Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei” (I) Istoricul Stoica Lascu, la ceas aniversar. La mulți ani!

ro

18 Jun, 2020 00:00 4401 Marime text

Prețios colaborator al cotidianului ZIUA de Constanța, cu zeci de articole întregind oferta publicistică pentru cei pasionați de istoria Dobrogei, mereu onorându-ne cu prezența la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Dobrogei, a venit rândul nostru să-l onorăm pe istoricul și universitarul Stoica Lascu la aniversarea celor 69 de ani.
Născut în satul Râmnicu de Jos (azi – în comuna Cogealac), din județul Constanţa, viitorul reputat istoric dobrogean a urmat cursurile Şcolii Generale din Râmnicu de Jos (clasele I-VII) (1958-1965), apoi Şcoala Generală nr. 4 din Constanţa (clasa a VIII-a: 1965-1966), respectiv Liceul nr. 4 din Constanţa (1966-1970).

În anul 1974 a absolvit Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie (1970-1974), cu lucrarea de licență având titlul „Activitatea politică a lui Armand Călinescu” (coord.: conf. univ. dr. Vasile Hurmuz) (1974). Este doctor în Istorie, cu teza „Romanitatea balcanică în conştiinţa societăţii româneşti până la Primul Război Mondial” (coord.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu) (2000).

Timp de un an, după absolvirea facultății, a fost repartizat, prin repartiţie guvernamentală, ca profesor la Şcoala Generală din Camena (comuna Baia, jud. Tulcea).
Din anul 1975 va urca treptele ierarhice ale organigramei Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, de la funcția de muzeograf, la muzeograf principal şi şef al Secţiei de Istorie Medie, Modernă şi Contemporană (2003).

Concomitent, începând cu octombrie 1992 devine cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, de unde s-a pensionat la 1 octombrie 2017. De-a lungul carierei universitare a fost şef al Catedrei de Istorie Modernă şi Contemporană (2000-2005; 2009-febr. 2011); decan (cu delegaţie) din octombrie 2004 (pentru un an); director al Departamentului de Istorie (februarie-martie 2012), dar și membru în Senatul UOC și în Comisia de Etică.

Din impresionanta sa operă științifică, în care un loc aparte îl ocupă seria de studii amănunțite în legătură cu istoria modernă a aromânilor, fac parte și cele 430 de mărturii documentare adunate în volumul Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei” (I) oferite spre digitalizare cotidianului ZIUA de Constanța și pe care le puteți lectura în Biblioteca digitală.
 

„Volumul de faţă este prima parte a materializării unui proiect de cercetare ştiinţifică derulat în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, având drept scop depistarea şi valorificarea surselor documentare privind istoria Dobrogei moderne şi contemporane. El este destinat, în primul rând, cercetătorilor, profesorilor de istorie şi studenţilor, liderilor şi formatorilor de opinie publică (oameni politici şi ziarişti), dar şi publicului larg, interesat de trecutul judeţelor româneşti dintre
Dunăre şi Mare.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Izvorul documentar utilizat este, în mod exclusiv, presa - sursă de epocă indispensabilă pentru cunoaşterea cursului şi variilor componente ale istoriei Dobrogei, după anul 1878; însemnătatea presei este potenţată - în cazul de faţă - de puţinătatea materialelor documentare arhivistice publicate, cei interesaţi fiind privaţi, în fapt, de accesul mai lesnicios la bogăţia de informaţii conţinute de acestea.
Cu excepţia anului 1878 - când nu apăruseră încă ziare la Tulcea şi Constanţa -, pentru care am făcut apel la publicaţii din Bucureşti şi Iaşi, toate celelalte mărturii sunt excerptate din presa dobrogeană, lucrarea putând sluji şi pentru o viitoare istorie a acesteia. Sunt recuperate şi unele articole apărute în presa dobrogeană - dar gazetele respective nu s-au mai păstrat -, fiind depistate în coloanele unor gazete din Capitală, care le reproduc la vremea respectivă.
Mărturiile, cu certă valoare documentară, sunt rapoarte şi dări de seamă ale autorităţilor, comunicate, moţiuni, apeluri, petiţii, discursuri, liste de subscripţii, interviuri, necroloage, procese-verbale, programe ale publicaţiilor, memorii, scurte monografii tematice, reportaje ale unor vizite oficiale sau ale întrunirilor publice, editoriale şi comentarii”.



#citește mai departe în Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei” (I)

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Citește și:

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „24 Ianuarie 1859 e adevărata oră astrală a românilor din modernitate, e mai importantă, pe fond, decât cea de 1 Decembrie, căci reprezintă naşterea“
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari