#DobrogeaAcademică Laureat al premiului Academiei Române, reputatul biochimist dobrogean Natalia Roșoiu împlinește astăzi 72 de ani (document)
03 Sep, 2020 00:00
03 Sep, 2020 00:00
03 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3672
Marime text
În urmă cu 72 de ani se năștea la Mahmudia, în județul Tulcea, reputatul biochimist dobrogean prof. univ. dr. Natalia Roșoiu, cea care și-a dedicat viața cercetării, fiind laureata Premiului Academiei Române, „Grigore Antipa“, în anul 1994, pentru monografia științifică „Substanțe biologic active din organisme marine“ și a Premiul Academiei Oamenilor de Știință „Carol Davila“, în anul 2005 pentru Tratatul de Biochimie Medicală volumele I-III.
A absolvit Facultatea de Chimie, specializarea biochimie, la Universitatea București, în anul 1972 și a obținut doctoratul în chimie la Institutul Central de Biologie București în anul 1984 cu teza „Izolarea si caracterizarea unor produși biologic activi din organisme marine cu utilizări în industria farmaceutică“.
Conform CV-ului publicat de Academia Oamenilor de Știință (CV-ul integral poate fi consultat în secțiunea Documente) al cărui membru titular este, activitatea didactică a prof. univ. dr. Natalia Roșoiu a cunoscut următorul parcurs: lector 1990-1992; conferențiar 1992-1996, profesor universitar din 1996, conducător doctorat din 1999, profesor universitar la Universitatea „Ovidius”, Constanța, consilier ştiinţific la S.C. Biotehnos S.A. Bucureşti.
Într-un interviu pentru revistavip.net
femeia Natalia Roșoiu mărturisea că în timpul liber, biochimistul își pune la contribuție imaginația și își consumă energia cu cea mai bună hrană pentru spirit: arta, fie că vorbim despre pictură, muzică clasică, filmele bune, istoria, filosofia, dar și beletristica ori cărți despre turism, care o determină de fiecare dată să-și dorească o altă destinație de vacanță pentru a-și îmbunătăți cultura generală. Cum se descrie? „Tipic zodiei Fecioară, și anume perfecționistă, ambițioasă, devotată, meticuloasă, analitică, spirit de dreptate, inteligentă, ingenioasă, aptă pentru științele înalte și studii serioase, rațională, chibzuită...“ și enumerarea ar putea continua. Se oprește însă atunci când îi vine în minte și defectul: „Spiritul critic exagerat“. Femeia din spatele omului de știință consacrat. „Femeia AOS este o pasionată cercetătoare (cercetare științifică fundamentală și aplicativă avansată), formator didactic (studenți, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, tineri cercetători)“.
Citește și:
O viaţă dedicată cercetării Biochimistul constănţean Natalia Roşoiu, la ceas aniversar
Citește în format integral
153
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii