Constanța acum 100 de ani Anul 1924 marcat de ciumă, evadări din închisoare și arestarea a doi comuniști
16 Aug, 2024 17:00
16 Aug, 2024 17:00
16 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1598
Marime text
- Editorial - „Traiul e tot scump pentru funcționar și lefurile tot insuficiente“.
- Rezultatele alegerilor parțiale din Lipova (din Banat), Bălți (astăzi municipiu din Republica Moldova), Reghinul Sătesc (din Cluj).
- Luna decembrie, pamflet: „soacrele încetează cu gâlceava și nevestele devin mai blânde, mai bune, mai calme“.
- Criză în partitud Poporului. Disputa dintre Alexandru Averescu și Constantin Argetoianu.
- Inventarul farmaciilor de serviciu.
- Teribil viscol care a răpit mai mulți localnici.
- Criminal evadat din închisoare.
- Arestarea a doi comuniști.
- Cazuri de ciumă.
- Elevii de la liceul „Mircea cel Bătrân“ au susținut examenul la matematică.
- Amendă pentru adulter.
3 ianuarie 1924 în paginile ziarului constănțean „Dacia“
Numărul trei al ziarului dobrogean „Dacia“, semnat de colectivul redacțional al acestuia, vede lumina tiparului pe 3 ianuarie 1924. După cum și-a obișnuit cititorii, ziarului își deschide ediția cu o parabolă ce vrea să transmită constănțenilor subtilități politice ale administrației:
„Cică domnul Andronescu,
Sub a sa iscălitură
Rezoluția puse îndată:
«Mutului, la prefectură»!“
Ca orice altă publicație cotidiană, nu lipsește editorialul, intitulat sugestiv „Spor de salarii“. Semnat de fondatorul ziarului, Constantin Irimescu, articolul aduce în discuție problema salarizării funcționarilor publici. Critica pornește de la afirmațiile politicienior vremii, Vintilă Brătescu și Nicolae Iorga, care pretindeau că nu trebuie să se facă demagogism cu nevoile funcționarilor, soluția lor fiind înființarea mai multor societăți cooperative de consum. În fine, Constantin Irimescu susține că nu aceasta este soluția, aducând argumente și insistând că singura soluție este creşterea salariilor. „Traiul e tot scump pentru funcționar și lefurile tot insuficiente“, spune Irimescu.
Rândurile continuă cu prezentarea alegerilor parțiale din Lipova (din Banat), Bălți (astăzi municipiu din Republica Moldova), Reghinul Sătesc (din Cluj). Astfel că, rezultatele au fost:
Lipova – D. Cipăianu, fost subsecretar de stat (numele corect este George/Gheorghe Cipăianu, guvernul Ion I.C. Brătianu), ales cu 3756 de voturi. Contracandidații au fost Răducanu, partidul Țărănist, și Aticeru, partidul Național.
Bălți - ales senator Eftimie Popovici, fost prefect al județului Bălți, reprezentant al partidului aflat la guvernare, mai exact Partidul Național Liberal, guvernul Ion. I.C. Brătianu ( 1922-1926)
Reghinul Sătesc – ales senator, din partea partidul Național, Vasile Stroescu (probabil, Vasile Stroescu, primul președinte al senatului României Mari). Contracandidatul lui a fost dr. Harsia, Partidul Național Liberal.
Expertiză pentru deratizarea vaselor în port
Următoarea rubrică prezentată este dedicată știrilor din Port. O comisie compusă din domnii Pascal, inspector general sanitar, comandor Baholtzer, director al școlii de marină din localitate, căpitan comandor Pais, dr. P. Stoenescu, medicul portului, și domnul Barone, șef al medic, director al portului Sulina, au făcut o expertiză a șalupei, pe care era instalat aparatul „Klaytyn” pentru deratizarea vaselor din port, concluzionând că sunt în bună funcționare.
„Soacrele încetează cu gâlceava și nevestele devin mai blânde“
Cronica zilei, scrisă sub pseudonimul Ax. Poni., se intitulează „Decembrie“. Ca orice cronică, sunt relatate evenimente obișnuite unei perioade, în cauză fiind luna decembrie în spațiul constănțean. Scrisă într-o manieră comică, autorul povestește cum luna decembrie ar fi luna liniștii, a relaxării căci parcă până și „soacrele încetează cu gâlceava și nevestele devin mai blânde, mai bune, mai calme. Până și copii noștrii ne iubesc parcă, mai mult“.
Cronica politică, publicată sub anonimat, se intitulează „Pe pragul unor îndurmări noi - De la organizația locală a partidului Poporului“. Este prezentat un moment de criză al partidului Poporului, fiind vorba de o dispună dintre Alexandru Averescu și Constantin Argetoianu, fondatorii partidului Poporului. Pentru a rezolva polemica „s-a decis să se facă alegeri noi în organizația locală, pentru situația de șef“.
Alegeri pentru Camera de Comerț a județului Constanța
Rubrica de Finanțe-Comerț-Economie redă rezultatul alegerilor pentru Camera de Comerț a județului Constanța. Astfel că au fost aleși 15 membri : Isidor Sideri, V. Petrașincu, Alex. Teodoru, Al. Cismescu, D. Niculescu-Suțu, loan Duțulescu, Gh. M. Ghifor, Iv. I. Anghelof, Jean Baltageanof, Kiurd Ali Mehmet, Ibraim Halil, Suliman Ghecel, Iosef Ficu Alhalel, Hale Babichianși, Mișu Constantinescu.
În aceeași rubrică mai sunt integrate și date despre piața cerealelor, pielăriei, manufacturii, colonialelor, activitatea silozurilor. Necesită o atenție sporită subrubrica dedicată „Polițe protestate“, de unde aflăm numele persoanelor și sumele aferente polițelor: Tanasie Cristide din Techirghiol 5000 lei; Dumitru Beloiu din Carol 14814 lei; N. D. Barbulescu din Constanța 3239 lei; Tanasie Cristide din Techirghiol 10000 lei; Ana P. Făcu și D. M. Puiu din Constanța 4000 lei; C. Cristescu din Constanța 9500 lei.
Tot aici sunt incluse și vapoarele staționate în portul Constanța: „Marina“, „Sireni“, „Smirna“, „Hani“, „Eleni“, „Margareta“, „Posidor“, „Anna“, „Triton“, „împăratul Trăian“, „Principesa Maria“, „România“, „Mazont“, „Ioanis“, „Marina“, „Fiorapark“, „River-Tyme“, „Baderton“, I.Monte-Ossero“, „Ludovig Mrazek“ și „Penscaroro“.
Farmaciile de serviciu
Mai regăsim și inventarul farmaciilor de serviciu din noaptea 2-3 ianuarie 1924. Este vorba despre farmacia „Sfântul Gheorghe“, de pe strada Carol, nr. 54 și farmacia „Crucea Roșie“, de pe starda Ștefan cel Mare, nr. 62.
La „Faptele zilei“ cititorul este informat despre descoperirea materialelor furate de la tipografia „Victoria“, deținută de George Georgescu. Materialele au fost găsite la tipografia „Sterescu“ care cumpărase materiale de la hoți.
Paginile ziarului sunt completate cu diverse știri de interes local, național și chiar internațional. După cum relatam și în edițiile trecute, începutul anului 1924 în Constanța a sosit cu un teribil viscol care a răpit mai mulți localnici. Iată că și în acestă ediție este anunțată încă o dispariție, a unei fete de doar șase ani, fiica domnul Lambru care locuia lângă vii, zona berăriei Gruben.
„Știri calde“ din 1924 - doi comuniști arestați, un criminal evadat din închisoare și cazuri de ciumă
O altă știre anunță constănțenii ca în localitate s-ar afla un criminal evadat din închisoarea din Galați în noaptea dintre 30 și 31 decembrie 1923. Mai aflăm despre:
- un accident de muncă al muncitorului Petre Antandi, din serviciul magaziilor gării;
- un oarecare Nae Dobrescu, originar din județul Mehedinți, care a comis mari excrocherii în Constanța „ dându-se drept procurist al casei «Frații Antonides» din strada Carol, s-a prezentat pe la diverși comercianți din localitate și încheind angajamente pentru vânzări de mărfuri, a încasat sume mari de bani. Frații Aoanides prinzând de veste, au cerut poliției arestarea escrocului, care a putut fi prins pe când se pregătea să părăsească orașul“ ;
- arestarea a doi comuniști, anume liderul local Rusu și alti doi afiliați Șerbănescu și Stoica Niculae;
- două accidente feroviare. Primul eveniment a avut loc la Vodă-Slănic, de lângă Ploești o locomotivă „s-a ciocnit“ cu personalul de Slăni, mai multe persoane fiind „sfărmate“, iar al doilea la stația Schimber din Ardeal, unde două locomotive „s-au ciocnit“, numărul victimelor fiind de ordinul zecilor;
- situația Corpului 5 de Armată, care, în urma mutării de la Constanța în Brașov, nu ar avea case de locuit în Brașov, locuind în trenuri, potrivit surselor ziarului;
- întoarcerea lui Eleftherios Venizelos, premier al Greciei în mai multe rânduri între anii 1910 - 1932, în Grecia. Ziarul relatează că odată cu întoarcerea sa ar urma „o largă amnistie tuturor delicvenților politici“, precum și dizovarea Parlamentuliui elen pentru noi alegeri. În plus, cotidianul mai anună că „Venizelos, înainte de a fi plecat spre Grecia, ar fi obținut promisiunea Mărilor Puteri, că Grecia va fi sprijinită materialmente, în cazul când va urma sfaturile d-lui Venizelos și va restabili liniștea“;
- cazuri de ciumă în Constantinopol, astăzi Istanbul, și în Alexandria;
- răpirea lui fete, Aiseghiul, fiica lui Mehmet Ali, de către Ivan Ganciu, din satul Chiugiuc, comuna Carvanul Mare, județul Constanța, astăzi satul Cărvan.
Iluminatul public în oraș și „criza“ caloriferelor de la Primărie
Rubrica „Informațiuni“ aduce în discuție, după cum sugerează și titlul, diverse informații de interes pentru locuitorii provinciei pontice, după cum urmează:
- Arestarea fruntașului local comunist Russu, mai exact faptul că arestarea „s-a discutat viu la o consfătuire pe care muncitorii au ținut-o aseară în sala sindicatelor muncitorești din str. Ștefan Mihăileanu“;
- La sediul primăriei s-a depus o cerere a unui comerciant francez pentru serviciile de iluminat public pentru Constanța;
- Bursa pentru Cereale s-a deschis în casa Mercur, din Piața Independenței, astăzi Piața Ovidiu, în dimineața zilei 3 ianuarie 1924;
- Cursa trenului București - Constanța de la ora 4 s-a anulat;
- Unele calorifere din clădirea Primăriei, actualmente clădirea Muzeul de Istorie Naționala și Arheologie Constanța, nu au funcțioat, iar funcționarii publici „stat în frig“;
- De la 1 ianuarie 1924, toți comercianții din localitate sunt obligați să ceară primăriei noi autorizații pentru exercitarea comerțului, din cauză că un număr mare de comercianți nu au plătit taxele aferente;
- „Cântarea României“ a organizat pentru ziua de 27 ianuarie, o mare serbare, alături de școlile comerciale din Constanța;
- Din cauza furtunei pe Bosfor vaporul „Durustor“ nu poate naviga - ieși din strâmtoarea Bosfor;
- Vaporul „Împăratul Traian“ a plecat pe 2 ianuarie 1924 la Dospos-Pyreu cu întârziere de trei ore din cauza trenului de București;
- Pe vaporul „România“ s-au îmbarcat 10 cai de rasă pentru poliția din Egipt;
- Vaporul „Dacia“, reparat în șantierele române de la Galați, va relua cursa spre Egipt;
- Elevii de la liceul „Mircea cel Bătrân“ s-au prezentat pe 3 ianuarie 1924 pentru a susține examenul necesar începerii cursurilor de matematică;
- Primarul Constanței a plecat pe 3 ianuarie 1924 la București, în vederea aprobării bugetului;
Amendă pentru adulter
Programul spectacolelor este simular celui prezentat în edițiile trecute (LINK ACTIV), iar buletinul juridic arată că Tribunalul Constanța a admis acțiunea lui Mircea Solacolu Traian, obligând, pe cale de consecință, pe domnul Demirol din Constanța și pe Eduard Siefried din Hasiduluc, la plata sumei de 200000 lei, eliberată pe bază de cambii și 8000 lei cheltueli de judecată, pe Dumitru Mihăilescu și Maria Ion Stoicescu din Anadolchioi la 1000 lei amendă pentru adulter.
Tabloul reclamelor rămâne cel descris din numărul precedent al ziarului, adăugându-se o singură reclamă, mai exact cea dedicată „Atelierului moder de tapițerie și decorațiuni“, unde se comercializau și garnituri de saloane, garnituri de piele pentru birouri, dormeze, dihanuri etc. Sediul atelierului se afla pe strada Cuza Vodă, sub hotel Italia.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii