#DobrogeaDigitală Grigore Tocilescu, „meritorul nostru archiolog”
12 Apr, 2022 00:00
12 Apr, 2022 00:00
12 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3792
Marime text
- Girgore Tocilescu a fost printre primii istorici preocupați de studiul civilizațiilor de pe teritoriul fostei Dacii și el a inițiat săpăturile arheologice din Dobrogea
La sfârșitul secolului XIX, Grigore Tocilescu a fost primul care a inițiat săpăturile arheologice din Dobrogea.
S-a ocupat, ca director, de Muzeul Național de Antichități și a fost profesor de istorie antică și de epigrafie la Universitatea București. S-a aflat printre primii istorici preocupat de studiul civilizațiilor de pe teritoriul fostei Dacii, lăsând trei lucrări impresionante: Dacia înainte de romani, Monumentul de la Adamclisi (în colaborare cu O. Benndorf și G. Niemann) și Fouilles et recherches archéologiques en Roumanie.
În publicația „Vocea Dobrogei” (II, nr. 19, 24 mai 1898), indexată în volumul, descoperim un text referitor la o nouă descoperire „archiologică” făcută de Tocilescu și colaboratorii săi.
„În numerul trecut am arătat cititorilor noştri că d-l Gr. Tocilescu, a visitat judeţul nostru şi că la cele cinci coline dintre Mahmudia şi Beştepe a descoperit o pesceră şi o piatră cu inscripţiuni de mii de ani.
Astă-zi suntem în mesură de a comunica că: savantul profesor şi archiolog d-l Gr. Tocilescu, cu fiul său N. Tocilescu student la facultate, d-l inginer Pamfil Polonic, Timofte şi Ludvig învățători rurali, sub conducerea d-lui Basil S. Busuioc din Isaccea, în zilele de 10, 11 şi 12 Aprilie a.c. au visitat mai multe locuri istorice din comunele Niculiţel, Isaccea, Rachel, Luncaviţa, Văcăreni, Garvan şi Jijila.
La comuna Niculiţel, a descoperit o cetate foarte interesantă din timpul Romanilor, la care duce mai multe valuri de ale lui Traian şi despre cari archiologul Gr. Tocilescu s'au ocupat cu un deosebit interes. De asemenea tot în raionul acestei comuni a mai visitat şi alte localităţi istorice.
La Isaccea a visitat renumita cetate Eschi-Cale, iar movila mare (consultepe) prin mici săpături s'au găsit un sarco-fac (sicriu de piatră) în cari erau oseminte şi urmele unor objecte romanice.
La Rachel au visitat cetăţuia din preajma satului.
La Luncaviţa au visitat cetăţuia unde s'au găsit urme de o construcţie antepre-istorică (jidovie).
Tot la Luncaviţa a mai visitat şi cetatea numită "De la Milano", o cetate foarte interesantă unde s'au găsit de asemenea objecte după timpul Romanilor, între cari o cărămidă a cărei dimensiune este de 0,80 c.m. lungime şi 0,60 cm. lăţime, apoi mai visitat locurile istorice ca: bisericuţa, dealul cu pietrile etc. din Văcăreni.
În tot decursul acestei escursiuni, meritorul nostru archiolog d-l Gr. Tocilescu, s'au ocupat cu un deosebit interes spre a precisa timpurile de când datează prin aceste locuri objectele istorice, promiţând celor ce l'au însoţit şi condus, că chiar în cursul anuluI corent se va ocupa în detaliu, prin săpături etc. despre locurile visitate, sau despre cetăţi, valuri, construcţii etc. ce au găsit în cursul acestei escursiuni.
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: imagoromaniae.ro
Citește și: #DobrogeaDigitală: „S'a inaugurat pentru prima oară în Dobrogea o Bibliotecă publică”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii