Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:34 18 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani „Politicienii de cafenea“ și „babele de mahala“ la început de secol XX

ro

18 Dec, 2024 17:00 246 Marime text
Captură din numărul 49, ziarul „Dacia“. Sursă foto: Arcanum
  • Jaf în Ghindărești. Au furat argintăria!
  • Constantin Irimescu, autorul editorialului, face vorbire despre „Defăimarea țării“ într-un context foarte interesant.
  • O primă știre informează despre deschiderea unei „secții social democrată la Constanta.
  • Șezătoare de la liceul „Mircea cel Bătrân“.
  • Rubrica „Notariat“ prezintă părțile care au încheiat diferite acte juridice.
  • O bună parte din spațiul dedicat articolelor locale este ocupat cu enumerarea persoanele din județul Constanța care vor beneficia de despăgubiri pentru război.
  • Funcționarii publici, la examen.
  • Știrile externe vorbesc despre „Răsboi între Bulgaria și Jugoslavia? Chestiunea ocupării Salonicului“, despre Grecia, mai precis că „Adunarea Națională a hotărât convocarea plebiscitului“ și că „Republicanii s-au retras din Parlament“.
 
Numărul 49 al ziarului constănțean „Dacia“ vede lumina tiparului pe 2 martie 1924. În antetul primei pagini este așezată celebra parabolă, care ironizează diferite situații locale sau naționale:

„Iarna cu al săn linţoi
A’ntârziat în pori la noi,
Căci în Ioc stau vasale
Albe, de la S. M. R,
Făr’de păcură tânjesc
Şi la cheiuri ruginesc“.
 
Constantin Irimescu, autorul editorialului, face vorbire despre „Defăimarea țării“ într-un context foarte interesant. Irimescu fundamentează această defăimare pe „puținica conștiința politică“. În continuare, leagă necunoștința politică de „critica extremă“ specifică politicii românești, căci „nu există acţiune omenească, care în ţară la noi să nu fie bârfltă“.  Irimescu consideră că, de fapt, această critică extremă este o simplă bârfă. „În politică, acest sistem e denumit «politica de cafenea»; în viața obișnuita, gura lumii e sloboda și porecla biruitorilor e «baba de mahala»“, mai spune Irimescu.
 


Știrile locale sunt numeroase și abordează o sumedenie de situații petrecute în urbea de la malul mării.
 
O primă știre informează despre deschiderea unei „secții social democrată la Constanta. Vizita a unor delegați străini“. Mai exact, partidul social-democrat internațional va pune bazele unei secțiuni în Constanța, în urma aderării la acest partid „a numeroși muncitori constănțeni“. Totodată, va sosi în localitate o „delegație străină compusă din Fr. Adler, secretarul internaționalei socialiste, Tsereteli, membru în comitetul executiv al internaționalei, deputatul Bristow din camera comunelor din Anglia, d. Bronckere, deputat belgian și alți șefi ai mișcării socialiste internaționale“.
 
Șezătoare de la liceul „Mircea cel Bătrân“
 
Mai aflăm că la liceul „Mircea ce Bătrân“ a avut loc „a zecea șezătoare“, care s-a dovedit a fi un real succes, „amfiteatrul liceului a fost populat aseară cu un auditoriu numeros și select, doritor să asculte o muzică aleasă, lectura zilei și presus de toate, causeriea d-lui Aurel Vulpe, reputat ca fin observator și spiritual expunător“. Dan Alecu a citit din Radu Rosetti, iar doamna Sismani acompaniată de Georgette Frangopol au interpretat „Fantessia Appessionata“ de Vieuxtemps și dulcele „Liebeslied“ de Kreisler, iar domnul Podanowski a încheiat programul cu „Scherzo“ de Brahms.
 
„Cronica zilei“, semnată sub celebrul pseudonim Ax. Poni,  abordează tema „Pieroturi cu bișcoturi“.
 
„Vânzări și ipoteci“
 
Rubrica „Notariat“ prezintă părțile care au încheiat diferite acte juridice:
  • Vânzări: Profira Jipa i-a vândut lui Ion Jipa un imobil, de pe strada Temișoara cu 100000 lei.
  • Ipoteci: Hagi Amet se împrumută de la Banca Maritimă cu 120.000 lei, „ipotecând loc. corn. Mustafaci; Zaharia Cornelia și Ovidiu Blebea se împrumută de la D. Bâcu cu 75.000 lei, ipotecând două imobile; Gh. Trandafir se împrumută de la Erminio Begotti cu 55800 lei, ipotecând un teren din comuna Pantelimon. 
 
O bună parte din spațiul dedicat articolelor locale este ocupat cu enumerarea persoanele din județul Constanța care vor beneficia de despăgubiri pentru război.
 
„Deraierea de la Palaz. Metalicul locomotivei rănit“, o altă știre locală, ne arată că locomotiva și două vagoane ale trenului numărul 171, plecat din gara Constanța spre Bazargic, s-au răsturnat în gara Palas din cauza zăpezi de pe linie. Mecanicul Anghel Ștefan a fost rănit la ambele mâini.
 
Jaf în Ghizdărești din județul Constanța. Au furat argintăria!
 
„Spargerea din comuna Ghizdărești“ anunță că Ivan Iadov, locuitor din comuna Ghizdărești, denumire încă actuală, a fost jefuit, fiind sustrase „argintărie și haine, în valoare de 3000 lei“.
 
„Furtul de la magazia Băncii Românești“ face vorbire despre faptul că „Siguranța a arestat pe muncitorii Alexe Ștefan și Apar Gheorghe și pe paznicii Popescu Ștefan și Gh. Petre, implicați in furtul de manufactură săvârșit la magazia Băncii Românești“
 
„Accidentul de la fabrica «Wolf» arată tragicul eveniment prin care lucrătorul Damian Stânei, de la fabrica „Wolf“ „a fost apucat de o curea de transmisiune a unei mașini alegându-se cu brațul drept fracturat“.
 
Funcționarii publici, la examen
 
„Examenele funcționarilor“ anunță că în zilele de 13, 15 și 16 martie 1924, la prefectura județului Constanța, va avea loc examenul candidaților ce doresc a ocupa funcții la stat, din județele Constanța, Tulcea, Durostor și Caliacra. Comisia de examinare a fost compusă din Al. Ștefănescu inspector administrativ, R. Roșculeț, directorul prefecturii Constanța, Ion Pocșa, din partea primăriei și Perjescu, din partea funcționarilor.
 
„Viața muncitorească“ ilustrează că, în Cernavoda, a izbucnit un conflict între lucrătorii fabricii „Verondarapid“ și patronul acesteia. Muncitorii cer o sporire de 15 la suta a salariilor.
 
Rubrica „Informațiuni“ completează tabloul știrilor locale, după cum urmează:
 
  • Ministerul a pus în vedere Primăriei „ca numele străzilor să se dea numai persoanelor decedate ce s-au distins în politică și cultură“.
  • Primăria a donat corporației „Ovidiu“, lotul 1 careul 307, pentru clădirea unui dispensar.
  • Au fost ridicate măsurile pentru preîntâmpinarea epidemiei de ciumă, la vasele ce sosite din Constantinopol.  
  • În comuna Docuzaci, un cartuș de dinamită a explodat, rănind grav pe cinci locuitori din comună.
  • Camera de comerț a trimis la București, un memoriu in chestiunea portului franc Constanta.
  • Tuliu Apostolescu, directorul prefecturei Durostor, a trecut în direcțiunea Siguranței generale.
  • Doctorii Teodorescu și Isăcescu, Șerbinescu, inspector școlar și Naumescu, administratorul financiar, întruniți în comisiune, i-au examinat pe membrii corpului didactic local care au cerut ieșirea la pensie.
  • Din pricina ploilor, linia ferată din stația Caraomer, s-a surpat pe o întindere de 100 metri, întrerupând circulația trenurilor.
Știrile externe vorbesc despre „Răsboi între Bulgaria și Jugoslavia? Chestiunea ocupării Salonicului“, despre Grecia, mai precis că „Adunarea Națională a hotărât convocarea plebiscitului“ și că „Republicanii s-au retras din Parlament“

Tabloul anunțurilor și reclamelor și tabloul spectacolelor rămân aceleași ca în edițiile precedente.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.

 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:

 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari