#DobrogeaDigitală Un profesor uitat - Mikayel (Miche) Sarian
30 Sep, 2021 00:00
30 Sep, 2021 00:00
30 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3005
Marime text
- La 30 septembrie 1902, se năștea Mikayel (Miche) Sarian , evocat de Garabet Kümbetlian în volumul său memorialistic
În volumul său de memorii „Amintiri și povestiri”, regretatul profesor Garabet Kümbetlian face o serie interesantă de portrete a unor personalități cu care a interacționat sau pe care le-a admirat pentru viața și activitatea lor profesională.
Printre aceste figuri, am descoperit capitolul dedicat familiei de origine armeană Sarian, iar fragmentul reprodus mai jos este consacrat lui Mikayel Sarian, prestigios dascăl născut pe meleaguri dobrogene, în urmă cu 119 ani.
„Familia Sarian a fost numeroasă, iar membrii ei sunt răspândiţi în multe ţări din lume, ca Franţa, Canada, Rusia, Letonia, România, Bulgaria şi Argentina.
Capul familiei Sarian din România a fost Mardiros Sarian. Acesta s-a stabilit în jurul anului 1850 în Dobrogea, venind dinspre Constantinopol. Mardiros a fost angajatul firmei engleze „Peter and Son”, care a construit calea ferată Constanţa-Cernavodă. După încheierea lucrărilor la calea ferată, Mardiros s-a mutat în Constanţa, împreună cu soţia sa, o armeancă din Trabzon (Turcia). Familia Mardiros Sarian a avut trei copii, doi băieţi (Setrac şi Misac) şi o fată (Esther).
Mikayel (Miche) Sarian s-a născut la 30 septembrie 1902 în comuna Grădina din Dobrogea, unde tatăl său deţinea o mică moară mecanică. La vârsta de 7 ani a fost trimis la şcoală, la Constanţa, unde a locuit în gazdă la familia lui K.H.Zambaccian, rudă din partea mamei. După absolvirea şcolii primare s-a înscris la cursurile liceului „Mircea cel Bătrân” , pe care le-a întrerupt după câţiva ani din cauza primului război mondial.
De teama trupelor turceşti care ameninţau porţile Constanţei, familia Sarian s-a refugiat în Rusia, la Simferopol, revenind în Constanţa, după încheierea ostilităţilor. Miche şi-a recuperat anii de şcoală pierduţi, absolvind liceul în anul 1922. În toţi aceşti ani M. Sarian a participat la faza pe ţară a concursului organizat de „Gazeta Matematică”, unde a obţinut doi ani la rând premiul I, devansându-şi astfel colegii de generaţie: Grigore Moisil şi Miron Nicolescu, viitori mari academicieni.
Într-o apreciere întocmită în anul 1922 pentru Miche Sarian, marele profesor Gheorghe Ţiţeica a scris că: „Dl. M. Sarian, elev în clasa a VIII-a la liceul „Mircea cel Bătrân”, îşi păstrează cu mai multă autoritate şi anul acesta locul întâi; lucrările sale sunt model de redactare matematică, simplă şi precisă.
După liceu, Miche Sarian s-a înscris la „Şcoala Politehnică” din Bucureşti, terminând studiile în anul 1927 cu titlul de inginer electro-mecanic.
S-a angajat ca tânăr inginer la atelierele CFR Griviţa-locomotive. În anul 1928 a fost numit inginer subinspector la Direcţiunea Atelierelor CFR iar în anul 1931 a fost avansat la Direcţia Atelierelor CFR. La 21 ianuarie 1932 Miche Sarian s-a căsătorit cu Beatrice Akgözian.
Între anii 1932-1936, M. Sarian a fost şeful biroului tehnic la Direcţia Atelierelor CFR, iar între anii 1936-1942 subşef al Serviciului Tehnic de Instalaţii din Direcţia de Studii CFR. În perioada anilor 1942-1944 a fost Şef al Serviciului Independent al Pregătirii Profesionale a personalului CFR.
Între anii 1944 şi septembrie 1945 a fost consilier tehnic al CFR, iar în intervalul dintre septembrie 1945 şi ianuarie 1946 a coordonat şi pregătit programele analitice ale şcolilor profesionale CFR. În tot acest timp, Miche Sarian s-a evidenţiat şi prin bogata sa activitate didactică şi ştiinţifică. În anul 1929, Mihail Sarian a fost numit asistent suplinitor la cursul de geometrie analitică, din catedra academicianului Dimitrie D. Pompeiu, de la Şcoala Politehnică. În anul 1932 s-a înscris la concursul pentru ocuparea postului de asistent cu titlu provizoriu, cu lucrarea „Variaţia câmpului magnetic într-un punct oarecare din planul unui circuit de formă circulară parcurs de un curent şi fluxul care străbate circuitul.
În anul 1936, rectoratul Politehnicii a propus definitivarea pe post a lui Miche Sarian. Raportul asupra activităţii D-lui inginer M. Sarian a fost întocmit de marele profesor D.D.Pompeiu. În acest raport, deosebit de elogios, profesorul Pompeiu menţionează printre altele că „...în acest timp, activitatea didactică a D-lui Sarian pe lângă profesorul titular a fost neîntreruptă şi pe deplin satisfăcătoare; în misiunea sa a arătat o înţelegere desăvârşită a modului în care trebuiesc ordonate şi predate exerciţiile şi aplicaţiile de Geometrie Analitică şi Teoria Curbelor şi Suprafeţelor”. Dimitrie Pompeiu menţionează mai departe că, „bucurându-se de încrederea profesorului titular, Dl. Sarian a avut şi însărcinarea de a-l suplini în timpul unui concediu...” şi că, pentru a înlesni munca elevilor studioşi, D-l Sarian a întocmit şi două lucrări pe care le citez cu toate elogiile ce le merită: O culegere de exerciţii şi probleme de Geometrie Analitică, în care spiritul metodic şi grija de a se conforma cursului se citesc la fiecare pas, şi O expunere de geometrie elementară asupra curbelor şi suprafeţelor uzuale, lucrare atât de necesară (clară şi scurtă).
La data de 18 februarie 1942, M. Sarian este numit conferenţiar suplinitor la catedra de Matematici Superioare şi Aplicate. Ca urmare, concepe un memoriu justificativ, prin care solicită un număr sporit de ore pentru disciplinele catedrei. În anul 1943 Miche Sarian solicită s ă fie transferat la
catedra de maşini a Politehnicii, unde lucrează în calitate de „Conferenţiar suplinitor” la Cursul General de Maşini. În anul 1948, Miche Sarian este încadrat ca profesor suplinitor la catedra de „Mecanică Tehnică”, în cadrul Facultăţii de Electrotehnică, iar în anul 1949, ca profesor suplinitor la Catedra de Matematică-Fizică-Mecanică şi Rezistenţa Materialelor de la Facultatea de Chimie Industrială. În anul 1951 Miche Sarian este titularizat în calitate de Profesor pentru disciplina Mecanică şi Rezistenţa Materialelor, la Facultăţile de Metalurgie şi Chimie Industrială.
Începând cu anul universitar 1952/53 Miche Sarian a renunţat la funcţiile legate de inginerie şi cercetare, pe care le cumula în cadrul Ministerului Industriei Metalurgice şi s-a consacrat definitiv activităţii de profesor universitar şi şef de catedră. În acelaşi an 1952, este
delegat decan al Facultăţii de Metalurgie, iar în anul 1953 este numit Profesor şi Şef al Catedrei de Mecanică la facultatea de Metalurgie. În anul 1956 M.Sarian a fost numit decan la Facultatea de Metalurgie a Institutului Politehnic Bucureşti.
Miche Sarian a scris şi publicat numeroase studii, monografii, cursuri universitare şi culegeri de probleme. El este coautor la „Culegerea de probleme de mecanică” vol.1-2, E.D.P. Buc. 1960), prim autor împreună cu academicianul Radu Voinea ş.a. la „Culegerea de probleme de mecanică” vol.II, (E.D.P. Buc. 1963) şi unic autor al cursului de „Mecanică”, apărut în Editura Didactică şi Pedagogică (E.D.P.) din Bucureşti, în trei ediţii: 1961,1962 şi 1965 (fig. 11.17).
Profesorul Miche Sarian a slujit cu abnegaţie Învăţământul Superior, timp de peste 40 de ani, până la pensionare. S-a stins din viaţă în ziua de 21 iulie 1990.”
#citește mai departe în volumul „Amintiri și povestiri”.
#autor Garabet Kümbetlian
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Sursa foto: ilustrație din „Amintiri și povestiri”, de Garabet Kümbetlian
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii