Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:18 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea146 Judecător Alina-Gabriela Jurubiţă, președintele Curții de Apel Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

17 Nov, 2024 17:00 1224 Marime text
Judecător Alina-Gabriela Jurubiţă, președintele Curții de Apel Constanța

Cu ocazia aniversării a 146 de ani de la revenirea Dobrogei la România, Alina-Gabriela Jurubiţă, președintele Curții de Apel Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

„Se împlinesc 146 de ani de când Dobrogea intra oficial în componența statului român modern, de când minunatele plaiuri dobrogene redeveneau „acasă”!
 
În urma Războiului de independență din 1877, României i se atribuie Dobrogea, spațiul dintre Dunăre și Mare făcând organic parte din marea arie a etnogenezei românești. „Grație așezării sale la țărmul mării, Dobrogea este cea dintâi provincie românească care intră în lumina istoriei“, spunea Constantin Brătescu, una din cele mai impunătoare figuri ale științei geografice românești, supranumit „geograful” Dobrogei.
 
Pe 14 noiembrie 1878, domnitorul Carol I oficializa Reintegrarea Dobrogei la Statul Român, ca urmare a hotărârilor Congresului de Pace de la Berlin. În cadrul unei ceremonii desfășurate la Brăila, șeful statului, asistând la trecerea trupelor și autorităților în partea nouă a României, dădea citire unui Înalt Ordin de zi către Armată, în care se spunea, printre altele: „Ostași! Astăzi voi puneți piciorul pe acest pământ care redevine țară română”. Voi [...]  intrați în Dobrogea [...] ca amici, ca frați ai unor locuitori care de acum sunt concetățenii noștri.”
Spațiul carpato-dunăreano-pontic a influențat în mod deosebit istoria poporului nostru, prin coordonatele sale întregind înfățișarea teritoriului național. Ținutul acesta de lângă mare, prelungire firească a Daciei carpatice, a avut un rol deosebit de important manifestat în plan economic, politic, militar și mai ales cultural, astfel că Ziua Dobrogei devine un bun prilej de a valorifica bogăția culturală a acestui pământ binecuvântat și de a aprecia multiculturalitatea, diversitatea, toleranță și unitatea atât de specifice acestor meleaguri.
Populația Dobrogei este un adevărat mozaic de rase și de neamuri, un muzeu etnografic viu”, aprecia Constantin Brătescu. Bucuria conviețuirii într-un spațiu multicultural este poate bogăția cea mai de preț a pământului dintre Dunăre și Mare. Când spui Dobrogea spui mozaic etnic și implicit diversitate culturală, aici români, aromâni, turci, tătari, evrei, bulgari, ruși lipoveni și alte etnii conviețuind în liniște, fiecare etnie punându-și amprenta asupra acestui ținut unic și plin de farmec.
În această zi de sărbătoare, binecuvântați că ne este casă, celebrăm Dobrogea pentru tot ce reprezintă ea, pentru relieful divers, pentru mozaicul cultural și etnic, pentru toate tradițiile și obiceiurile ei.
În încheiere, felicit redacția cotidianului „ZIUA de Constanța“ pentru modul în care a știut să marcheze în ultimii ani ziua revenirii Dobrogei la România.
 
La mulți ani, Dobrogea!
La mulți nouă, dobrogenilor!“
 
PREŞEDINTE,
Judecător ALINA -  GABRIELA JURUBIŢĂ


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari