Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:45 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 La mulți ani, Dobrogea! 1878-2021 (video)

ro

13 Nov, 2021 00:00 3460 Marime text


Este de datoria fiecăruia să conștientizeze și să promoveze reperele noastre identitare, istorice și morale, să recunoască Dobrogei statutul care i se cuvine.

Suntem un exemplu pentru toată lumea de conviețuire multietnică, armonioasă, de simbioză culturală și spirituală pe care trebuie să le arătăm tuturor.

Dobrogea este o parte din fiinţa mea, și a ta, și a noastră. Iar pe 14 noiembrie este Ziua Dobrogei!



Prin Legea 230/2015 s-a instituit ziua de 14 noiembrie ca Ziua Națională a Dobrogei, publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015. Și de atunci, an după an, ZIUA de Constanța a sărbătorit cum se cuvine Dobrogea.

O facem și anul acesta, duminică, 14 noiembrie de la ora 12.00, printr-o transmisie live pe www.ziuaconstanta.ro, www.facebook.com/ziuaconstanta și www.youtube.com/c/ziuaconstantaoficial, în cadrul căreia invitați de seamă vor vorbi despre tărâmul cuprins între Dunăre și mare, dar și despre anul 1878, când prin valoarea armelor române și înțelepciunea oamenilor noștri de stat, Dobrogea, această veche provincie română, a fost recucerită și realipită de corpul țării.

Despre sufletele oamenilor Dobrogei vor vorbi: Constantin Scurtu - muzeograf Filiala Constanța a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, colonelul (rz.) Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ - filiala Constanţa, Christian Gigi Chiru - inițiatorul Legii 230/2015 - Ziua Dobrogei, Aurel Mototolea - directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, conf. prof. univ. Emanuel Plopeanu - decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanta, Bianca Damian și Mateo Damaschin, elevi ai Colegiului Militar „Alexandru Ioan Cuza“.

La mulți ani, Dobrogea!

#Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials

Anul acesta, cu prilejul împlinirii a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mama, ZIUA de Constanța a inițiat și susținut proiectul Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials.

Proiectul include actualizarea și stucturarea informațiilor despre cetățile dobrogene și are ca scop conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei.

ZIUA de Constanța pregătește volumul „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, având la bază informații istorice actualizate.

Vă prezentăm în premieră, coperta volumului coordonat de Cristian Cealera, de la Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța care va fi lansat curând în biblioteca digitală ZIUA de Constanța.


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii