Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:01 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Cu toţii să muncim frăţesce la propăşirea Dobrogei”

ro

16 Nov, 2021 00:00 1983 Marime text
  • La 16 noiembrie 1900, apărea ziarul „Dobrogea”
 
Avem în Dobrogea peste 140 de ani de presă scrisă.
După primul ziar românesc tipărit, care a fost „Steaua Dobrogei“, apărut  la Tulcea în vara anului 1879, o întreagă pleiadă de publicații, mai mult sau mai puțin efemere, au încercat să aducă informația mai aproape de locuitorii provinciei dintre Dunăre și Mare și să promoveze necesitatea mobilizării tuturor „oamenilor de bine” pentru propășirea acestui pământ, pentru armonie și un trai mai bun al tuturor etniilor.
Un astfel de ziar, de orientare politică liberală, apărea pe 16 noiembrie 1900, la Tulcea, purtând chiar numele provinciei și având un program ambițios, din care cităm mai jos:
 


„Apărem pe arena publicităţei, mânaţi de dorul de a atrage atenţia opiniei publice şi în special a conducătorilor ţărei asupra acestei părți a României.
Vom arata rănile cauzate Dobrogei de nelegiuita administraţie de până eri, vom expune faptele în toată goliciunea lor, cerând guvernului a pedepsi fără cruţare pe toţi acei care au abuzat de poziţia lor oficială, şi aceasta spre a se da pildă celor ce sunt şi vor fi investiţi cu mantia oficialităţei în Dobrogea.

Să nu mai aibă fiinţă regimul bunului plac!
Să se acorde și Dobrogenilor drepturi - destul timp perdutu-s'a cu regimul escepţional, cauza tuturor urgiilor suferite de acest blând popor.
Suntem doritori de a vedea domnind buna armonie între naţionalităţile Dobrogei - aceasta fiind spre fala şi tăria ţerei.
Cerem aplicarea legei de o potrivă la toţi, război sentimentelor ostile iar nu rasei şi cei bănuiţi la carantină; iar prin şcoli să altoim în româneşti aspiraţii tinerele generaţiuni.

Vom înfiera reclama făurită în atingerea scopurilor egoiste, faţă cu acţiunea patriotică.
Dorim de a vedea continuată acea eră glorioasă în care s'a făcut tot ceea ce vedem de seamă în Dobrogea.
Arăta-vom măsurile de luat vom fi fericiţi de vom reuşi să atragem atenţia presei, opiniei publice şi a bărbaţilor de stat - asupra Dobrogei.
Şi noi, de şi aparţinem principiilor politicei liberale, noi vom aplauda ce întâi actele bune făptuite de actuala cârmuire, după cum cu energie vom protesta la călcarea legei; fiind consci de misiunea noastră ca români.

Deci ne adresăm tuturor oamenilor de bine, facem abstracţie de consideraţiuni politice sau de rasă; suferinţele îndurate pînă eri să ne călăuzească şi să ne înbărbăteze ca mână în mână cu toţii să muncim frăţesce la propăşirea Dobrogei.
Şi, conscii de drepturi ca şi de datorii - noi Dobrogenii - ne adresăm fraţilor din ţară cărora le cerem aplicarea regimului constituţional - să pună şi ei obolul muncei lor pentru propăşirea nuoei provincii.
Redacţiunea ( Dobrogea, I, nr. I, 16 noiembrie 1900)”
 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: historia.ro
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală: Presa, „un contract de onoare şi de caracter”

#DobrogeaDigitală: „Cu înţelepciune, cu muncă şi constanţă, lucruri mari se pot face”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari