Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Trophaeum Traiani, un loc încărcat de istorie

ro

17 Jul, 2024 17:00 1828 Marime text

Monumentul Triumfal de la Adamclisi este considerat „actul de naștere dăltuit în piatră al poporului român“ și o sursă importantă de informații cu privire la istoria antică a țării noastre, care poate fi descoperită cu ajutorul metopelor, acele blocuri din piatră sculptate. Este imposibil, călătorule, să nu fii impresionat de această construcție și să te abați din drum pentru a o vizita. Chiar merită!
 
Puțină istorie…
Adamclisi, un loc plin de istorie și semnificație, reprezintă unul dintre cele mai importante situri arheologice din România. Aflat în apropierea localității  Adamclisi, în județul Constanța, acest loc este martorul unei epoci străvechi, marcând gloria și încleștarea dintre lumea romană și cea daco-getică.

În timpurile antice, regiunea Daciei era un teritoriu de o importanță strategică pentru Imperiul Roman. În încercarea de a-și extinde dominația în această zonă, împăratul Traian a inițiat o serie de campanii militare, culminând cu războaiele daco-romane din anii 101-102 și 105-106 d.Hr.

În prealabil, romanii cuceriseră Dobrogea, în anul 27 î.Hr. și o transformaseră într-o veritabilă bază de atac, pentru a cuceri regatul dac.
Una dintre cele mai cunoscute victorii ale Imperiului Roman împotriva regatului dac a fost bătălia de la Tapae, din anul 101 d.Hr., și cea de la Adamclisi, cunoscută sub numele de Bătălia de la Adamclisi sau Bătălia de la Trophaeum Traiani. Această luptă a avut loc în anul 102 d.Hr. și a fost un moment crucial în consolidarea dominației romane în această regiune.
Monumentul de la Adamclisi, cunoscut și sub denumirea de Trophaeum Traiani, este unul dintre cele mai remarcabile monumente ridicate în onoarea victoriei romane în Dacia. Construit în anul 109 d.Hr., acest monument impresionant reprezintă o combinație unică de arhitectură și artă, fiind dedicat zeului Marte și împăratului Traian.



Structura monumentală a fost inițial alcătuită dintr-un soclu masiv, pe care se afla un ansamblu complex de reliefuri și statui, ilustrând scene din campaniile militare ale lui Traian împotriva dacilor. Monumentul este reabilitat, iar fragmentele rămase oferă încă o imagine impresionantă a artei și propagandei romane.
Pe lângă Monumentul de la Adamclisi, situl arheologic adăpostește și alte vestigii importante, inclusiv fortificațiile romane și resturile unui castru militar. Aceste descoperiri arheologice oferă o perspectivă fascinantă asupra vieții militare și civile din acea perioadă.

La circa 250 m de monument se află ruinele altarului funerar militar de formă pătrată, construit de către Traian după 102 d. Hr. şi poartă inscripţia cu numele soldaţilor căzuţi în luptele din acel an (aproximativ 3800). Este de remarcat faptul că, la o distanţă egală cu aceea dintre monumentul triumfal şi altar şi la 60 m nord de primul se găseşte tumulul sau mausoleul funerar de incineraţie a unui important comandant roman căzut în luptele din 102 d. Hr.

Cetatea romană Trophaeum construită de Traian este situată la aproximativ 2 km sud-vest de monumentul triumfal. Cetatea a fost cercetată arheologic prin numeroase săpături, începute de Grigore Tocilescu şi continuate, cu unele întreruperi, până în prezent. Ea ocupă o suprafaţă de aproximativ 10 ha.

În ceea ce priveşte sfârşitul vieţii urbane a oraşului Trophaeum, acesta a avut loc la finele secolului al VI-lea şi începutul secolului al VII-lea, procesul de ruralizare a oraşului accentuându-se de aşa natură încât a mers până la abandonarea definitivă a acestuia.
 
Trophaeum Traiani sau Monumentul de la Adamclisi
Monumentul a fost construit, probabil, de Apolodor din Damasc, arhitectul și inginerul favorit a lui Traian. Monumentul de la Adamclisi este o construcție cilindrică, cu trepte la bază, având un diametru de 40 m. Pe margine erau 54 de metope, care arătau romani luptând cu aliații lui Decebal, dintre care 48 se află în muzeul local și 1 se află la Istanbul. Partea superioară a monumentului era împodobită cu 27 de creneluri, fiecare arătând prizonieri. Acoperișul în formă de con era din plăci de piatră, iar trofeul însuși era așezat deasupra a două prisme suprapuse.    




 

Muzeul Adamclisi

Clădirea a fost inaugurată în anul 1977 și cuprinde vestigiile istorice descoperite în urma cercetărilor arheologice din zonă sau din imediata apropiere. Sunt prezente colecții ceramice, colecții-podoabe, colecții-piese de arhitectură etc. Se mai găsesc expuse metope, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, creneluri și blocuri de parapet și multe alte mărturii istorice.
Istoria zonei, a monumentului și a relațiilor dintre romani și daci a fost scoasă în evidență la începutul secolului al XX-lea de învățătorul Jean Dinu, un adevărat deschizător de drumuri pentru educația tinerilor lipsiți de mijloace materiale.






 
În concluzie, Adamclisi este nu doar o destinație turistică deosebită, ci și o mărturie impresionantă a gloriei și a complexității istoriei romane și a relațiilor interculturale din Europa antică. Prin conservarea și promovarea acestui sit arheologic, ne asigurăm că amintirea și învățămintele acestei epoci fascinante rămân vii și relevante pentru generațiile viitoare.

Bibliografie selectivă:
Th. Ionescu, Constanța și Tekirghiolul, 1924
***Albumul dobrogean din 1911
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.


Citește și:

#citeșteDobrogea Rezervația naturală Dumbrăveni, între pitoresc și basm

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari