#DobrogeaDigitală „Mai înțelegător cu aproapele său”
În ziarul „Dobrogea Jună” (37, nr. 64, din 8 mai 1941) regăsim un articol semnat de Ion Bentoiu, fost primar şi fost deputat de Constanţa, care îndeamnă „populațiunea” la cumpătare și solidaritate.
Materialul este scris într-un an greu pentru România, aflată în plin război, în plină criză politică și economică, apăsată de spectrul grijilor, suferințelor și renunţărilor.
Sub titlul „Înfrânare și omenie”, autorul punctează un aspect etern valabil: în vremurile grele, oamenii pot depăși obstacolele doar împreună, conștientizând puterea pe care o oferă sentimentul solidarității, al responsabilității umane, echilibrul și speranța în mai bine.
Articolul este antologat în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, unde autorii au adunat cele mai relevante articole apărute în publicația condusă, timp de patru decenii, de marele jurnalist Constantin Sarry, părintele presei moderne din Dobrogea.
„Traiul zilnic al întregii populaţiuni din ţara noastră devine din ce în ce mai greu şi mai anevoios. Lipsurile şi suferinţele de tot felul, pe care le îndurăm cu toţii, se datoresc în primul rând şi în cea mai mare măsură vitregiei împrejurărilor, de care pe bună dreptate noi simplii cetăţeni nu putem fi făcuţi răspunzători. Şi nici nu stă în putinţa noastră să înlăturăm cauzele adânci ale acestei nenorocite situaţiuni, aceasta atârnând numai de înţelepciunea şi chibzuinţa guvernului, care este azi încredinţată în mâini destoinice.
Un lucru însă putem şi suntem datori să-l facem fiecare dintre noi, anume să ne înfrânăm pornirile, care împiedică şi îngreunează sforţările autorităţilor de a întâmpina nevoile de care ne plângem. Ca să străbatem această perioadă de cumplită criză în condiţiuni suportabile, să ne ferim de a spori suferinţa prin propriile noastre păcate. Iar pentru aceasta, nu ni se cere nimic peste puterile noastre, ci numai un dram de cuminţenie şi omenie.
În adevăr, gesturile mari şi impresionante sunt ale personalităţilor excepţionale, ba încă şi la acestea ele sunt intermitente şi rare. Mulţimea însă îşi duce traiul practicând modestele virtuţi cotidiane, acele mici sacrificii şi renunţări reciproce liber consimţite, care fac posibilă viaţa în comun. Mai ales în vremurile acestea, cetăţeanul onest şi leal este obligat a lepăda o parte din individualismul excesiv de altă dată şi a fi mai înţelegător cu aproapele său, simţindu-se solidar cu dânsul şi frate de suferinţă.
Împuţinarea articolelor de mare consum face ca oricine îşi atribuie din ele ceva peste strictul necesar, să pricinuiască în aceeaşi măsură o lipsă la unul din semenii săi. Numai executarea sinceră a prescripţiilor autorităţii în distribuirea acestor articole poate păstra cumpăna dreaptă între cetăţeni, care simţindu-se de o potrivă părtaşi la greutăţile vieţii, se pot mai uşor împăca cu ele şi le pot astfel suporta cu resemnare şi seninătate.
Zilnic vedem şi auzim ce se petrece cu carnea, cu pâinea, cu cotonul, cu zahărul etc. Dacă mulţi dintre noi duc lipsa acestor articole, aceasta se datoreşte în bună parte faptului că alţii găsesc cu cale să ia mai mult decât le trebuie. Procedând astfel ei contribuie şi la scumpirea articolelor respective, făcându-se complici cu speculaţii, dela care obţin concesiuni nepermise. Oricâtă grijă şi pază vor pune autorităţile pentru a înfrâna aceste porniri, o îndreptare apreciabilă nu se poate face atâta vreme cât cetăţenii înşişi nu se vor pătrunde de adevărurile banale arătate mai sus.
Cei care calcă regulile omeniei şi nu vor să ţină seama de ele, trebuie să înţeleagă că lucrează iar contra propriilor lor interese. Căci nemulţumirile acumulate zi de zi prin neajunsurile cauzate de dânşii, pot creea o tare de spirit primejdioasă, din care vor avea de suferit ei în primul rând. În vremuri anormale ca acestea, echilibrul moral al mulţimii nu are stabilitatea din timpurile obişnuite şi cauze în aparenţă neînsemnate pot sdruncina adânc ordinea socială, de care avem absolută nevoe.
Iată de ce nu putem îndeajuns recomanda oamenilor noştri aceste două modeste virtuţi cetăţeneşti: înfrânare şi omenie.”
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto : imagoromaniae.ro
Citește și:
#DobrogeaDigitală - „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „De la gazetăria de căpătuială până la cea de principiu e o distanţă ca de la vierme la un astru”
#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Dobrogea în preajma primelor alegeri – „dezinteresare criminală”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp