#DobrogeaAcademică Despre pandemie și implicările sale, într-un volum lansat la Academia Română
03 Jul, 2021 00:00
03 Jul, 2021 00:00
03 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2780
Marime text
În săptămâna care tocmai s-a încheiat, în parcul Academiei Române din București, s-a desfășurat un eveniment editorial care ne aduce un punct de vedere oficial asupra fenomenului în mijlocul căruia trăim de ceva vreme, dezbătând Pandemia, precum și constrângerile și oportunitățile economice care s-au născut odată cu ea.
Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“ al Academiei Române, sub coordonarea Secției de științe economice, juridice și sociologie, a lansat volumul „Pandemia. Constrângeri și oportunități“.
La eveniment, au luat cuvântul acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, în calitate de coordonator la volumului, prof.univ. Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, dr. Luminița Chivu, director general al Institului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“, dr. Tudorel Andrei, președinte al Institutului Naţional de Statistică, dr. Simona Moagăr-Poladian, director al Institului de Economie Mondială, prof. univ. Valeriu Ioan-Franc, membru corespondent al Academiei Române.
Volumul reunește contribuțiile a peste 80 de cercetători din institutele de ştiinţe economice din structura Academiei Române cu privire la provocările declanșate în mediul economic românesc de criza sanitară produsă de pandemia de Covid-19. Acestea sunt concretizate în 16 studii care expun rezultatele cercetărilor efectuate în a doua parte a anului 2020 și care sunt o continuare și o completare a cercetărilor realizate imediat după anunțarea pandemiei, puse atunci la dispoziţia autorităţilor şi a tuturor mediilor interesate, fiind în permanență operative pe site-ul oficial al Academiei Române.
Lucrarea „Pandemia. Constrângeri și oportunități“ este structurată în trei părţi, respectiv: (I) Abordări generale; (II) România în confruntare cu pandemia Covid-19. Abordări macroeconomice şi (III) România în confruntare cu pandemia Covid-19. Abordări sectoriale.
Acestea sunt urmate de o postfaţă care dorește să evidențieze câte și care au fost lecţiile economice aduse de pandemia anului 2020, care este gradul de asimilare a acestor învățăminte și cum pot ele servi pentru a opri sau a evita posibile evoluții ale pandemiei și consecințele sale nefaste.
Apariția acestui nou volum confirmă, o dată în plus, poziţionarea optimă a Academiei Române în abordarea, organizarea şi efectuarea de studii integrate, inter şi pluridisciplinare, consacrate celor mai acute cerinţe ale realităţilor cu care se confruntă România.
„Prin lucrarea de faţă, la care şi-au adus contribuţia economişti, statisticieni, sociologi, Academia Română participă la eforturile întregii societăţi româneşti, în slujba căreia se află, prin statutul său, de mai bine de un secol şi jumătate, punând la dispoziţia cititorilor şi a factorilor de decizie viziunea sa nepartizană şi, pe cât de obiectivă posibil, privind aspectele particulare ale impactului economic al pandemiei Covid-19 asupra României şi a măsurilor de întreprins. Ideile noastre sunt supuse dezbaterii publice şi, deci, deschise oricăror sugestii, care pot corecta, completa şi argumenta capacitatea operaţională şi trasformaţională“, notează acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, dorind să precizeze, în același timp, că opiniile cuprinse în lucrare nu reprezintă poziţii oficiale ale Academiei Române, ideile exprimate şi concluziile lansate fiind responsabilitatea exclusivă a autorilor studiilor respective.
Astfel, Academia Română se constituie într-un spațiu al comunicării cu societatea, o platformă de schimb de idei, de dezbateri şi de fundamentare a soluţiilor.
Citește și:
#DobrogeaAcademică: Unitatea limbii române în ținutul transdunărean, evidențiată într-un volum de referință
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii