Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală 16 noiembrie 1945 - Apare primul număr al gazetei săptămânale „Marina Nouă“

ro

16 Nov, 2021 00:00 2246 Marime text

 
  • Marea Nouă este un ziar de educaţie ostăşească care a apărut pe data de la 16 noiembrie 1945, ca periodic săptămânal până în anul 1954, la Bucureşti. 
Marea Nouă este un ziar de educaţie ostăşească care a apărut pe data de la 16 noiembrie 1945, ca periodic săptămânal până în anul 1954, la Bucureşti, tipografia  „Scrisul Liber“ tirajul: 1 600 de numere, 2 pagini, din iniţiativa Direcţiei Educaţiei, Culturii şi Propagandei cu subtitlul „Gazetă săptămânală a Marinei Regale“.



Între anii 1946 şi 1947, revista nu a apărut cu regularitate. Profilul, tematica şi periodicitatea s-au definitivat  în anii 1948-1949. Revista a cuprins, în principal, problematica vieţii şi activităţii Marinei Militare până la nivelul primelor funcţii de ofiţer. A publicat  şi materiale de interes mult mai larg, îndeosebi din domeniul muncii politico-educative.  

Marian Moșneagu prezintă în cartea sa intitulată „Presa marinei române. Dicționar bibliografic“, disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, istoria publicației „Marea Nouă “ – început, evoluție și final.

„Din 1954 apare cu titlul „Flota Patriei“. Devenit organ al Marinei democrate, însărcinat cu redacţia a fost sublocotenentul (r) Gheorghe Săulescu din Direcţia E.C.P., sub directa supraveghere a locotenent-comandorului Nicolae Stoenescu, subdirector E.C.P. Cheltuielile de tipar iniţiale se cifrau la circa 60 000 de lei/număr, fondurile fiind acordate de Subsecretariatul de Stat al Marinei.

Redactorul responsabil era sprijinit cu articole de membrii direcţiei E.C.P, comandorul Eugeniu Săvulescu - articole de fond şi Cronica Externă, locotenent-comandorul Nicolae Stoenescu - articole de fond şi grafică, sublocotenentul Gheorghe Săulescu, locotenent-comandorul Alexandru Marinescu, locotenent-comandorul Gheorghe Costea, căpitanul Nicolae Marinescu, locotenentul Ruga, locotenentul Anton Bejan, căpitanul Tudor ş.a. Colaboratori: ofiţeri, maiştri şi trupa din Minister şi din unităţile Marinei, precum şi din afara Marinei: amiralul Petre Bărbuneanu - ministrul Marinei, contraamiralul Nicolae Cristescu - secretar general, căpitan-comandorul loan Cristescu, căpitan-comandorul Nicolae Moşor, locotenent-comandorul Petre Ţacu, locotenent-comandorul Grigore Ciolac, sergentul Nicolae Micloş, caporalul N. Crăciun, caporalul C. Macarie, marinarul Piticaru loan, iar din afara Marinei: generalul Constantin Vasiliu Răşcanu - ministru de Război, colonel D. Petrescu etc. La 15 februarie 1946 (nr. 10 al gazetei) a devenit redactor locotenentcomandorul Alexandru Marinescu. începând cu nr. 12, gazeta şi-a mărit formatul de la 2 la 4 pagini, reorganizându-şi complet şi fondul, prin înfiinţarea paginii cu caracter fix. Pagina I - articole de fond, pagina a Il-a -literatură sport- cunoaşterea URSS, jocuri, umor, şah, pagina a lll-a - Ştiri şi fapte din Marină, pagina a IV-a - Cronica externă -ştiri navale, externe şi interne, poşta redacţiei.
 
Citește continuarea în volumul „Presa marinei române. Dicționar bibliografic“, de Maian Moșneagu.



Tirajul a crescut la 1 600, ulterior la 2 000, respectiv 2 500 de numere, costurile ridicându-se la 300 000 de lei, respectiv 500 000 de lei. începând cu numărul 31, gazeta a fost tipărită la tipografia Inspectoratului pentru E.C.P. Pe frontispiciu figura deviza „Marina nouă în slujba democraţiei“ schimbată în 1947 cu „Stegar al democraţiei, «Marina Nouă» deschide larg drumul Marinei Populare“ iar în mai 1951 „Pentru patria noastră. Republica Populară Română!” începând cu anul 1951, pe manşeta ziarului se menţiona „Nu se scoate afară din cazarmă!”

Redacţia a funcţionat o perioadă în strada Marcovici nr. 2, apoi din ianuarie 1947, pe strada Regală nr. 21. Din februarie 1948 „Marina Nouă” a devenit „Gazetă de educaţie ostăşească” având redacţia în strada Aristide Brîand nr. 21. A fost tipărită iniţial la Imprimeria „Scrisul Liber” din strada Belvedere nr. 6. Ziarul a avut ca redactori responsabili pe sublocotenentul Gheorghe Săulescu din S.S.M., urmat de locotenentcomandorul Alexandru Marinescu, respectiv locotenentul Paul lonescu.“  
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: 15 octombrie 1936 - Apare primul număr al publicației „Marea“, organ oficial al Sindicatului Marinarilor civili, la Constanța


 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari