#DobrogeaAcademică Pentru medici și pacienți, deopotrivă – prelegerea doctorului Irinel Popescu, despre cercetarea medicală românească
30 Oct, 2021 00:00
30 Oct, 2021 00:00
30 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3147
Marime text
- Academia Română a inițiat o serie interesantă de conferințe online, adresată publicului larg
- Doctorul Irinel Popescu vorbește despre „Cercetarea medicală românescă- probleme și soluții”
Conferințele au fost gândite să poată fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ.
Cea mai recentă oportunitate de a afla lucruri noi și interesante, din confortul propriilor case, este intervenția prof.univ. Irinel Popescu, despre „Cercetarea medicală românească - probleme și soluții”, disponibilă aici.
Cel care, în urmă cu 20 de ani, introducea transplantul de ficat în România, făcând ca etapa de pionierat să treacă la stadiul de procedeu de rutină, a fost student al celebrului profesor Dan Setlacec.
După absolvirea, printre primii, a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, dr. Irinel Popescu și-a continuat pregătirea la Universitatea din Pittsburgh și la Spitalul „Mount Sinai“ din New York. Din anul 1999, este profesor la UMF București. Este reprezentantul României în Comisia de Transplant a Consiliului Europei.
Ca șef al Centrului de boli digestive și transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni a dezvoltat chirurgia hepato-bilio-pancreatică și a introdus chirurgia robotică în România (2008). În anul 2012 a câștigat un proiect cu finanțare europeană prin care s-a construit Centrul de Excelență în Medicina Translațională Fundeni, pe care îl conduce.
La nivelul anului 2021 este autor al 292 de lucrări în Web of Science, cu 6.797 de citări și indice Hirsch 39.
Este membru al Academiei Franceze de Chirurgie și al Academiei Franceze de Medicină, membru în European Board of Surgery și în European Surgical Association, al cărui președinte este din anul 2018.
A fost decorat cu Steaua României în grad de Mare Cruce, Ordre national du Mérit (Franța) și Ordinul Republicii (Republica Moldova).
În cadrul conferinței Cercetarea medicală românească: probleme și soluții, profesorul Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române, analizează modul în care este structurată cercetarea medicală românească și contextul în care se desfășoară. Expunerea nu este doar o trecere în revistă a direcțiilor de cercetare din domeniu medical și a conceptelor de cercetare fundamentală, clinică și translațională, ci are ca scop descrierea dinamicii unor tipuri de finanțări dedicate cercetării și a modurilor de eficientizare a rezultatelor din proiecte.
În dubla sa calitate de membru în echipele mixte de cercetare, cât și de reprezentant al unor decidenți la nivel administrativ, profesorul Irinel Popescu identifică inițiative de cercetare care se pot constitui în exemple de bună practică, cu un potențial de valorificare reală a rezultatelor pe termen lung.
Conferința, dedicată medicilor și pacienților deopotrivă, este un bun prilej pentru a înțelege care sunt atuurile aplicării unei strategii de cercetare la nivel național și ce soluții legislative se pot adopta astfel încât impactul proiectelor să fie relevant la nivel economic.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Sursa foto: acad.ro
Citește și:
#DobrogeaAcademică: Conferințele Academiei Române, acum doar la un click distanță
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii