Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică. Academia Română finanțează cercetarea Simpozionul Granturilor Academiei Române

ro

27 Nov, 2020 00:00 2352 Marime text

Aula Academiei Române găzduiește, începând de ieri, prima manifestare dedicată prezentării proiectelor finanțate prin Granturile Academiei Române. Sesiunea din acest an vizează Subprogramul „Științe Umaniste“, inițiat cu scopul de a susține financiar cercetarea în domeniile umaniste, beneficiare până acum ale unor linii de finanțare precare la nivel național.

Competiția pentru Științele Umaniste lansată de Academia Română în luna aprilie a anului 2019 a pus la dispoziția cercetătorilor un buget de 1.000.000 de lei, sumă alocată din fondurile proprii, prin Fondul Recurent al Donatorilor gestionat de Fundația Patrimoniu.

Lucrările SGAR-2020 se desfășoară în Aula Academiei Române pentru participanții din București (29 granturi) și în format on-line (pe platforma Zoom) pentru participanți din cadrul filialelor Iași (7 granturi), Cluj (7 granturi) și Timișoara/Sibiu (2 granturi).

În cadrul simpozionului s-a organizat un spațiu unde sunt expuse broșurile, cărțile, alte rezultate reprezentative obținute în etapa I de cercetare.
Ieri, în deschiderea evenimentului au luat cuvântul acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române și acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, coordonatori ai programului intern de finanțare.

Simpozionul, programat pe două zile, are 5 secțiuni și anume: literatură și filologie; științe istorice și arheologie; științe economice, juridice și sociologie; filosofie, teologie, psihologie și pedagogie; arte, arhitectură și audiovizual, în cadrul cărora vor fi prezentate aproximativ 50 de lucrări elaborate de 43 de echipe de cercetători din institutele Academiei Române.

Între temele de cercetare abordate se numără aspecte de interes istoric, cultural, antropologic, dar și social și economic: „„„„„„„
În cadrul acestei competiții în vederea dezvoltării capacităţii cercetătorilor de a accesa fonduri naţionale şi europenerocedurile de evaluare a propunerilor de grant au fost elaborate de Biroul de Proiecte și Granturi al Academiei Române în acord cu criteriile de eligibilitate utilizate deprogramele de finanțare a cercetării
Granturile din cadrul competiției 2019-2021 s-au dorit a fi atât o susținere a cercetătorilor tineri (peste jumătate dintre echipe fiind coordonate de persoane cu vârsta sub 45 de ani), cât și o stimulare a mediului de cercetare, cu deosebire a celui umanist, domeniu care, de regulă, nu se regăsește în tematica apelurilor de proiecte naționale și internaționale.
 
Programul celei de-a doua zile de SGAR-2020
Secția de Literatură și Filologie

Moderator: Gabriela HAJA, Secretar Științific Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” Filiala Iași
Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară “Sextil Pușcariu”
9.00 - 9.15 Berindei Cosmina-Maria: Biblioteca digitală a Chestionarelor Muzeului Limbii
Române: inventariere, digitizare, metadatare.
9.15 - 9.30 Modoc Emanuel: Arhivistica digitală și romanul românesc. Pentru o abordare computațională a obiectului literar.
9.30 - 9.45 Vlasin Veronica Ana, Adam Gabriela Violeta: Accesibilizarea fondului documentar ALRT II (ACCES-ALRT II). Etape în realizarea demersului de cercetare.
Secția de Știinte Istorice și Arheologie
Moderator: Cosmin POPA, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”
Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie “George Barițiu”
9.45 - 10.00 Cosma Ela: Patrimoniul istorico-juridic românesc din Mărginimea Sibiului.
10.00 - 10.15 Balog Iosif Marin: Şcolile reale şi comerciale din Transilvania la mijlocul secolului al XIX-lea şi rolul lor în promovarea spiritului antreprenorial. Considerații preliminare.
Filiala Cluj-Napoca, Centrul de Studii Transilvane
10.15 - 10.30 Mârza Daniela: Impactul bolilor contagioase asupra vieții de familie în Transilvania (1850-1918).
10.30 - 10.45 Dumănescu Luminița: Practici comunitare și tendințe modernizatoare în onomastica feminină transilvăneană.
Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie și Istoria Artei
10.45 - 11.00 Cosma Călin: Echipament militar din Transilvania secolelor VII-VIII.
11.00 - 11.30 Pauză
Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie
Moderator: Bogdan DANCIU, Secretar Științific Institutul de Filosofie şi Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru”, București
Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie “George Barițiu”
11.30 - 11.45 Bodea Octavian Cristian: Boala fizică și suferința psihică. O perspectivă fenomenologică.
Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual
Moderator: Constantin CIOBANU, Secretar științific Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”
11.45 - 12.00
Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie și Istoria Artei
Ciprian Firea: Pictori și ateliere în orașele Transilvaniei între 1500-1550. Aportul unor izvoare inedite sau puțin cunoscute.
Sectia de Literatură și Filologie
Moderator: Gabriela HAJA, Secretar Științific Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Filiala Iași
Filiala Iași, Institutul de Filologie Română ”Alexandru Philippide” și Institutul de Informatică Teoretică
12.00 - 12.15 Ichim Ofelia, Borcea Nicoleta, Cambose Astrid, Munteanu Maricica, Luca Ramona: Memorialistica românească în presa culturală (selectiv 1960 – 2020): bază de date.
Secția de Știinte Istorice și Arheologie
Moderator: Cosmin POPA, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”
Filiala Iași, Centrul de Cercetări Antropologice “Olga Necrasov”
12.15 - 12.30 Bejenaru Luminița, Groza VM., Petraru OM., Popovici M.: Diversitatea morfometrică a dintelui molar 2 mandibular (M2) în populații umane vechi din estul României.
Filiala Iași, Institutul de Arheologie
12.30 - 12.45 Pîrnău Ludmila, Bejenaru Luminița, Bilavschi George, Groza Vasilica-Monica: Alimentație și demografie în Moldova secolelor XIV-XVIII: rezultate preliminare și perspective de cercetare.
Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie
Moderator: Bogdan DANCIU, Secretar Științific Institutul de Filosofie şi
Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru”, București
Filiala Iași, Institutul de Cercetări Economice și Sociale “Gheorghe Zane”
12.45 - 13.00 Vasiliu Dinu Codrin: Rurban. Limitele ideologice ale definirii omului rural.
13.00 - 13.15 Frasin Irina: Suferința "non-umană" și drepturi pentru animale.
13.15 - 13.30 Pleșca Vasile, Alecu Ionel Ciprian: Democrația liberală în România și în Uniunea Europeană în 2020. Provocările unui moment politic total ieșit din tipare.
13.30 – 13.45 Bârliba Ionuț Alexandru: Societatea contemporană postmodernă și nevoia de autenticitate.
13.45 - 14.15 Pauză
Sectia de Arte, Arhitectură și Audiovizual
Moderator: Marian LUPAȘCU, Secretar Științific Secția Arte, Arhitectură și Audiovizual Institutul de Etnografie și Folclor “Constantin Brăiloiu”
14.15 - 14.30 David Aurelian-Lucian, Semuc Ionuț, Bojoga Alina, Buzaș Andreea: Pledoarie pentru un munte cu stână, ciobani, oi și produse lactate.
14.30 - 14.45 Damaschin Cristina: Fondul de informații-expresie și concretizare a patrimoniului cultural național. Aspecte metodologice și principii de arhivare a documentelor orale cu valoare identitară.
14.45 - 15.00 Timoce-Mocanu Cosmina, Lupașcu Marian: Cercetări de folclor în Țara Oașului, desfășurate sub egida Academiei Române. O privire retrospectivă.
15.00 - 15.15 Toader Radu: Fondul de magnetofon al Arhivei Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu. Istoric, valențe, perspective.
15.15 - 15.30 Secară Constantin: Elemente ale diversității și dinamicii folclorului muzical din comuna Bătrâni, județul Prahova.
15.30 - 16.30 Discuții/Inchidere conferință/Rezoluție.
 
Citește și:

#DobrogeaAcademică: „Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum s-a scris și ce mai avem de făcut“
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari