Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea146 Dr. Lelia Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

15 Nov, 2024 12:06 349 Marime text
Dr. Lelia Rus Pârvan, directorul Muzeului de Artă Constanța

Cu ocazia aniversării a 146 de ani de la revenirea Dobrogei la România, Dr. Lelia Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

„De Ziua Dobrogei, 14 noiembrie 2024, Muzeul de Artă Constanța a sărbătorit lansarea unui nou album
 
În ultimii ani,  Muzeul de Artă Constanța și-a îndeplinit o importantă misiune, aceea de a asigura lărgirea patrimoniului său prin numeroase donații valoroase făcute de artiști consacrați și familiile acestora. După lansarea albumului Ion Jalea, la începutul anului acesta, album ce are în centrul său creația unuia dintre cei mai importanți sculptori români, care și-a donat întreaga sa operă orașului nostru, de Ziua Dobrogei am lansat un alt album, al unui pictor bine cunoscut, ce se regăsește încă de acum doi ani pe simezele Muzeului de Artă Constanța.
Cezar Atodiresei (1954-2022) a fost pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, profesor la Universitatea Națională de Arte din București (1990-2022), decan al Facultății de Arte Plastice (2012-2020) și a avut o bogată activitate expozițională, didactică, managerială, fiind recunoscut și apreciat pentru profesionalismul său, pentru consecvența, consistența și autenticitatea demersului plastic.
În anul 2022, după dispariția pictorului, familia acestuia a oferit Muzeului de Artă Constanța, cu titlu de donație, 80 de lucrări semnate de artist: 20 de picturi și 60 de desene, acuarele, tușuri, colecția contribuind la îmbogățirea patrimoniului instituției de cultură constănțene. Dobrogea a reprezentat una dintre sursele de inspirație ale artistului, în compozițiile sale regăsindu-se peisajul specific dobrogean, peisaje marine sau personaje reprezentate pe plajă. O serie de desene care valorifică corpul uman (studii, crochiuri); picturi precum Epavă, Plaja sau Câmp – Calica – aceasta din urmă adăugată în expoziția permanentă a muzeului, în sala destinată donațiilor, sau lucrări de grafică, precum Costinești, ’981 – Costinești, Plaja albă – Costinești, G. Sud (Golf Sud Costinești) care fac parte astăzi din patrimoniul muzeului de artă constănțean sunt revelatoare în acest sens.
În paginile cărții se regăsește întreaga colecție donată Muzeului de Artă Constanța, precum și lucrări din alte colecții de stat și particulare.Cartea invită publicul să cunoască opera pictorului Cezar Atodiresei în profunzimea sa, oferind o incursiune substanțială în practica și creația artistului. Totodată, volumul contribuie la popularizarea Colecției Cezar Atodiresei aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, unul dintre cele mai importante muzee de artă din țară.Nu îmi rămâne decât să vă invit să descoperiți muzeul nostru, în care se află  lucrări de mare importanță pentru patrimoniul cultural național și care prezintă farmecul ținuturilor dintre Dunăre și mare.
Le doresc tuturor constănțenilor să își întoarcă privirile spre aceste peisaje unice și spre felul în care artiștii au reușit mereu să transforme acest colț de lume numit Dobrogea într-o lucrare de artă! La mulți ani!“


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari