#Dobrogea143 La Mulți Ani, Dobrogea! Meritul Dobrogean 2021 - o distincție în amintire
23 Nov, 2021 00:00
23 Nov, 2021 00:00
23 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3599
Marime text
- Motto- Amintirea este o formă de întâlnire
Meritul Dobrogean a apărut în spațiul public dobrogean în anul 2017, în același timp cu lansarea Bibliotecii Digitale pe www.ziuaconstanta.ro, și are ca scop readucerea în atenția publicului personalități care au iubit în mai multe feluri Dobrogea, profesional, sentimental, magnetic, astfel încât au trasat definitoriu o urmă în timp.
Plachetele Meritul Dobrogean au fost însoție anual de o medalie simbolică, ce are un mesaj de ridicare din uitare, în 2017- medalia Remus Opreanu - primul prefect al Constanței, apoi medalia Jean Ionescu pentru proiectul #RespectTeatru, medalia Colonel Marin Ionescu Dobrogianu în cadrul #DobrogeaEtnică, medalia Dionisie Exiguul - dobrogeanul care a calculat Anno Domini.
Mesajul pentru medalia anului 2021 este ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României.
Memoria colectivă, conștiința dobrogeană milenară, adună urmă cu urmă moștenirile și așa se creează identitatea spirituală care este firul invizibil al continuității, al veșniciei.
Contributorii la memoria colectivă dobrogeană, indiferent de ceea ce au profesat - arheologi, scriitori, filologi, ingineri etc. - ating tangențial esența Dobrogei și, chiar dacă ei pleacă, mesajele lor pentru viitor fac abstracție de spațiu și timp.
Meritul Dobrogean este o distincție modestă și onestă în același timp. Modestă, pentru că această capacitate a unei persoane de a conta, de a face diferența, necesită o atenție dedicată preponerent profesiei, ceea ce duce în plan secundar viața în sine, prin urmare, putin probabil că o atare distincție poate recompensa consumul respectivului.
Onestă, pentru că a ne aminti este o formă de întâlnire cu cei care au contribuit la memoria colectivă dobrogeană, ceea ce, să recunoaștem, nu implică nici pe departe efortul pe care l-au făcut contributorii.
Meritul Dobrogean este recunoștință în formă continuă, are și o valență de natură tehnică împotriva uitării, respectiv face cunoștință contributorilor cu google, mai exact numele, activitatea, amintirile lor vor fi prezente și în acest atât de nou univers - internetul.
Meritul Dobrogean 2021, la propunearea Muzeului de Istorie Națională și Arhelogie Constanța, aduce în atenția publicului arheologia, prin trei titani care au iubit Dobrogea pâna la epuizare sau până la ultima suflare în cazul lui Alexandru Avram (n. 16.09.1956 Tulcea - d. 4.08.2021 Histria), care a plecat fulgerător dincolo, pe 4 august anul curent, chiar la cetatea Histria, adică chiar în locul căruia i-a oferit toată ființa lui de istoric, arheolog, epigrafist.
Alexandru Barnea (n. 17.02.1944 București - d. 8.05.2020 București), pentru care Dobrogea a fost ca o patrie, așa cum scrie soția lui, Iuliana (Iablonschi) Barnea în materialul pregătit pentru cititori, din adâncul amintirilor și dorului față de cel care i-a fost tovarăș de viață.
Alexandru Suceveanu (n. 11.03.1940 București - 23.05.2013 București), Patriarhul cetății Histria, cel care a „Citit pământul“, așa cum îi plăcea să spună, patruzeci și opt de ani în Dobrogea, iată ce declara Luizei Barcan despre Histria, cu puțin înainte de a face trecerea:
„În momentul de faţă, cînd mă apropii de cetate mi se pune un gol în stomac şi cînd o văd am sentimentul că cere protecţie. Şi atunci, vă spun că ea îmi este şi fiică, dar îmi este şi mamă, îmi este şi soră şi, înainte de toate, chiar mult peste toate, Histria îmi este iubită“, sursa: www.observatorcultural.ro
Meritul Dobrogean 2021, la inițiativa Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, propune spre Amintire - ca formă de întâlnire, pe poetul și dramaturgul Grigore Sălceanu (n. 23.04.1901 - d. 19.07.1980 Constanța), și pe cea de ne-uitat, filolog, director al bibliotecii, Liliana Lazia (n. 21.07.1954 - 31.03.2011 Constanța).
Grigore Sălceanu, absolvent de studii filologice la Universitatea București în 1922, și continuă specializarea la Sorbona, Franța, iar în 1927 se stabilește la Constantța și devine profesor la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța. Excelează în 1943, când primește premiul pentru poezie Adamachi, poemul „Fata de Împărat”, decernat de Academia Română, și un alt moment culminant al carierei lui, este cu Tragedia „Ovidius” care a fost pusă în scenă la Teatrul din Constanţa în anul 1957, cu prilejul împlinirii a 2000 de ani de la nașterea poetului exilat.
Vă las aici versurile finale din tragedia „OVIDIUS“, care au valoarea unui prezent continuu:
„Și spune tuturora că Tomisul, cetatea,
În care, ani de-a rândul, și-a dus singurătatea,
Se va mândri de-a pururi că falnicul ei zid
A răsunat de paşii poetului Ovid!“
Liliana Lazia
FRUMOASEI DOAMNE
„... cea mai iubită femeie
Din cealaltă Lume.“
Liliana Lazia, „Singur” din volumul de poezie „Mătăsuri, ploi, nisipuri“, 1999
Liliana Lazia a slujit Templul cărții treizeci și unu de ani, iar în ultimii patru ani de viață, a fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, adică exact perioada de trecere la noul mileniu, un moment de trecere de la vechi la nou, la modernism.
Laudatio, evocări, amintiri, vor împărtăși cititorilor, cei care i-au cunoscut pe cei cinci contributori la Dobrogea, Iuliana Iabloschi Barnea, Adriana Panaite, Mircea Angelescu, Iulian Bârzescu, Dan Dana, Irina Achim, Gabriel Talmațchi, Dragoș Halmagi, Constanța Călinescu, Anaid Tavitian, Adriana Gheorghiu și alții.
Meritul Dobrogean 2021 este la ediția cu numărul cinci, moment pentru care vom lansa în anul următor volumul Meritul Dobrogean, tom I, care va cuprinde toată activitatea editorilă din perioada 2017-2021.
Citește și:
#sărbătoreşteDobrogea143
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii