Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună „Excursie într’o expoziție de pictură”

ro

01 Jan, 2020 00:00 3436 Marime text

 

Publicația Dobrogea Jună, pe care o puteți descoperi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, a fost condusă, timp de patru decenii, cu profesionalism și implicare, de către marele jurnalist Constantin N. Sarry.

 

 

Răsfoind paginile revistei care a reflectat, între anii 1904-1944, evenimentele marcante ale devenirii Dobrogei moderne, descoperim articolele semnate de N. Sever Cărpinișanu, redactorul cultural care consemna, cu detalii pitorești, principalele manifestări teatrale sau expoziționale din urbea de la malul mării. 
 
Un articol din nr. 165, anul XXII, apărut în 30 iulie 1926, reflectă o incursiune într-o expoziție de pictură, tablourile artistei Camelia Achimescu, „iluminată de flacăra idealului”, făcând trimitere la tragediile războiului. Cronicarul e profund impresionat de imaginile de pe simeze, care îl răscolesc și îi trezesc melancolii lirice:
 

„În modesta sală a Casei de citire Ion Creangă s’a deschis de curând, expoziția picturală cu imagini prinse de pe câmpul de luptă, a d-nei Camelia Cornescu Achimescu, o martoră oculară. Un afiș cu mult text încearcă să convingă și să învingă apatia trecătorilor răzbiți de căldură.
Intru.
 
Doamna primește și conduce cu aleasă grație feminină. Odată în pragul sălii încerc un simțământ a cărui nelămurire mă jenează, mă pironește locului. Răscolesc, analizez. Impresia primară care turbură nervii, e aceea pe care aș încerca-o intrând într-un mausoleu de glorii îngropate…
 
Pânzele se înșiruie… Deștepți fiecare icoană, o desprinzi ca pe o imagine vie din cuiul său de suspensie, o alături de toate celelalte, le închegi și… uite războiul în efecte, cu vitejia, cu ura, cu grozăviile lui.
 
Încet reminiscența se deșteaptă. Ea îți destinde coarde tare întinse, coarde ce pierduseră amintirea sunetului și vibrezi ca o vioară căreia i s-a pus surdina, încet, lin, dureros, cu atât mai dureros cu cât vibrezi mai încet, cu cât vibrezi numai pentru tine…

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Răsboiul…
Tragedie în care mor eroii de seamă și rămân figuranții; piramidă de hârci negre, ridicată ca o sfidare grăuntelui de viață al pământului… Huma a înlocuit strălucit lințoliul, realitatea a alungat simbolul. Aci, un cimitir peste care s-a aplecat melancolia ca o veghetoare credincioasă, dincolo o ruină de biserică, cu zidurile năruite, cu cărămizile aruncate ca foile unei evanghelii răvășite de profanare, alături, pământul scrofulos își răsvrătește epiderma în apusul însângerat…
De pe cruci, de pe ruine, din grote de șrapnel, umanitatea, ca o pasăre speriată, își abate trist aripile…
 
Ca să persiști printr-un noian de lipsuri, și să faci cu totdinadinsul artă, înseamnă să fii cu adevărat iluminat de flacăra idealului…
Sfârșesc excursia. Ea ar mai fi putut fi prelungită în amănunt. Am vroit însă să mă bucur de întreg; de impresia răscolită și neaprofundată.
Ies. Afișul la intrare, convingător, cu mult text, mă reîntâmpină. Vederea-i îmi aduce o mulțumire: răspunzând invitației lui, mi-am împlinit o fericită datorie.”  

#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, 16 martie 1924 
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry


Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Citește și:
 
 #DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“ 

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”
 
#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța: 115 ani de la apariția ziarului „Dobrogea Jună” (document)
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari