Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:45 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru comandorul profesor Constantin (Bibi) Costăchescu (1909 - 1982)

ro

24 Nov, 2018 00:00 3684 Marime text
Unul dintre cele mai emoționante momente ale evenimentului organizat cu prilejul sărbătoririi Dobrogei la 140 de ani de la reintegrare l-a constituit decernarea a zece plachete și medalii instituite în premieră, în 2017, în spațiul dobrogean de o publicație de presă.
 
Anul acesta, distincția „Meritul Dobrogean“ și medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu” au fost acordate următorilor:
Vasile Canarache
Comandor Constantin Costăchescu
Ion Drugan
Jean Ionescu
Mihai Irimia
Garabet Kumbetlian
Contraamiral Horia Macellariu
Mehmet Niyazi
Preot Nicolae Paveliu
Simion Tavitian
 
 
În galeria dascălilor celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din Dobrogea, Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, comandorul Bibi Costăchescu ocupă un loc deosebit, iar calitatea lui de comandant-erou al submarinului Delfinul l-a făcut legendar. A fost răsplătit pentru faptele sale de arme cu Ordinul “Mihai Viteazul”. Distincţia „Meritul Dobrogean“ a fost primită în numele său de către locotenent-comandor Lucian Neacşu (foto).
 
S-a născut în casa învăţătorilor Olga şi Vasile Costăchescu, din Pleşeşti - Suceava. Primele două clase primare le-a urmat în comuna natală, apoi şi-a continuat studiile la Fălticeni, la Iaşi, Liceul Militar, iar după obţinerea bacalaureatului, a optat pentru Şcoala Navală din Constanţa, pe care a absolvit-o în anul 1930, al doilea din promoţie, iar Şcoala de Aplicaţie a terminat-o pe primul loc. Şi-a efectuat practica în calitate de ofiţer-elev, la bordul navei-bază Constanţa. Apoi a servit ca tânăr ofiţer la bordul distrugătoarelor Mărăşeşti, Regina Maria  şi  Mărăşti, iar în anul 1934, a întreprins un voiaj la bordul cargoului S.M.R. Suceava.
 
După un  stagiu la nava-bază pentru submarine Constanţa, la 1 octombrie 1938 a fost numit comandant-secund al submarinului „Delfinul” şi, mai apoi, comandant al acestuia. După intrarea „Delfinului” la reparaţii, a revenit la Şcoala Navală, ca profesor cu navigaţia. Navigaţie a predate, după anul 1952, la Institutul de Piscicultură din Constanţa, iar apoi la Institutul Tehnic din Galaţi.
În anul 1955 a revenit la Constanţa, fiind numit şeful Catedrei de Materiale şi Muniţii de Artilerie din Şcoala Militară  Superioară de Marină, iar în anul următor i s-a încredinţat conducerea Facultăţii de Navigaţie din şcoală.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari