Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:46 18 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea146 Judecător Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

17 Nov, 2024 17:00 1145 Marime text
Judecător Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Constanța

Cu ocazia aniversării a 146 de ani de la revenirea Dobrogei la România, judecător Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 
 

„Fiind născut în Dobrogea, chiar la a doua generație în familie, pot spune cu siguranță că Dobrogea este și va rămâne mereu în inima mea.Teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră este unul fascinant prin istorie, cultură, spiritualitate și energie, fiind unic în România.

Nu puțini oameni au rămas fermecați de aceste locuri și astfel, indiferent de oportunitățile ivite, am ales să trăiesc și să activez în continuare în cea mai importantă localitate din Dobrogea, Constanța, care continuă istoria cetății Tomis întemeiată acum peste două milenii.

Având în vedere momentul istoric de la 14 noiembrie, care marchează revenirea Dobrogei la teritoriul național, dată foarte importantă pentru noi, dobrogenii, apreciez că trebuie să ne reamintim faptul că acest eveniment, alături de Unirea Principatelor Române din 1859, a reprezentat începutul Marii Uniri, care s-a înfăptuit la 1 decembrie 1918.

Astfel, aceste două evenimente, Unirea Principatelor şi Unirea Dobrogei, au constituit primii pași înspre recunoașterea României ca stat de către puterile din Europa şi, totodată, temelia statului românesc modern.

Dobrogea are atât de multe locuri de descoperit încât o enumerare a celor mai importante este foarte grea, de la litoralul turistic la cetățile antice Capidava, Tomis, Callatis, Enisala, Ibida, Sacidava, Vicina, Troesmis, precum și Tropaeum Traiani de la Adamclisi, primele lăcașuri de cult ale creștinătății din spațiul românesc - Peștera Sfântului Andrei, Delta Dunării, Munții Hercinici din zona Măcin.

Ca valori ale dobrogenilor, cele mai evidente sunt diversitatea culturală și toleranța, regiunea fiind un mozaic de culturi, etnii și credințe care se îmbină și care conviețuiesc în pace de peste un secol.

Pentru necunoscători, incursiunea în Dobrogea va fi plină de surprize uimitoare, căci Dobrogea continuă să-i fascineze chiar şi pe propriii locuitori.“
 
PREŞEDINTELE JUDECĂTORIEI CONSTANȚA
Judecător ADRIAN IONESCU


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari