#DobrogeaDigitală O scrisoare-mărțișor și o cafea „bine crescută”
Volumul „A fost odată... Grigore Moisil” este semnat de văduva marelui matematician, considerat părintele informaticii românești, și constituie, fără îndoială, o lectură deosebit de utilă și agreabilă, la care aveți acces gratuit în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.
Originile familiei Moisil, copilăria și adolescența viitorului savant, primele sale încercăril literare, fiorii primelor iubiri, anii de formare la Paris și la Roma – toate aceste repere ale unei vieți bogate în evenimente și în cunoaștere sunt reconstituite de Viorica Moisil, din pleiada de documente păstrate de profesor, dar mai cu seamă din jurnalele și bogata sa corespondență.
Notele de diarist, precum și scrisorile trimise familiei sunt pline de fapte ce reflectă o întreagă epocă, fiind marcate, de asemenea, de spiritul fermecător al savantului, posesor al unui simț acut al detaliului și al unui umor fără egal.
Astăzi, în prima zi de Mărțișor, am ales să reproducem scrisoarea lui „Grigri” către părinții săi, trimisă din capitala Franței – unde se afla pentru studii la Sorbona - cu exact 90 de ani în urmă, pe 1 martie 1931.
„Paris, 1 Martie 1931
Dragii mei,
Asta ar trebui să fie scrisoare mărțișor. Regret că toate lucrurile bune pe care am avut să le spun despre mine sunt epuizate. Așa că nu mai am ce povesti nici bine, nici rău. Aștept ca dl. Volterra să-mi dea un răspuns pentru bursă. Sper să iasă fiindcă acum câteva seri am fost la el și am luat cu dna și dl Volterra o cafea neagră. Or, când s-o iau, nu știu cum s-a făcut că s-a vărsat frumos pe masă. Am zis în gândul meu: Bun, asta înseamnă bani. Vă închipuiți că totuși m-am roșit de n-am mai putut. Cafeaua însă - cafea de hotel șic, Deh! - a curs numai pe masă și a evitat să se atingă de cărțile Dlui Volterra, de croșetura Dnei Volterra, de covorul hotelului sau de hainele mele. Toate aceste lucruri au fost respectate de o cafea bine crescută care voia numai să mă facă să știu că vrea să mă anunțe că o să iau bani. Ca atare sper că o să vie…
Trebuie să vă cer multe scuze pentru o scrisoare care V-am trimis-o cu o săptămână mai târziu. Într-o zi de asta am recitit scrisorile pe care le-am primit. Am scos și notițe după ele pe o foaie de hârtie și Vă răspund acum la unele întrebări puse mai de demult: am primit lucrările mele pe care mi le-a trimis tata și Vă mulțumesc; am trimis o Notă la d. Pompeiu pentru Buletinul Ac. Rom. Spuneți-i Victoriei să nu se surmeneze cu cura de slăbit. Trimit totodată felicitări lui Dobrescu, pentru mariajul său. Vă sărut pe toți de multe ori.
Grig”
#citește mai departe în „A fost odată... Grigore Moisil”
#autor: Viorica Moisil
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Sursa foto: breslo.ro
Citește și:
#Dobrogea Digitală: Moisil, unul din spiritele cele mai originale ale epocii sale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp