Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală In memoriam Corneliu Marinescu, personalitate marcantă a orașului Medgidia

ro

18 Oct, 2021 00:00 2690 Marime text
  • S-au împlinit 13 ani de la trecerea în neființă a lui Corneliu Marinescu
 
 
Pe 17 octombrie, în urmă cu 13 ani, se stingea din viață Corneliu Marinescu, la venerabila vârstă de 97 de ani.
 
Profesor de matematici, iubitor de istorie și de fotografie, dascălul dobrogean provenea din aceeași comună cu scriitorul memorialist Pericle Martinescu, cei doi fiind originari din Viișoara și amândoi sfârșind nonagenari, martori lucizi ai unui secol frământat de istorie.
 


În satul natal, Corneliu Marinescu va urma școala primară, absolvind apoi Şcoala normală de învăţători din Constanţa, Școala de ofiţeri în rezervă din Bacău şi Facultatea de matematică-fizică din cadrul Universităţii Bucureşti.
 
După un parcurs prin comunele județului, se stabileşte în 1954 la Medgidia, profesând pe rând la Liceul din Cernavodă, la Şcoala profesională I.M.U.Medgidia şi la Liceul „Nicolae Bălcescu”, școală unde va preda matematici, va fi, în mai multe rânduri, director, și va contribui la construirea sa, finalizată în 1961, după multe eforturi și intervenții la autoritățile vremii. 
 
În volumul său, „Personalități marcante ale Medgidiei”,
Adrian Ilie folosește mare parte din colecția Corneliu Marinescu, pentru a-și ilustra lucrarea și, bineînțeles, îi dedică un capitol venerabilului profesor, evocându-i realizările pe tărâm didactic și nu numai.
 
„Pe lângă matematică, a fost pasionat şi de istoria locală. A fost un pasionat al fotografiei, surprinzând oameni, clădiri şi evenimente reprezentative pentru oraş.
 
A scris Schiţă monografică a comunei Istria, ca o recunoaştere a faptului că acolo şi-a desfăşurat activitatea profesională la începutul carierei didactice. Parcă a dorit să marcheze trecerea sa prin acel loc.
 
Ca o încununare a eforturilor sale de documentare, va reuşi publicarea volumului Medgidia. Studiu monografic. Fotografia ca document istoric, în anul 2006. Lucrarea oferă pasionaţilor de istorie locală posibilitatea de a cunoaşte o parte a trecutului oraşului, mai ales prin intermediul imaginilor. În perioada regimului comunist, secretarul de partid de la județ a solicitat realizarea unei monografii a orașului Medgidia. De atunci a început să colecționeze fotografii. Multe dintre acestea le-a luat de la colegii săi. Pe altele le-a realizat personal.
 
Într-o vizită pe care i-am făcut-o în anul 2005, mi-a prezentat un manuscris al cărții pe care avea să o publice în 2006. Erau informații scrise la mână, curat și deslușit, cu rigoarea unui matematician. Parcă la milimetru. Fotografiile erau lipite. În unele locuri lipseau. Spunea că mai oferise manuscrisul unor oameni care îi călcaseră pragul și nu le mai primise înapoi. Avea o urmă de regret. Își exprima intenția de a le publica, pentru a rămâne astfel în istoria urbei. Va reuși acest lucru și va rămâne în istoria localității, prin această realizare editorială.
 
Pentru eforturile depuse de-a lungul unei cariere de excepţie şi realizarea unei monografii a oraşului Medgidia, va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului, la data de 25 octombrie 2004.
 
A trecut în lumea celor drepţi la 17 octombrie 2008, la venerabila vârstă de 97 de ani, rămânând în memoria noastră drept o personalitate marcantă a orașului.”
 
 
#citeşte mai departe în „Personalități marcante ale Medgidiei, de Adrian Ilie
#Adrian Ilie

Volumul poate fi parcurs integral în Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
  
  
Sursa foto: ilustrație din volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală: Un dascăl de vocație – Costică Buștiuc
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari