#DobrogeaDigitală Trei noi contributori la Biblioteca digitală ZIUA de Constanța – Valentin Ciorbea, Marian Moșneagu și Adrian Ilie (video)
16 Nov, 2020 00:00
16 Nov, 2020 00:00
16 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5564
Marime text
Începuturile Bibliotecii digitale ZIUA de Constanța se datorează bunăvoinței a zeci de contributori care și-au exprimat acordul de a se alătura eforturilor unui cotidian regional de a nemuri, prin digitalizare, istoria Dobrogei, rămasă între filele unor tomuri care astăzi nu mai există pe piața de carte.
Cum s-a clădit biblioteca ZIUA de Constanța
În anul 2017, primele titluri de carte rară achiziționate de cotidianul ZIUA de Constanța spre a fi digitalizate proveneau din anticariatele României.
Mai apoi s-a alăturat cu donații sau împrumuturi conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, răposata soprană Aida Abagief a donat sute de fotografii din spectacolele sale, zeci de afișe spectacol și caiete program, regretatul secretar literar Jean Badea și-a oferit acordul spre a-i fi digitalizate „Fantasio 40. Monografie” (1998), „Omul care aduce... hazul” (2000), Dicționar lumea artistică a Constanței (I). Teatrul de balet Oleg Danovski (2001) și „Dulcea povară”, (apărută în anul 2017 cu sprijinul financiar al cotidianului ZIUA de Constanța).
De asemenea, Editura Ex Ponto, prin bunăvoința scriitorului Ovidiu Dunăreanu și a directorului Leonard Vizireanu donau 72 de titluri, Lavinia Dumitrașcu, fiica istoricului dobrogean Gheorghe Dumitrașcu se alătura cu alte zeci de titluri, la fel și fiica docentului Garabet Kumbetlian, Corina Shapira, consimțea să doneze zeci de titluri din biblioteca familiei. Lista contributorilor continuă cu donațiile secretarului literar Anaid Tavitian, ale actriței Agatha Nicolau, ale academicianului Petre Frangopol, Gelu Culicea, ale Irinei Sodoleanu, nepoata ctitorului Adrian V. Rădulescu, familia Snagov, profesorul universitar Florin Stoiciu, iar de dată recentă Academia Română, prin consilierul său de presă Carmen Dobre, a înnobilat biblioteca ZIUA de Constanța cu cinci titluri.
Totodată, prin protocoale de colaborare au acceptat să împrumute spre digitalizare o serie de titluri importante Arhiepiscopia Tomisului, Asociația revistei „Tomis”, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (prin proiectul fostului director Traian Cliante) a împrumut o mare parte din colecția revistei „Analele Dobrogei”, precum și alte titluri. Tot la capitolul împrumuturi se regăsesc nepotul lui Vasile Canarache – Radu Canarache, fiica și nepoata istoricului Adrian V. Rădulescu – Anca Constantin, respectiv Irina Sodoleanu, universitarul Mariana Păvăloiu, prof. Cristina Gîlă de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, familia Galani (cu documente despre Jean Constantin), istoricul Constantin Tudor, George Sarry - nepotul lui Constantin Sarry, Ciprian Adrian Teodorescu - nepotul scriitorului Pericle Martinescu.
La ora actuală, fondul total de carte al Bibliotecii ZIUA de Constanța numără 3.226 de exemplare, din care au fost digitalizate 834 de volume (237 aparținând ZIUA de Constanța, 596 donații sau împrumuturi, 367 de cărți poștale).
În Biblioteca digitală ZIUA de Constanța se regăsesc 132 de cărți, 154 de publicații cinci documente diverse, patru hărți și 178 de cărți poștale.
Aniversăm 142 de ani de la revenirea Dobrogei cu 14 noi titluri de carte
Sărbătorirea Zilei Dobrogei de anul acesta, într-un context puternic marcat de impunerea digitalizării la nivel național, prilejuiește cotidianului ZIUA de Constanța îmbogățirea conținutului de carte online cu alte 14 noi titluri, aparținând unor colaboratori apropiați, personalități apreciate în comunitatea culturală constănțeană.
Este vorba despre șapte cărți semnate de comandor Marian Moșneagu, semnatarul rubricii săptămânale „Lumea Marinarilor”, prof. Adrian Ilie, directorul adjunct al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, cu trei titluri, și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, apropiat colaborator la organizarea evenimentului Ziua Dobrogei din 2019, dar și de anul acesta.
De asemenea, scriitoarea dobrogeană Doina Jela și-a oferit acordul pentru digitalizarea uneia dintre cele mai importante cărți ale sale „Lexiconul negru al securității”, care adună laolaltă peste 1.700 de portrete de anchetatori, gardieni, temniceri și torționari, arătând fără putință de tăgadă că istoria comunismului este o istorie a violenței și a crimei sistematice, un atentat perpetuu la conștiința și la viața ființei umane.
Vă invităm să intrați în universul digital pus la dispoziție de cotidianul ZIUA de Constanța prin intermediul primei Biblioteci digitale a unui jurnal regional!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii