Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:03 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, ZIUA de Constanța!

ro

22 Oct, 2021 00:00 6453 Marime text
  • ZIUA de Constanta și partenerii principali Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), ICEM Tulcea, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ și Consiliul Județean Constanța, partenerii instituționali Biblioteca Județeană „I.N. Roman Constanța“, Universitatea „Ovidius“ din Constanța, Colegiul National „Mircea cel Bătrân“, Adevărul, partenerii de conectare - cinci tineri din generația Millennials - Adelina Cioi (absolventă Facultatea de Jurnalism, București, 2018), Cezara Alexandra Trușcă (absolventă Facultatea de Științe Economice Administrarea Afacerilor, Constanța, 2019), Isabela Boantă (absolventă Facultatea de Litere, Constanța, 2014), Alex Sîrbu, (absolvent Facultatea de Drept și Științe Administrative, Constanța, 2018) și Dima Nancu (elev, clasa a XI-a, Colegiul National „Mircea cel Bătrân“) și partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL au inițiat, colaborat și susținut reciproc lansarea proiectului Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials
  • Finalitatea demersului jurnalistic, alături de partenerii principali și instituționali, este conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei și editarea unui volum intitulat „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, cu informații actualizate și structurate, atât în format print, cât și digital
 
Despre grecii din Milet
 
„Cunoaște-te pe tine însuți“ - Thales din Milet
 
Milet a fost un oraș antic, situat pe coasta de vest a Anatoliei, a Turciei de astăzi, iar începând cu secolul al XII-lea Î.Hr., a devenit unul dintre cele mai înfloritoare orașe grecești, metropolă comercială și culturală.

În secolele VII-VI î.Hr., Miletul a fost unul dintre principalele metropole, și a întemeiat numeroase colonii pe țărmurile Pontului Euxin: Histria, Apollonia, Odessos, Tomis, Olbia etc.

Thales din Milet, n. 624 Î.Hr. - d. 547 Î.Hr., aproximativ contemporan cu întemeierea Histriei, Tomisului, Callatisului și Argamumului (Jurilovca), a lăsat un mesaj omenirii, mesaj care a trecut proba timpului: „Cunoaște-te pe tine însuți“.

Thales din Milet a fost fondatorul filozofiei și a Școlii milesiene a cosmologiștilor. Se pare că este primul care a rupt tradiția gândirii dependente de supranatural, trecând la real.

Teoremele care îi poartă numele au ajuns până la noi, în secolul XXI. Thales este primul care a vorbit despre eclipse solare, a calculat înălțimea piramidelor din Egipt și se spune că el a descoperit cele patru anotimpuri și a împărțit anul în 365 de zile.

În această perioadă înfloritoare de ascensiune a cunoașterii, milesienii au ales Dobrogea ca loc al transferului de cunoștințe, implementând civilizație într-un secol bântuit de crimă.

Grecii din Milet au aprins lumina în Dobrogea, motiv pentru care transmitem recunoștință eternă peste milenii celor ce au fost cei dintâi aici.  

Histria a fost prima așezare urbană de pe teritoriul românesc actual, și tot aici s-a bătut prima monedă de pe teritoriul României.  
 


Despre generația Millennials
 
Doresc experiențe valoroase prin care să aducă o contribuție lumii în care trăiesc.

Generația Millennials este reprezentată de cei născuți între 1981 și 2000, însă limitele nu sunt rigide.

Termenul Millennial vine, evident, de la mileniu, adică ciclul de 1000 de ani care se derulează începând din 2000. Ei ajung să lucreze, să consume și să fie relevanți în noul mileniu.

Millennialii sunt definiți prin gradul ridicat de utilizare și familiaritate sporită cu noile tehnologii de comunicație, media și digitală, de aceea mai sunt numiți Generația Net.
 
Ce îi face fericiți?
 
Experiențele - își doresc mai degrabă experiențe decât bunuri materiale. Experiențele și amintirile fac parte din ceea ce suntem. Fiind de obicei trăite împreună cu alți oameni, devin poveștile care ne leagă unii de alții.
Își doresc experiențe valoroase și prin care să aducă o contribuție semnificativă lumii în care trăiesc.
De exemplu, Jean Twenge i-a descris pe Millenniali cu termenul GENERAȚIA EU, în cartea cu același nume, apărută în 2006.
Revista TIME, în 2013, a publicat un cover story intitulat – „Milenialii Generația Eu Eu Eu“.
 
ZIUA de Constanta și partenerii principali Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), ICEM Tulcea, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ și Consiliul Județean Constanța, partenerii instituționali Biblioteca Județeană „I.N. Roman Constanța“, Universitatea „Ovidius“ din Constanța, Colegiul National „Mircea cel Bătrân“, Adevărul, partenerii de conectare - cinci tineri din generația Millennials - Adelina Cioi (absolventă Facultatea de Jurnalism, București, 2018), Cezara Alexandra Trușcă (absolventă Facultatea de Științe Economice Administrarea Afacerilor, Constanța, 2019), Isabela Boantă (absolventă Facultatea de Litere, Constanța, 2014), Alex Sîrbu, (absolvent Facultatea de Drept și Științe Administrative, Constanța, 2018) și Dima Nancu (elev, clasa a XI-a, Colegiul National „Mircea cel Bătrân“) și partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL au inițiat, colaborat și susținut reciproc lansarea proiectului Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials.
 
Finalitatea demersului jurnalistic, alături de partenerii principali și instituționali, este conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei și editarea unui volum intitulat „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, cu informații actualizate și structurate, atât în format print, cât și digital.
 
Proiectul este finanțat integral de ziarul ZIUA de Constanța.
 
Începând cu data de 5 august 2021 și până pe 17 septembrie 2021, echipa ziarului ZIUA de Constanta, formată din Nicușor Bușurică și cei cinci Millennials, alături de Ionuț Druche - reprezentant al Bibliotecii Județene I.N. Roman, de Cristian Cealera - reprezentantul MINAC sau de Aurel Mototolea - directorul MINAC, au călătorit cu un microbuz, rând pe rând, la toate cetățile Dobrogei.

De la Tomis (Constanța), am plecat dimineața, timp de 21 de zile, la Histria și la Callatis (Mangalia), la Albești, la Complexul Muzeal Adamclisi, la Sacidava (Rasova), la Păcuiul lui Soare, la Capidava, la Topalu, la Carsium (Hârșova), la Troesmis, la Arrubium (Măcin), la Dinogeția, la Basilica de la Niculițel, la Noviodunum (Isaccea), la Aegysus (Tulcea), la Halmyris (Murighiol), la Enisala, la Argamum (Jurilovca), la Ibida (Slava Rusă), la Ulmetum (Pantelimon) și la Ansamblul de bisericuțe de la Murfatlar.
 
Scopul. De ce am făcut asta?
 
Ziua Dobrogei, eveniment al lunii noiembrie, respectiv 14 noiembrie, dată apropiată de aniversarea a 21 de ani de activitate a ziarului ZIUA de Constanța, este impulsul care a pus în mișcare această experiență,  pentru a dărui publicului acest mesaj pe care îl găsiți frecvent în paginile ziarului: #citeșteDobrogea.

Structura editorială este marcată de generația Millennials, prin materiale de autor care vor reda experiența lor proprie pe parcursul călătoriei, precum și prin materiale video cu specialiștii care ne-au fost gazde și ghizi.

Seniorii - istorici, arheologi - vin cu informația de specialitate și asigură baza de documentare a juniorilor.

Să nu credeți că este simpla conexiunea între generații, cu diferențele de comunicare de la cel care știe deja, la cel care are curiozitatea să afle. Conexiunea însăși este o lecție în acest proiect, atât pentru veterani, cât și pentru novici.
 
Ultima apariție editorială care reunește toate cetățile, intitulată „Dobrogea“, îi aparține lui Ion Miclea și a văzut lumina tiparului acum 43 de ani.

Proiectul actual are ca scop actualizarea și structurarea informațiilor siturilor arheologice din județele Constanța și Tulcea.
 
Mulțumiri specialiștilor care ne-au fost gazde și ghizi:
  • dr. Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC);
  • dr. Sorin Ailincăi, manager Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM Tulcea), responsabil științific al șantierului arheologic Aegyssus;
  • dr. Eugen-Nicolae Nicolae, director Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ București;
  • dr. Mircea Victor Angelescu, responsabil științific al șantierului arheologic Histria;
  • dr. Ioan Carol Opriș, conferențiar universitar, responsabil științific al șantierului arheologic Capidava;
  • dr. Livia Buzoianu, cercetător științific I, responsabil științific al șantierului arheologic Albești;
  • dr. Iulian Bărzescu, cercetător științific II, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“;
  • dr. Florin Topoleanu, reprezentant al sitului arheologic Halmyris, ICEM Tulcea;
  • dr. Gabriel Talmatchi, cercetător științific I, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, responsabil științific al șantierelor arheologice Adamclisi - Tropaeum Traiani și Ulmetum;
  • dr. Oana Damian, cercetător științific I, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“, responsabil științific al șantierului arheologic Păcuiul lui Soare;
  • dr. Cristina Alexandrescu, cercetător științific II, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“, reprezentant al sitului arheologic Troesmis;
  • dr. Adriana Panaite, Cercetător Științific III, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“, reprezentant al sitului arheologic Dinogeția;
  • dr. Aurel Daniel Stănică, cercetător științific II, reprezentant al sitului arheologic Enisala, responsabil științific al șantierului arheologic Noviodunum, ICEM Tulcea;
  • dr. Dorel Paraschiv, cercetător științific II, responsabil științific al șantierelor arheologice Ibida și Argamum, ICEM Tulcea; 
  • Eliza Cucu, director interimar al Muzeului de Arheologie Callatis;
  • dr. Lelia Rus, director Muzeul de Artă Constanța;
  • dr. Marius Mocanu, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM) Tulcea;
  • dr. Laurențiu Radu, Muzeului de Arheologie Callatis;
  • dr. Constantin Nicolae, director Muzeul Hârșova, responsabil științific al șantierului Carsium;  
  • dr. Robert Constantin, cercetător științific, Muzeul de Arheologie Callatis;
  • George Stan, custode al Muzeului de Arheologie Histria;
  • Mariana Petruț, conservator patrimoniu al Muzeului Tropaeum Traiani (Adamclisi) ;
  • Cornelia Odagiu, conservator 1A, reprezentant Basilica paleo-creștină Niculițel.
 
Mulțumiri puținilor politicieni care au răspuns la invitația de a călători cu microbuzul în compania Generației Millennials: președintele PNL Constanța Bogdan Huțucă - la Cetatea Callatis, vicepreședintele Consiliului Județean, Petre Enciu (USR) - la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, senatorul AUR Sorin Cristian Mateescu - la Cetatea Ulmetum și nu în ultimul rând președintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, care a vizitat alături de noi Cetatea Tomis.
 
La mulți ani, Dobrogea cea iubită atât de milesieni acum 2500 de ani, cât și de Generația Millennials, care o explorează și apreciază în secolul XXI!

La mulți ani, ZIUA de Constanța, recunoștință tuturor jurnaliștilor care au respirat la unison cu ziarul! Gândurile noastre se duc și către cei care nu mai sunt aici - Emilian Andrei, drum lin în lumina!
 
Mulțumiri echipei tenace care a asigurat infrastructura călătoriei de 21 de zile, asigurând confortul: colegele noastre, Violeta Bușurică, Nicoleta Radu, Laura Mateiaș și Adriana Roșu.

Citește și:
#Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Millennials Cetatea Tomis și istoriile sale milenare (galerie foto+video)

ZIUA LIVE. Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials

ZIUA LIVE. Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials (II)


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari