Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:51 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani „Stațiile liniei Constanța sunt pline de cereale “, însă vagoanele pentru transport nu sunt suficiente

ro

07 Oct, 2024 17:00 1783 Marime text
Capturi din numărul 25 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Avocat de profesie, Constantin Irimescu, codirectorul ziarului, publică editorialul intitlat „Regimul Apelor“ .
  • Știrile externe aduc vești din Grecia.
  • Un „Atac banditesc“ a avut loc în Grădina Publică din Constanța.
  • Infirmiera Maria Dumitrescu a furat toată îmbrăcămintea bolnavilor din spital precum și o mare cantitate de materiale din spitalul comunal.
  • Vizita lui George Georgescu, președintele Camerei de Comerț Constanța la ministrul Comunicațiilor Arthur Văiteanu.
  • La Liceul „Mircea cel Bătrân“ erau susținute proiecții cinematografice.
 
2 februarie 1924 în paginile ziarului constănțean „Dacia“
 
Pe 2 februarie 1924, vede lumina tiparului numărul 25 al ziarului constănțean „Dacia“. În fruntea primei pagini stă clasica parabolă:
 
„Fabrică de bancnote false în Craiova.
Furt în Gara Constanța.
„Februarie:
Am 28 de zile doară
De locuit la voi în țară,
De-aceia în luna mea, susțin:
La voi se fură mai puțin...
Politicieni și panamale,
Fraude, tăișuri,mușamale,
La voi, nu vor mai exista
Gând zile 30, voi avea...“
 
Avocat de profesie, Constantin Irimescu, codirectorul ziarului, abordează în editorialul intitlat „Regimul Apelor“  proiectul de lege ce reglementa  regimul apelor aflate pe proprietate privată. Actualmente, normele în acest sens se află în Noul Cod Civil (2011). Irimescu critică normele juridice, insistând că acestea afectează dreptul de proprietate privată și nu sunt „îndrumate spre activitatea celor mulți și mai apropiați de sursa energiilor, decît crearea unei noi posibilități de a face afaceri splendine, celor cu rude laIerusalim“.
 
Cotidianul prezintă știri internaționale, naționale și, în mod evident, locale, cele mai numeroase.
 
Știrile externe aduc vești din Grecia. Aflăm că Eleftherios Venizelos (1864 – 1936), prim-ministrul de atunci, se va retrage din funcție, atribuțiile urmând a fi preluate de domnul Rusu sau Cafandaris. O altă știre anunță „Discuțiile privind dinastia greacă“. Se arată că majoritatea oratorilor din cadrul adunării naționale s-au pronunțat împotriva dinastiei. Mai aflăm că „ziarele regaliste au reapărut“ și că mai mulți generali au fost primiți de Venizelos.
 


Fabrică de bancnote false în Craiova. Proprietarul, nepot al ajutorului de primar al Capitalei
 
Știrile din țară ne aduc vești despre „senzaționala descoperire din Craiova“. Se pare că „proprietarul moșiei Tatomirești, anume Iie Dumitrescu, de zeci de ori milionar, a fost surprins când transporta la moșia sa Tatomirești din județul nostru, 3 lăzi, conținând diferite aparate de plăzmuit bancnote a 1000 lei“. În urma anchetelor a fost descoperită existența unei fabrici de bancnote în Craiova. Ilie Dumitrescu nu era la prima nelegiuire. În urmă cu câțiva ani, acesta, alături de unchiul său maiorul Petrescu Ciorbea, fost ajutor de primar al Capitalei, făcuseră „numeroasele abuzuri făcute cu contingentarea vitelor și altele“. Dintr-o altă știre națională aflăm despre „Achitarea inginerului Molescu“.
 
Știrile locale, în mod firesc, sunt numeroase. Aflăm noi detalii „Naufragiul vasului Cap-Negro“. În edițiile trecute prezentam faptul că vasul marocan „Cap-Negro“, cu ruta Rusia-Constantinopol, s-a împotmolit pe un banc de nisip, în fața băilor Movilă. În ediția curentă, constănțenii erau anunțați că „în cursul zilei de ori, cei 35 depasageri, au fost debarcați cu ajutorul bărcilor societății Movila-Techirghiol, și adăpostițide către d. Sever Movilă închiar clădirea societății“.
 
„Furtul din gară“ anunță că lui Niculae Brandea din Constanța, strada Calarași, nr. 25, denumire încă actuală, i s-a furat, pe când se afla pe peronul gării, geamantanul „în care avea haine, rufării și diverse lucruri, în valoare de 50000 lei“.
 
„Prinderea unui pungaș“, o altă știre locală, arată că „poliția a arestat astă noapte pe un oarecare Ionescu Niculae, pungaș de buzunare“.
 
Vagoane „sfărmițate“, un atac „banditesc“ și un furt în spitalul comunal
 
Un „Atac banditesc“ a avut loc în Grădina Publică din Constanța. Gheorghe Minculescu a fost atacat „în dosul grădinei publice de către trei necunoscuți, cari după ce l-au lovit, au sustras un ceas de aur,reușind apoi să dispară“.
 
„Furtul din Medgidia“ informează că „hoții s-au introdus asta noapte în casa locuitorului Ibraim Mustafa din Medgidia, de unde au furat obiecte casnice și 7000 lei în numerar“.
 
„Accidentul de la magazia gării“ anunță că muncitorul Aurel Pona a fost victima unui accident, în magazia gării. Știrea descrie exact firul evenimentului neplăcut: „un alt muncitor împingând un vagonet în care se afla o ladă grea, îl călcă peste piciorul drept strivindu-i-l“.
 
„Ciocnire de vagoane“ este titlul unei alte știri locale. Potrivit acesteia, „din pricina neglijenței unui frânar, un grup de patru vagoane de marfă venite din port în triajul stației Palaz, au fost împinse peste un alt grup de vagoane ce staționa în acea stație“. În urma tragediei, două vagoane au fost în întregime sfărâmate.
 
„Incendiul din Enigea“, prezintă o știre din comuna Enigea din județul Constanța, astăzi comuna Deleni din județ. Aflăm că „un violent incendiu a distrus grajdul locuitorului Ion Badea Stan“.
 
„Furtul de la spitalul comunal“ arată că infirmiera Maria Dumitrescu a furat toată îmbrăcămintea bolnavilor din spital precum și o mare cantitate de materiale ce aparțineau spitalului, „pagubele ajungând la 20000 lei“.
 
„Stațiile liniei Constanța sunt pline de cereale, iar sute de șlepuri și vase stau încărcate cu cereale și nu pot fi exportate din cauza lipsei de vagoane“
 
„În chestia vagoanelor. Demersul d-lui G. Georgescu la București“ informează constănțenii despre vizita lui George Georgescu, președintele Camerei de Comerț Constanța la ministrul Comunicațiilor Arthur Văiteanu, „căruia i-a înmânat memoriul Camerei de Comerț, cu privire la lipsa de vagoane de care suferă comerțul orașului nostru“. Vizita a fost un succes, ministrul începând procedura pentu acordarea unui număr suficient de vagoane în găra Constanța.
 
„Exportul cerealelor. Comunicarea d-lui deputat Alimănișteanu la Cameră“ arată că în ședința Camerei Deputaților, deputatul C. Alimănișteanu a adresat o comunicare prin care a explicăt că „stațiile liniei Constanța sunt pline de cereale, iar sute de șlepuri și vase stau încărcate cu cereale și nu pot fi exportate din cauza lipsei de vagoane“.
 
„Agitația muncitorilor din port. Demersurile muncitorilor la București“ expune vizita delegației muncitorilor din Port la ministerul muncii, „pentru majorarea prețurilor de muncă“.
 
„Comerciant victimă unui furt“ arată că Agop Cazanian, comerciant, cu domicilul pe strada Sabinelor nr.19, denumire încă actuală, „petrecând noaptea sa la diverse localuri de distracție, a constatat cu mare surprindere dimineață, că din buzunar îi lipsesc 10600 lei și 60 de dolari“.
 
Proiecții cinematografice la liceul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța
 
„Șezătoarea de la liceu“ anunță că pe în seara de 2 februarie va avea loc în sala liceului „Mircea cel Bătrân“, a șasea șezătoare literară și artistică. Profesorul Constantin Mureșanu, va ține conferință vorbind despre „Oameni mari ai Angliei“. Renée Grosu va cânta la pian „Danse ala russe“ de Lescheniski, iar profesorul Carp va susține „obișnuita-i lectură. Aflăm că la Liceul „Mircea cel Bătrân“ erau susținute proiecții cinematografice.
 
Rubrica „Informațiuni“ expune mai multe știri scurte de interes pentru constănțeni:
 
  • D. general N. Uică, comandantul infanteriei în Dobrogea, va sosi în Constanța pe 15 februarie 1924.
  • I. Opreanu, subcomisar la Medgidia, a demisionat.
  • După noua divizionare a serviciului vâmitor, circumscripția a 9-a Constanța, cuprinde vămile Cernavoda, Hârșova, Balcic, Bazargic și Sillistra.
  • Expoziția de caricaturi în pictură a d-lor Ryth și Kober va rămâne deschisă până pe 19 februarie inclusiv.
  • În Constanța s-au declarat două cazuri de scarlatină.
 
Rubrica „Cronica zilei“, semnată cu pseudonimul Ax. Poni., intitulat „Strigoii“, abordează și de această dată, diferite idei „despre viață“.
 
Programul spectacolelor și tabloul reclamelor rămân aceleași ca în ediția trecută.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.

 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.

 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari