Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian La mulți ani, Anaid Tavitian! Tatăl, despre unica sa fiică

ro

12 Jun, 2020 00:00 3295 Marime text

Unic copil al reputatului publicist dobrogean Simion Tavitian și al Azaduhi Tavitian - Anaid Tavitian deține un neegalat record de simpatie și respect în rândul jurnaliștilor constănțeni, și nu numai, fiind interlocutorul alături de care ești convins că vei avea nu numai informația corectă și la obiect, dar și un sprijin atunci când „vidul” de informație legat de lumea teatrală de la malul mării te împiedică să conturezi un articol. Nu e hazardată afirmația și nu credem că cineva ar putea să o contrazică, pentru că în deceniile de activitate în slujba Thaliei a reușit să treacă, cu zâmbetul său bonom, peste toate obstacolele, fără nicio dușmănie. Dar cu nenumărate împliniri...
Pentru valoarea sa umană și profesională, în urmă cu doi ani, cotidianul ZIUA de Constanța a avut-o alături într-un proiect unic în presa de la malul mării, atunci când au fost sărbătoriți 60 de slujitori ai scenei constănțene în cadrul evenimentului #RespectTeatru.


În modestiei ce l-a caracterizat de-a lungul carierei, ca dovadă că în niciuna dintre cărțile sale ce consacră biografii de armeni nu și-a cuprins propria „călătorie”, Simion Tavitian


îi rezervă, totuși, trei pagini, în volumul „Armeni de seamă din România (I)” unicei sale fiice, lăsând terțe persoane să vorbească despre succesul celei care i-a dus cu cinste numele mai departe.
În Biblioteca digitală ZIUA de Constanța puteți lectura Armeni de seamă din România din care astăzi vă oferim doar un fragment elogios despre Anaid Tavitian, la ceas aniversar.
 

«În pofida unei făpturi firave - scrie Jean Badea, în România liberă - are o mare forță de muncă și o impresionantă iubire de teatru. Se pare că venirea sa pe lume a fost vegheată şi de zeița Thalia, care i-a însoțit trecerea prin IATC, specializarea Arta şi Metodologia Spectacolului, promoția 1978. Din acel an este secretar literar al Teatrului «Ovidius» şi al Teatrului de Păpuşi din oraşul ei natal. Se vor împlini, în toamnă, 25 de ani de când Anaid îşi exercită profesiunea, cu un imperturbabil calm la schimbarea anotimpurilor și a directorilor. Meritele concludente ale lui Anaid au fost recunoscute de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, secția română, UNITER și UNIMA, care au primit-o în rândurile lor.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Fără a pune un preț prea mare pe măguliri de circumstanță, secretarul literar al Teatrului de Păpuși, chiar și fără titlul de director executiv cu care a fost investită în ultimii ani, a fost creatoarea din umbră» al programelor Săptămânii Teatrelor de păpuşi de la Constanţa, de vreo 15 ani încoace, lăsând cu un zâmbet ironic pe alţii să se împăuneze cu lauri iluzorii. Tot ei se datorează multe articole din Dicţionarul Teatrului de Păpuşi, Marionete şi Animaţie din România (Editura «Ghepardul», 1999).
Nu poate fi omisă activitatea publicistică a lui Anaid Tavitian din revista Tomis şi ziarele constănţene Cuget liber şi Observator, comunicările de la diferitele sesiuni de specialitate, emisiunile de la Radio Constanţa»".



La ora actuală, deși s-ar putea crede că s-a retras din „lumina reflectoarelor”, Anaid Tavitian colaborează cu Teatrul pentru copii și Tineret „Căluțul de Mare” și, împreună cu respectabila scriitoare dr. Constanța Călinescu, lucrează la al cincilea Dicționar de personalități dobrogene”.


Dar și la alte câteva proiecte pe care ni le va dezvălui cât de curând.


#citește mai departe în „Armeni de seamă din România

#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.




DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

Interviu cu Anaid Tavitian, prestigios teatrolog constănțean „Am ales Arta, Teatrul, ca mod de viață” (video)


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari