Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Mangalia va căpăta o altă înfăţişare şi însemnătate”

ro

17 Jun, 2021 00:00 3266 Marime text

Un scurt istoric al orașului Mangalia, străvechiul Callatis, regăsim într-un număr din 17 iunie 1914 al ziarului „Dobrogea jună”, indexat în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”.

Notele de călătorie constituie o valoroasă evocare a imaginii urbei, în al doilea deceniu al secolului XX, cu realizările administrației locale din vremea aceea și planurile ambițioase de dezvoltare, care urmau să facă din Mangalia un important reper în configurația edilitară și turistică de la malul mării.
 
 

„Mangalia de astăzi este vechiul orăşel grec Callatis, centru comercial pe vremuri mai mare şi mai important decât Tomis - magnifica Constanţa actuală.
Urmele de zidării, care se descoperă până la adâncimi de şase metri, dovedesc că orăşelul poseda clădiri însemnate şi avea o rază mai întinsă decât astăzi.
În evul mediu Genovezii construiesc aci un port, pe o întindere de aproape patru chilometri, care serveşte de adăpost digului nostru de acum.
În timpurile actuale
Cu o populaţie de 3.000 suflete, Mangalia, prin situaţia sa geografică, promite a lua în curând o desvoltare mai mare. Rămasă mai în centru, în urma lărgirei graniţelor Dobrogei, ea începe a fi vizitată de locuitorii Cadrilaterului, care îşi procură toate târguelile de aci. De pe urma aceluiaşi fapt şi piaţa cerealelor din localitate se va activa; în consecinţă oborul reclamă o organizare mai serioasă.
Cu o climă dulce, atât vara cât şi iarna, înzestrată cu o plajă incomparabil mai frumoasă aceleia din Constanţa, posedând isvoare şi băi de apă sulfuroasă, Mangalia e destinată a deveni o staţie importantă de vilegiatură. De altfel, numărul vizitatorilor săi în sezon e din ce în ce mai mare. Pe de altă parte, lacul din apropiere şi cu numele oraşului urmând a fi transformat în port militar, după cum e vorba, - s'au şi făcut studii în această privinţă - Mangalia va căpăta o altă înfăţişare şi însemnătate. Edilitare - Vizita M. Sale Regelui
Administraţia comunei e încredinţată bunului nostru concetăţean Nicolae Roşculeţ, un tânăr avocat, dobrogean de baştină, care - ca să se confirme odată mai mult ceea ce noi susţinem de mult, că Dobrogea atunci va progresa când comunele ei vor încăpea pe mâinile adevăraţilor săi fii - îşi dă toate silinţele ca să dea acestui orăşel un aspect cât mai civilizat.
Astfel, amicul nostru se ocupă anul acesta cu pavarea a cât mai multor străzi, prevăzându-le cu canaluri de scurgere; va înzestra oraşul cu o şcoală primară şi în curând va pune fondaţiile unei biserici, vrednică de localitate şi de preotul său, tânărul şi meritosul teolog Roşculeţ. Comitetul constituit în acest scop a colectat până acum 20.000 lei, sumă la care M.Sa, cu ocazia vizitei ce a făcut oraşului zilele trecute, a binevoit a adăoga însemnata ofrandă de 25.000 lei.
Cu prilejul acesta, Suveranul S'a interesat de tot ce priveşte oraşul şi a făgăduit să intervină ca vasul ce e orânduit să înceapă în curând curse zilnice între Constanţa şi Balcic, să se oprească şi la Mangalia.
Nu pot încheia aceste mici note de călătorie asupra vechei Callatis fără a pomeni de grandioasele construcţiuni pe care amicii noştri Coman şi Aldea, doi mari şi buni gospodari, le ridică în localitate, şi care cu îndemnul şi cu înfăţişarea lor nu cu puţin vor contribui la înfrumuseţarea oraşului.”

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David

 

Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: historia.ro

Citește și:

#citeșteDobrogea: Mangalia în perioada interbelică
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari