Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „O naturală tendinţă către cele spirituale, către paginile nedeschise ale cărţii...”

ro

20 Nov, 2021 00:00 2788 Marime text
  • În noiembrie 1943, se deschidea la Constanța Universitatea Populară
 
În numărul său din 21 noiembrie 1943, ziarul „Dobrogea Jună” 39, nr. 80, publică un articol care salută deschiderea unei Universități populare la Constanța – „o formă de evadare odihnitoare în universalitatea problemelor permanente ale culturii”, într-un timp de mari frământări sociale și politice.
Autorul articolului promovează ideea că materialismul, în lipsa spiritualității și a culturii, abrutizează și pune în inferioritate condiția umană, secătuindu-i potențialul creator și menținând-o în faza primitivă de supraviețuire.



După cum proclama Nicolae Iorga, care înființase, în 1908, o asemenea instituție la Vălenii de Munte, „chemarea unei universități populare e să vulgarizeze diferitele elemente ale științei în lumea celor care n-au ajuns să-și procure o cultură universitară, iar chemarea cursurilor de față e să împrăștie anumite elemente de cultură îmbinate cu un anumit spirit, pentru a grăbi ridicarea neamului nostru din starea de azi… Suntem un neam fărămițat și cea dintâi datorie a ceasului de față e să strângem aceste fărâme prin imprimarea aceluiași spirit de cultură”.
 
 

„Universitatea populară punând la dispoziţia publicului intelectual şi a celui interesat conferenţiari şi discuţiuni cari să depăşească nivelul comun, deschide Constanţei - şi prin aceasta provinciei - o nouă formă de viaţă.
În materialismul acut în care trăim - inerent oricărei stări de război la noi şi pretutindeni - se pare că am atins maximul, de unde începe o naturală tendinţă către cele spirituale, către paginile nedeschise ale cărţii.
Suntem sătui de materialism, sufletul nostru are nevoie de o evadare odihnitoare în universalitatea problemelor permanente ale culturii. De aceea Universitatea populară, venind astăzi cu o soluţie, care s-ar putea numi de ordin social (pe lângă acea de ordin cultural) e menită să refacă omul şi să-l repună pe soclul superiorităţii lui.
Universitatea populară a anunţat până la Crăciun numai 6 conferinţe. Desigur că o sondare a înţelegerii publicului, ca o autocontrolare a propriilor mijloace, ca o încercare a drumurilor pe care se avântă, după care vor veni ciclurile, suntem siguri de aceasta. Şi este de dorit, mai ales că Dobrogea, prin aşezarea şi viaţa ei, e obligator să fie cercetată în cel puţin un ciclu de conferinţe. După Crăciun aşteptăm să se producă şi această fază de activitate.
Dobrogea Jună salutând cu entuziasm constituirea şi începerea activităţii Universităţii populare, felicită pe iniţiatori şi îşi exprimă deplina încredere în desfăşurarea prelegerilor, care corespunde unei simţite nevoi de ordin spiritual.”

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Sursa foto: imagoromaniae.ro


Citește și:

#DobrogeaDigitală: „În loc să li se împuie capetele, li se uşurează sufletele”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari