan Cuza. Colaborator al lui Cuza va fi desemnat prim-ministru în perioada 1863-1865. Marile reforme ale statului au fost adoptate când acesta s-a aflat la conducerea guvernului. A luptat pentru obținerea independenței, pentru recunoașterea acesteia și pentru existența unei vieți politice democratice. A fost un liberal convins, contribuind la înființarea Partidului Național Liberal, în 1875.
Prin urmare, Mihail Kogălniceanu a fost un modernist, un vizionar, fiind „cel dintâi creier românesc organizat în sens modern", așa cum spunea poetul Octavian Goga.
Locuitorii Constanței au apreciat întreaga activitate a omului politic și de cultură, Mihail Kogălniceanu și au numit o stradă în amintirea remarcabilelor fapte ale acestuia.
Bibliografie selectivă:
Ion Mamina, Ion Bulei, Guverne și guvernanți, Editura Silex, București, 1994
Petre Covacef, Onomastica străzilor din Constanța, Edituea Ex Ponto, Constanța, 2010
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director din anul 2020 al Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
Citește și:
#citeșteDobrogea Demiterea unui profesor de la Seminarul Musulman din Medgidia în perioada interbelică
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii